Marika S. (finka) ID 64179 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 424 návštěvníkov)
♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥
[ recept č. 22079 zo dňa 8.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Milé kucháročky... Pre tie, ktoré ste nevedeli, čo je to tá HARUĽA, pridávam recept na našu rodinnú. A že je to lahôdka k zakusnutiu netreba dva krát hovoriť :-) Pre 4 osoby potrebujeme - 8-10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, koľko zemiakov, toľko strúčikov cesnaku, korenie, soľ, vegetu, papriku, 2PL hl.múky, masť a olej.
POSTUP PRÍPRAVY
...v postupe :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Z tohto množstva som použila 8 zemiačkov, z ostatných som Miškovi robila kašu...
Bude to množstvo pre 4 osoby. |
|
Na jemno si postrúhame...ako keď strúhame mrkvu, alebo zemiaky na halušky... |
|
2 vajcia - celé - šups tam s nimi... |
|
Lyžička soli... Nebojte sa dať ozaj lyžičku, zemiaky veľa soli napijú... |
|
Za kopcovitú lyžicu majoránky... |
|
Podľa chuti vegety - Podravky...ja dávam na špičku lyžičky. |
|
Korenia podľa chuti...ja dávam pol kávovej lyžičky. |
|
Na špičku lyžičky červenej papriky. Výborná je aj štiplavá, ale ja dávam sladkú, pretože z placiek zobká aj Miško... |
|
Strúčikov cesnaku toľko, koľko zemiakov... |
|
Ja 3/4 pretláčam a 1/4 posekám nožom, lebo to tak máme v recepte a chutí nám to. |
|
Nakoniec pridáme 2PL hladkej múky. Rukou premiešame...jeden prst oblizneme, ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak...:-) |
|
Na panvicu dáme 1:1 masť a olej...tak to má tú správnu "dedinskú" chuť... týmto nechcem uraziť nikoho z dediny - práve naopak. Nie je nad recepty starých materí. |
|
A opekáme na stredne silnom ohni.
Keď robíte haruľu prvý krát a nemáte osvedčené množstvo soli "v oku" opečte si na panvici iba jednu haruľu a ochutnajte...ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta...:-) tak isto, ako sme postupovali pri koštovke cesta. |
|
Opekáme z oboch strán do zlatista...
Placky dávkujem na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu haruľu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorou masu pekne rozotriem po panvici na hrúbku cca 4mm...ale záleží na Vás, aké máte radi. |
|
Ukladáme do hrnca na servítky, aby prebytočný tuk odtiekol...a papáme :-) |
|
Počas opekania sa v miske s masou vytvorí takáto hnedá vodička.
Je to zo zemiakov, ktoré pustili šťavu... Ja ju lyžičkou vylievam, inak je cesto veľmi riedke a pokiaľ by ste pridali múku na zhustenie, už by boli tvrdšie, chrumkavejšie... |
|
Nestihla som nafotiť náš spôsob servírovania, tak iba popíšem..
My si na každú haruľu dávame lyžičku kyslej smotany, rozotrieme po povrchu.
Jeme rukami, zrolujeme si ju ako palacinku a papkáme. Zapíjame zakysankou.
Ale výborné sú aj samostatne. Taktiež sú fantastické aj o 3dni. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla, na raňajky, obed aj večeru... :-)
Dobrú chuť ! |
|
fotečka pre inšpiráciu z internetu... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
| Zuzana K. (ZuzanaAdamko) ID 53341, mimibazar.sk/zuzanaadamko (2.5.2010, 10:46) |
Dakujeme za receptik akurat sa pecu krasne vonaju sa tesime |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.5.2010, 16:02) |
To som veľmi rada Zuzi |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka Tarabova (cocacola3) ID 20161, mimibazar.sk/cocacola3 (27.4.2010, 12:51) |
už sa robia a rozvoniavajú po celom byte a už nedočkavo čaká kedy sa spravia prve kúsky aby mohla na nich pomaškrtiť |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (27.4.2010, 20:15) |
Lenka, teším sa, že som inšpirovala |
ODPOVEDAŤ |
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (22.4.2010, 12:04) |
konecne super recept na placky, ktory lahodi aj ocku aj brusku:o) vzdy ked moja mamina robila placky, boli strasne tmave...akokeby pripalene, hoci ich piekla pomaly.......ta paprika tomu fakt pomaha:o) vrela vdaka |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (25.4.2010, 20:02) |
Kikuš, ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Silver S. (seventeen) ID 118387 (25.3.2010, 16:04) |
ja milujem zemiakové placky a my to jedávame s detskou výživou tak, že si to buď natrieme navrch alebo si do nej namáčame placky... naozaj odporúčam vyskúšať, aj keď tá kombinácia možno znie trošku uletene |
ODPOVEDAŤ |
| Denisa T. (BENQ11) ID 79775, mimibazar.sk/benq11 (upravené 17.1.2011, 12:29) |
No tak nato sa nedám. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (7.4.2010, 17:48) |
Juj, neviem či sa na túto kombináciu odhodlám, ale Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (7.2.2010, 21:21) |
ja dávam namiesto papriky drvenú rascu a niekedy aj troška čierneho korenia. A túto istú hmotu dávam piecť aj na plech - hovoríme tomu zemiaková baba. Napriek tomu, že je to tá istá hmota na plechu to má inú chuť ako na panvici |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (8.2.2010, 13:32) |
My robíme babu inak...Každý kraj má svoj recept |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (8.2.2010, 13:39) |
Aj my, my dávame do baby aj krúpy aj údené, poprípade klobásu |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (8.2.2010, 14:06) |
Luci, aj my veru údené A pri papaní si na vrch dávame kyslú kapustu, alebo lyžičku smotany |
ODPOVEDAŤ |
Martina S. (maffka) ID 65310 (7.2.2010, 15:08) |
pacale...mnam.. ja davam namiesto papriky rascu, a este aj cibul- cerstvu alebo opecenu,postruhanu alebo nadrobno nakrajanu |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (7.2.2010, 21:15) |
Martinka, ďakujem za inšpiráciu |
ODPOVEDAŤ |
martina G. (feedorka) ID 35909 (6.2.2010, 22:11) |
robím ju presne takto, len nedávam papriku, o paprike som ešte ani nepočula; nezhorkne, keď sa pečie na horúcom tuku? však farbu má haruľka krásnu aj bez nej - myslím si , ale je to naozaj výborná bašta, s acidkom.... juuuj, zajtra asi zvrtnem a teraz som si všimla - ja ešte pridávam ČL rasce... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (7.2.2010, 21:14) |
Tam je ozaj štipôčka...iba kvôli tej farbe, nesmie ju tam byť cítiť |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (Vrsovanda) ID 55880 (6.2.2010, 5:27) |
U nas se tomu rikalo Cmunda |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (7.2.2010, 21:13) |
Jej Evi...ďakuje, zase som o ničo múdrejšia |
ODPOVEDAŤ |
| Janka E. (layla) ID 9231, mimibazar.sk/layla (1.2.2010, 17:12) |
Marika akurat sme dobastili tuto dobrotu dakujem za skvely receptik harulu budem robit odteraz castejsie |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (1.2.2010, 19:21) |
Jani, takto sa |
ODPOVEDAŤ |
Denisa T. (BENQ11) ID 79775, mimibazar.sk/benq11 (31.1.2010, 8:45) |
Toto je moje oblubené jedlo, prave sediacke. mňaaaaaaaaaam |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (31.1.2010, 9:40) |
Sedliacke sú veru najvďačnejšie |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína G. (Amilo) ID 33254, mimibazar.sk/amilo (24.1.2010, 22:44) |
Marika,haruľu robievam aj ja,a ak nám zvýši aj do druhého dňa,pokrájam ju na kocky, hodím na panvicu,počkám kým sa prehreje a pridám vajíčka. Premiešam a hotovo.Veľmi nám to chutí aj na raňajky. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (25.1.2010, 9:23) |
Katka, výborný nápad U nás môj manžel všetko zošrotuje, takže veľmi pochybujem, že nejaká zostane ale ak by predsa, tak určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (23.1.2010, 12:53) |
Mňam!!! Teda ale si ma riadne namaškrtila s touto pochúťkou. My sme dnes mali kapra. Ale vymyslím na zajtra niečo s týmito plackami. Aj keď je to kalorická bomba Vďaka za inšpiráciu |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (23.1.2010, 20:40) |
Nenííííííííííí |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (19.1.2010, 7:09) |
Marika,my ich tiež máme radi,len v nich chýba paprika |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (19.1.2010, 8:36) |
Tá paprika je tam prakticky iba na farbu kôrky...nie je tam cítiť |
ODPOVEDAŤ |
| Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (16.1.2010, 17:33) |
V podstate rovnako (až na tú papriku - tú nedávame), robíme placky na Kysuciach. Volajú sa polesníky, niekto zvykne povedať až podlesníky. Akurát, že ich robíme na celú panvicu, také väčšie. Okrem toho robievame "zemiakovú babu", to je kvapku iné zemiakové cesto a dáva sa to upiecť na plech. Potom sa to krája ako koláč a je to nenormálna bašta! Teplé aj studené... Zapíja sa kyslým mliekom.. Raz to sem hodím.. Bože, mám sliny až na podlahe.. Mňam mňam. Takéto chúťky mi robiť na večer... |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela H. (kikahu) ID 85238 (17.1.2010, 9:31) |
Ahoj Renatka, prosím Ta, napísala by si mi recept na zemiakovú babu na plechu? U nás sa to nerobievalo, robíme len haruľu, a raz som to skúšala dať na plech, to klasické haruľové cesto a upiecť, ale nechutilo nám to veľmi, asi to chce iný "grif", len ja neviem aký... Dakujem... |
ODPOVEDAŤ |
| | | Marika S. (finka) ID 64179 (17.1.2010, 13:39) |
Dani, ak môžem aj ja...tak my babu robíme tak, že do haruľového cesta zamiešame ešte rožky s mliekom (alebo uvarenú ryžu) a strúhanku, syr a nedávajú sa celé vajcia, ale robí sa z bielkov sneh...a potom pečieme na plechu... Každý má ale iný zvyk, záleží, z akého si kraja Tu si popozeraj... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=551 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=538 http://www.receptar.sk/index.php?ID=1&SubID=2&recID=55717 http://www.receptar.sk/index.php?ID=1&SubID=2&recID=54622700 Verím, že si nájdeš tebe najviac vyhovujúci recept |
ODPOVEDAŤ |
| | | Daniela H. (kikahu) ID 85238 (17.1.2010, 15:05) |
Marika, ˇˇdakujem veľmi pekne, vyskúšam. Si zlatá. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Marika S. (finka) ID 64179 (17.1.2010, 16:06) |
Aj nabudúce |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (17.1.2010, 9:24) |
Reni, moja prastarká tiež do harule papriku nedávala, ale babina začala kvôli farbe okrajov...Ona tam vôbec nie je cítiť. Zemiakovú babu my robíme trošku inak... My lúbime všetko čo sa týka zemiakov |
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (16.1.2010, 15:13) |
Milá Marika, milujeeeeeeeem ju, jedla by som ju denne a nikdy sa jej neprejem. Boooože, sliny mám po päty už teraz... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (17.1.2010, 9:23) |
Danielka, je to veru poriadna bašta |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (9.1.2010, 21:37) |
hmmm,u nas sa harula vola take to cesto ako mas ty,ale asi viac muky a pecene na plechu,hrube cca 1cm. so slaninkou na vrchu. inak aj zemiakova baba vidis to,ake su tie nazvy zradne. ale take placky by som si veru dala, plnene pecienkou na cibulke a s tatarkou na vrchu jo a jazykove okienko, u nas hore na saris sa take placky volaju "naľešňiky" musim sa niekedy premoct a urobit,muz ma strasne rad,ale mne sa s tym nechce babrat,lebo neznasam ten dlllhy proces vyprazania a hlavne zasmradene vlasy a vsetko |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:39) |
Júúúúj, zasmradená je aj podprsenka všetko... Môj miluje všetko, kde je cesnak a má to tvar placky...pre neho je to neskutočná mňamka... |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.1.2010, 20:38) |
zemiakové placky robievam často a isto vyskúšam aj haruľu |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:33) |
Ivet, daj potom vedieť, ako chutilo |
ODPOVEDAŤ |
| Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (9.1.2010, 19:33) |
Dneska sme mali na obed Dneska sme mali na obed supeeeeeeeeeeeeeeeeeer receptík ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:05) |
Sofi, teším sa Verím, že zaradíte do jedálníčka... |
ODPOVEDAŤ |
| Jana K. (Kekona) ID 64146, mimibazar.sk/kekona (9.1.2010, 19:11) |
aj u nás boduje haruľa robíme takú istú aj to tak voláme asi zajtra spravím |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:33) |
|
ODPOVEDAŤ |
Viera F. (Fafav) ID 30923 (9.1.2010, 15:47) |
Robíme podobne pod názvom polesník na Kysuciach-nedávame papriku, cesnak viac alebo podľa chuti, k tomu si dáme kyslú smotanu alebo acidko, mňáááámka, prvé jedlo po sviatkoch, na ktoré sme mali chuť. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:34) |
u nás tiež jedno z naj jedál... |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |