. .. .. .. .. .. .
. .

♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥ - RECEPT 22079

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 64179 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 424 návštěvníkov)


♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥


[ recept č. 22079 zo dňa  ]


♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥


POTREBNÉ PRÍSADY

Milé kucháročky... Pre tie, ktoré ste nevedeli, čo je to tá HARUĽA, pridávam recept na našu rodinnú. A že je to lahôdka k zakusnutiu netreba dva krát hovoriť :-) Pre 4 osoby potrebujeme - 8-10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, koľko zemiakov, toľko strúčikov cesnaku, korenie, soľ, vegetu, papriku, 2PL hl.múky, masť a olej.

POSTUP PRÍPRAVY

...v postupe :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z tohto množstva som použila 8 zemiačkov, z ostatných som Miškovi robila kašu... Bude to množstvo pre 4 osoby.
Na jemno si postrúhame...ako keď strúhame mrkvu, alebo zemiaky na halušky...
2 vajcia - celé - šups tam s nimi...
Lyžička soli... Nebojte sa dať ozaj lyžičku, zemiaky veľa soli napijú...
Za kopcovitú lyžicu majoránky...
Podľa chuti vegety - Podravky...ja dávam na špičku lyžičky.
Korenia podľa chuti...ja dávam pol kávovej lyžičky.
Na špičku lyžičky červenej papriky. Výborná je aj štiplavá, ale ja dávam sladkú, pretože z placiek zobká aj Miško...
Strúčikov cesnaku toľko, koľko zemiakov...
Ja 3/4 pretláčam a 1/4 posekám nožom, lebo to tak máme v recepte a chutí nám to.
Nakoniec pridáme 2PL hladkej múky. Rukou premiešame...jeden prst oblizneme, ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak...:-)
Na panvicu dáme 1:1 masť a olej...tak to má tú správnu "dedinskú" chuť... týmto nechcem uraziť nikoho z dediny - práve naopak. Nie je nad recepty starých materí.
A opekáme na stredne silnom ohni. Keď robíte haruľu prvý krát a nemáte osvedčené množstvo soli "v oku" opečte si na panvici iba jednu haruľu a ochutnajte...ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta...:-) tak isto, ako sme postupovali pri koštovke cesta.
Opekáme z oboch strán do zlatista... Placky dávkujem na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu haruľu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorou masu pekne rozotriem po panvici na hrúbku cca 4mm...ale záleží na Vás, aké máte radi.
Ukladáme do hrnca na servítky, aby prebytočný tuk odtiekol...a papáme :-)
Počas opekania sa v miske s masou vytvorí takáto hnedá vodička. Je to zo zemiakov, ktoré pustili šťavu... Ja ju lyžičkou vylievam, inak je cesto veľmi riedke a pokiaľ by ste pridali múku na zhustenie, už by boli tvrdšie, chrumkavejšie...
Nestihla som nafotiť náš spôsob servírovania, tak iba popíšem.. My si na každú haruľu dávame lyžičku kyslej smotany, rozotrieme po povrchu. Jeme rukami, zrolujeme si ju ako palacinku a papkáme. Zapíjame zakysankou. Ale výborné sú aj samostatne. Taktiež sú fantastické aj o 3dni. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla, na raňajky, obed aj večeru... :-) Dobrú chuť !
fotečka pre inšpiráciu z internetu...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Rybie fašírky v náleve | ♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥ | POTAJE DE FRIJOLES COLORADOS NOC ARROZ BLANCO Y ENSALADA :-) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 129 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >>
zuzana v. (tutula82) ID 37316, mimibazar.sk/tutula82 (31.10.2011, 10:01)
Tak tieto placky sú fantastickéééééé,ˇveľmi pekne ďakujem za tento recept. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:50)
Zuzka, ďakujem, veľmi sa teším (Y) :-) (Y)
(radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) |:o)
ODPOVEDAŤ
henrieta m. (henitka) ID 102543 (28.10.2011, 17:33)
(Y) sú fakt skvelé,u nás sa volajú točne.ja som do nich pridala ešte petržlenovú vňaťku a drvenú rascu a boli presne také,ako robievala mamina. (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:49)
(Y) super, ďakujem za inšpiráciu |:o)
ODPOVEDAŤ
Silvia Z. (silunka) ID 82925 (18.10.2011, 12:10)
Iba sa chcem spýtať, prababička už používala vegetu? Inak mám placky veľmi rada, ale bez vegety.
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (20.10.2011, 11:55)
mne robí babička vlastnú už roky rokúce a na ňu máme tiež recept z rodinnej kuchárky :-)
zelenina (cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, petržlen a vňate) sa suší na kamnách a potom sa melie so soľou...
Ale keď sa minie, tak je aj kupovaná po ruke, lebo ja na to veľmi nemám čas...
ODPOVEDAŤ
Daša G. (deisinka) ID 189311 (18.10.2011, 11:43)
vynikajúce placky (clamp) ako od maminky (Y) vďaka za super recept :-$
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:50)
Daši, ďakujem :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Anna B. (eternity1111) ID 96496 (13.10.2011, 14:50)
vynikajúúúúca, určite odporúčam každému. Práve som pár kusov vypražila manželovi a nevie sa ich dojesť :)))Apropo, tuná na MMB sú najlepšie recepty (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (19.11.2011, 11:51)
Anka, som rada, že pochutili |:o)
To veru áno, MMB recepty sú lepšie ako listovať v kuchárskej knihe ,-) ,-) ,-) |:o)
ODPOVEDAŤ
Adriana Č. (AďaDeni) ID 7541, mimibazar.sk/adadeni (24.9.2011, 13:08)
aj my to voláme baba, robili sme aj na suchej, ale titánovej panvici, aby sa nepripiekla, tiež tento recept, to pre tých, čo diétujú ,-) a v tomto období dávame k zemiakom aj cuketu, potom je taká "ľahšia" a chutí fantasticky (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (26.9.2011, 7:47)
(L) (L) ďakujem za tip
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (Kaciatko.M) ID 110994 (17.9.2011, 9:51)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (17.9.2011, 17:31)
(L) (L)
ODPOVEDAŤ
Miroslav M. (mirmas) ID 173982 (11.9.2011, 16:27)
vynikajúce , pridal som zopár celých zrniek kmínu (witch) (destnik)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (17.9.2011, 8:50)
(Y) super, teším sa (radost) (radost)
ODPOVEDAŤ
Katarína Š. (Katarina162) ID 123888, mimibazar.sk/katarina162 (2.9.2011, 14:08)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (5.9.2011, 20:12)
(L)
ODPOVEDAŤ
MAJA B. (barny) ID 2295 (2.9.2011, 12:11)
aj ja takto robievam (pl) (pl) (pl) (pl) (pl)su fantasticke (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (3.9.2011, 19:45)
(L) (L) (L) (L) veru áno |:o)
ODPOVEDAŤ
beata s. (kristina82) ID 47078 (21.8.2011, 8:38)
ja ich robim bez muky, pridavam ovsene vlocky a tiež nepouživam tolko oleja, iba trosicka
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (31.8.2011, 19:14)
(L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea S. (sneica) ID 211162 (18.8.2011, 20:26)
(clamp) (Y) vyborne
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (21.8.2011, 7:59)
(L) (L) (L) |:o) |:o) tak to ma teší
ODPOVEDAŤ
Ivana Š. (ivusik) ID 886, mimibazar.sk/ivusik (19.7.2011, 17:18)
u nás sú to podlesníky ,-) ale sú fantastické (L) (L) (L) už som ich robila aj tak, že som nedala hladkú múku, ale strúhanku (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (20.7.2011, 15:25)
Super, možno veru vyskúšam aj túto variantu (Y)
(L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Ingrid D. (ingush) ID 111267, mimibazar.sk/ingush (13.7.2011, 19:26)
(flower) výýýýbornééé (hello)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (14.7.2011, 7:16)
Ďakujem krásne (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (25.6.2011, 10:14)
Mariš idem si na ne klik ,-)aby som ich nemusela hladat , a cez tyžden ich aj aj urobim (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (25.6.2011, 12:41)
Mariš, neoľutuješ ^o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Denisa K. (zurka) ID 23860, mimibazar.sk/zurka (25.6.2011, 8:48)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (21.7.2011, 11:58)
(L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (lenka165) ID 164404 (22.6.2011, 15:51)
zemiakové placky robím prvý krát a sú výbornééé (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (22.6.2011, 19:54)
(radost) (radost) (radost) teším sa (Y)
ODPOVEDAŤ
monika hubova (wakwomen) ID 3069, mimibazar.sk/wakwomen (4.6.2011, 18:20)
Dakujem za recept..konecne placky ktore chutia ako tie,co robievala moja mama ked som bola mala-vyborne a chrumkave... (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (25.6.2011, 7:35)
|:o) |:o) Monika, ďakujem (L)
Teším sa, že chutili (clamp)
ODPOVEDAŤ
Oľga P. (Babinka42) ID 192465 (1.4.2011, 13:33)
Tak u nás sú to nálesníky ale robia sa čiste z nastrúhaných zemiakov, jedného vajca, lyžice hladkej múky a soli. Nič iné do cesta nikdy nedávame a keď sa cesto pečie na plechu v rúre tak to je - točňa. Najlepšie jedlo ktoré chutí každému. (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (3.4.2011, 19:25)
(L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Dagmar R. (DagmarRodriguez) ID 181740 (26.3.2011, 1:49)
(Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (26.3.2011, 17:12)
(L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 129 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu