. .. .. .. .. .. .
. .

Bryndzové halušky - RECEPT 516

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 1265 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 46 návštěvníkov)


Bryndzové halušky


[ recept č. 516 zo dňa  ]


Bryndzové halušky


POTREBNÉ PRÍSADY

zemiaky, 1 vajíčko, polohrubá múka, soľ, bryndza (20 - 25 dkg), voda, slaninka, kyslá smotana

POSTUP PRÍPRAVY

Domáce bryndzošky! To je voľačo... mňam.
Moji chlapi ich zbožňujú a ja ich dosť často robievam. S tými z reštaurácie sa nedajú porovnať. Vyskúšajte, veď sme Slováci a ich príprava nie je zložitá.
(Len to umývanie riadov potom.... ale to nechajte na tatinka, po dobrom obede bude ochotnejší ,) )


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Očistíme si zemiaky - množstvo prispôsobte počtu konzumentov, toto na obrázku vystačilo pre dvoch dospelých ľudí, dvoch pubišov a jedného malého človiečika a ešte nám zostalo trochu aj na večeru.
Zemiačiky nastrúhame na druhom najväčšom strúhadle (alebo ich rozmixujte v mixéri, aj tak sa dá)
Do nastrúhaných zemiakov pridáme vodu (podľa množstva zemiakov, ja som dala asi 1,5 -2 dcl)
Šup celé vajíčko, soľ
Postupne pridávame múku, kým nie je masa polotuhá. Pozor, ak bude múky málo, halušky sa budú rozpadávať, ak priveľa, tak sa budú zle sádzať a budú chutiť "múkovo"...
Cesto zasypeme múkou, aby nesčernalo - spomínate si na sivasté halušky z jedálne? bleeee...
Takto zostanú pekné biele :)
Cesto by sme mali nechať aspoň hodinku "uležať", ale ak čas súri môžeme ísť hneď na to...
Nakrájame slaninku na kocečky.
Dáme variť vodu do veľkého hrnca - pridáme za lyžičku soli a medzitým si upražíme slaninku
Po zovrení vody ideme sádzať halušky. Ja som si kúpila nový sádzač, pretože ten starý som zabudla na dovolenke v Chorvátsku... :( A povedala som si, že si kúpim teda ten pekný aj so zásobníkom na cesto... To som si dala... Ktovieako to s ním nešlo...
Mierne nervózna som odstránila zásobník a poďho sádzať klasicky s tým oným, neviem ako sa mu hovorí :)))
Ale aj to sprosté strúhadlo som kúpila so strašne malými dierkami! Moje nervy!!! A Lukinko sa len milo usmieva, čo to tá mamina stvára... Nakoniec som to dosádzala klasicky na doštičke s nožom.
Halušky po dosádzaní už nenecháme dlho variť, pretože kým ich nasádžete, tak oni sa medzitým aj uvaria. Scedíme po častiach a ja ich aj premývam horúcou vodou, aby neboli mazľavé od zemiakovej šťavy. Šup s nimi do veľkého hrnca, hneď na to bryndzu a horúcu slaninku. Rýchlo premiešať a čo najskôr podávať, prípadne ich hodíme na chvíľku do teplej rúry, aby nevychladli.
Prvý papá u nás Lukino - je najviac hladný :))). Jemu som dala bez slaninky a teda dusil jedna radosť. Bude z neho dúfam riadny chlap! ;)
A potom k stolu všetci ostatní. Na bryndzošky dávame kyslú smotanu, sú potom šťavnatejšie a hrozne dobrunké. Nezabudnite ešte posoliť.
A môj tip - dajte si k nim acidofilné studené mliečko... je to bezkonkurenčná kombinácia....
Dobrú chuť!
....Lukáškovi chutia halušky aj po rokoch :) - dnes už 8 ročný chlapček


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Dvojfarebná veka | Bryndzové halušky | masko troch chuti na orieskoch >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 52 (zobrazuje sa 41-52)<< predošlé 1, 2, 3
Anna D. (ankas13) ID 63574 (3.2.2009, 9:11)
Janka, neviem vobec varit ale halusky dnes dufam budu super, kedze si to tak pekne napisala, taketo recepty mam rada, pekne dopodrobna, dakujeme |:o) |:o) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (4.2.2009, 8:27)
Anka - dakujem [A] - a dufam, ze sa teda podarili a hlavne, ze chutili (Y). Zhodou okolnosti, aj my sme ich mali tuto sobotu na obed
ODPOVEDAŤ
Anna D. (ankas13) ID 63574 (15.5.2009, 11:28)
podarili chutili dnes ich robim zase (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
maria j. (majga) ID 10359, mimibazar.sk/majga (27.11.2008, 21:28)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Jana T. (cibina35) ID 157665 (upravené 13.10.2012, 19:20)
:-)
ODPOVEDAŤ
Katarína U. (alisia66) ID 34646 (25.9.2008, 20:32)
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Nada M. (nadi :)) ID 52617 (7.8.2008, 21:09)
akurat citam receptik na " staru klasiku " :)
ja robievam zasa halusky bez vajicka a moc ich nepremywam, praweze aby tam bolo citit tie zemiaky :-D
a ja dawam wzdy kolko bryndze, tolko kyslej pochutkowej smotany... bryndzu si osobne so smotanou rozmiesam ,pridam trochu wegety... a potom take to wylejem na halusky a poriadne premiesam...je to tak fakt wyborne (Y)...
a teraz ma napadlo, ze moja potencionalna swokra zasa dawa na take horuce halusky syr w criewku a potom az zmes bryndze a smotany.. tiez je to wyborneeee :-)

ale teraz ako pozeram tu na obrazky, taku chut som na ne dostala...aspon wiem co budem robit zajtra na obed :-$
ODPOVEDAŤ
peto m. (pepo555) ID 36943 (26.2.2008, 17:04)
mne sa rozvarili,lebo tu maju len tu bakanu muku,iba hladku,aku mam vlastne pouzit? :-( :-( :-(
ODPOVEDAŤ
Zuzana Ď. (Zuzka 27) ID 4512 (25.9.2008, 21:18)
My davame hladku muku a cesto bez vajicka a bez vody :-$
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (26.2.2008, 21:13)
hmmm, myslim, ze mukou to nebolo - skor jej bolo asi malo... :-|. Skoda, ze ste nepridali muku do cesta, ked ste zistili, ze sa to rozvara. Snad sa podaria na buduce :-$
ODPOVEDAŤ
Lenka N. (lenka290) ID 12485 (18.4.2007, 8:19)
Mnam, mnam akurát včera sme mali bryndzové halušky.
Ja dávam do nich aj opraženú cibuľku, sú potom chutnejšie.
Troška soli, bieleho pepru a po haluškaách sa len zaprášilo. Moji dvaja hladoši sa len oblizovali, tak im chutilo (PL) (PL)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (18.4.2007, 12:47)
Lenka, dobry tip s tou cibulkou - vyskusam, dakujem (F)
ODPOVEDAŤ
Jarmila K. (Haja) ID 9647 (16.4.2007, 23:55)
... až mi slinky tečú... mne mama tiež kúpila ten sádzač či čo to je, akože origoš na halušky, no len raz som ho použila a toľko som sa pri ňom nanervačila 8o|, podľa mňa je najlepšie to klasické sitko na halušky :-), aj keď ma bolia ruky (lebo samozrejme toho robím veľa) a nedajbože si hustejšie zarobím (6), no len raz som muža "poprosila", aby mi ho podržal, aj to mi odlomil rúčku :^), takže taká pomoc... +o( no, neviem, či zajtra nebudú *-) lebo slinky neprestali tiecť.... (PL)
ODPOVEDAŤ
Erika B. (BrDo) ID 3728 (9.11.2006, 20:05)
U nás bryndzové varí výlučne tatino, a robí ich najfantastickejšie na svete...v živote som tak dobré nejedla ako od neho...poklad náš (L)
ODPOVEDAŤ
Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (9.11.2006, 22:30)
aj nas tatko robí doma halušky...a su lepsie ako moje :-P :-P :-P...kedy opať budú? (K) (K)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (9.11.2006, 22:02)
Oooo to je sikovny tatino... ten nas zvladne tak "hemendex" a caj :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Erika B. (BrDo) ID 3728 (10.11.2006, 9:04)
on veeeľmi rád varí, to je pre neho relax, keď príde domov večer o siedmej tak hocikedy aj do tej desiatej večer varí....takže to máme dobre podelené :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Lucia S. (stulina) ID 7522, mimibazar.sk/stulina (9.11.2006, 19:32)
janka toto je moja specialita a u nas ked ich urobim o chvilu nie su,ale skus dat do nich este aspon 15dk narajbaneho udeneho syra da haluskam uzasnu chut a ppazitka nemoze chybat :-P :-P (Y) (Y)super recept (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (9.11.2006, 22:01)
Lucka - fiii, to som este nepocula a ten syr do cesta, alebo uz k hotovym k bryndzi? Ani pazitku som neskusala, tak nabuduce inovujem!!! Vdakaaaa (F) (K)
ODPOVEDAŤ
Lucia S. (stulina) ID 7522, mimibazar.sk/stulina (10.11.2006, 11:40)
:-D ;-) :-P Janka ten syr uz ked mas bryndzu aj smotanu v haluskach tak tam pridas ten syr este ku teplym aby sa kus roztopil doda im super chut :-P :-Pa pazitku navrch pre oci ale aj chut (Y) :-D asi ich zajtra spravim lebo mi teraz tecu slinky :-P ;-) (F)
ODPOVEDAŤ
Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (1.11.2006, 21:36)
janka, presne takto to robim aj ja ;-) ale brynzdu rozmiesam so smotanou. Len Niko ich nejak nemusi :-( mnam, si i narobila chute ;-)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (2.11.2006, 0:14)
Ivi, my to miesame az na tanieri, ale fakt by sa to mohlo uz predtym :-)... A tie chute sa daju vyriesit rychlo ;-)
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (1.11.2006, 20:57)
Janka bryndzáky aj ja robievam presne ako ty,len s tým,že to jeme len my dvaja s malým... (X) (Z).Manžel to nemôže ani citiť.... +o(. Super komentáriky... (Y)Pá Deni
ODPOVEDAŤ
Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (2.11.2006, 14:05)
A ja ze len ja mam muza, ktory neznasa tuto slovensku dobrotu ;-), nevedia o co prichadzaju :-# 8-|
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (2.11.2006, 17:18)
Evka veru-veru aj my sme na tom tak.... ;-) ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (2.11.2006, 0:13)
Deni, to my sa zase vsetci ideme "zabit" za bryndzoskami :-D... chvalabohu, lebo inak by som ich musela robit len pre seba ... :-P ;-)
Moj drahy zase este neochutnal odo mna fliacky s kapustou, to musim pre neho specialne varit vzdy nieco ine :-D
ODPOVEDAŤ
Katarína Š. (katarina53) ID 5627 (1.11.2006, 17:54)
Jeden by neveril, že aj pri opise pracovného postupu bryndzových halušiek sa dá výborne zasmiať.
Ďakujem za opis, pobavili ste ma a nepochybujem o tom, že sú aj výborné. (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (1.11.2006, 20:42)
Óóó Katka, to teda sú :-D... dúfam, že som nikoho neodradila od prípravy mojimi komplikáciami spôsobenými nešťastným novým sádzačom... :-$ Tuším poutekám kúpiť ten klasický s väčšími dierkami :-D...
ODPOVEDAŤ
Celkom: 52 (zobrazuje sa 41-52)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu