. .. .. .. .. .. .
. .

RUŠEŇ TOMÁŠ pre Tomáša :-) - RECEPT 3592

TORTY

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 45 návštěvníkov)


RUŠEŇ TOMÁŠ pre Tomáša :-)


[ recept č. 3592 zo dňa  ]


RUŠEŇ TOMÁŠ pre Tomáša :-)


POTREBNÉ PRÍSADY

3 PLÁTY PIŠKÓTOVÉHO CESTA (rozpis na 1 plát: 5 vajec * 5 kopcovitých PL práškového cukru * 5 kopcovitých PL polohrubej múky) *** ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 1.časť: 150 g práškového cukru * 50 g kakaa * 200 g masla * 2. časť: 60 g masla * 60 g hladkej múky * 500 ml mlieka *** ORECHOVÝ KRÉM: 1. časť: 150 g práškového cukru * 200 g mletých vlašských orechov * 100 g masla * 2. časť: 60 g masla * 60 g hladkej múky * 500 ml mlieka ***FALOŠNÝ MARCIPÁN - MLIEČNA HMOTA (z cca 300 g sušeného mlieka)***POTRAVINÁRSKE FARBY: žltá, červená, modrá, zelená ***6 OKRÚHLYCH KEKSOV (napr. disko) ***PEVNÉ NERVY A KOPEC ČASU

POSTUP PRÍPRAVY

Tohto narodeninového rušňa Tomáša som cez víkend vyrábala na oslavu 3. narodenín nášho Tomina, veľkého fanúšika svojho menovca a jeho kamarátov.
Pokúsim sa jednotlivé kroky popísať vo fotopostupe, ak by sa chcel niekto inšpirovať a dať na to. S falošným marcipánom - mliečnou hmotou som robila prvýkrát, takže som mala obavy ako to pôjde. Robila som ho ako inak podľa MMB. :-) Konkrétne podľa receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1133 - odporúčam. Potrebovala som 6 farieb mliečnej hmoty:
bielu - základná hmota - na oči, ústa a do rezervy,
žltú - na číslice "1",
červenú - na okná a pásy,
modrú - na väčšinu rušňa a kolesá,
čiernu - na oči, obočie, hlavu, spodný pás, "zadok" a komín - dosiahla som ju zmiešaním červeného, modrého a zeleného farbiva,
sivú - na tvár - zmiešaním bielej a trochy čiernej hmoty.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Začneme šľahať bielka, ...
2. ... pridáme práškový cukor a ďalej šľaháme.
3. Postupne pridávame po jednom žĺtku, za súčasného šľahania.
4. Keď sú žĺtka dobre zašľahané, pridáme polohrubú múku ...
5. ... a metličkou alebo vareškou ju jemne vmiešame. Tento obrátený postup robenia ma naučila Janka O. (Olivia), ktorej ešte raz ďakujem!
6. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 20 minút pri 180°C. Postup opakujeme 2x.
7. Tretí plát hneď po vytiahnutí z rúry po dĺžke pevne stočíme aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
8. Pripravíme si krém. Ja som robila 2 druhy. Toto je čokoládový z môjho prvého receptu - "Torta POHÁDKA alebo čokoládová torta", je z dvojitej dávky, ale kakaa som dala len polovičné množstvo a ubrala som z cukru. Postup nájdete tu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1143&user=4972
9. Druhý krém som robila orechový. Postup je podobný ako pri čokoládovom kréme, len namiesto kakaa som dala orechy a keďže tie sú mastné dosť, ubrala som z masla.
10. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, súčasne ešte opatrnejšie odstránime papier na pečenie a roládu natrieme krémom. 1/3 odrežeme a odložíme, ešte ju budeme potrebovať.
11. Väčšiu časť pevne zrolujeme, dáme do alobalu a do chladu. Výhodou januárového počasia pri preplnenej chladničke je nepochybne balkón.
12. Zostávajúce 2 piškótové pláty prerežeme po dĺžke na polovice, budeme mať 4 obdĺžniky. Začneme skladať základ celého rušňa tak, že 3 obdĺžniky natrieme krémom ...
13. ... a naskladáme ich na seba.
14. Na pripravený základ položíme tuhú roládu podľa fotky, aby sme mohli odrezať tenký pás a ešte ho prerezať na polovicu ...
15 ... a tie 2 "odrezky" preniesť veľa rolády po oboch stranách, viď. foto.
16. Z bodu 12. nám zostal ešte 1 obdĺžnik, ktorý na šírku rozrežeme na tretiny. Každú 1/3 natrieme krémom, opäť naskladáme na seba, primeriame k už rozostavanému rušňu, čo prečnieva odrežeme a odložíme a budujeme "zadok" rušňa tak, že pripravený kus prenesieme za roládu. Bude pasovať akurát.
17. Tu je už prenesený. Na fotke vpravo je zvyšok, presne povedané 1/3 rolády, ktorú sme odložili v bode 10. Odrežeme z nej kus, ktorý dáme na "zadok" rušňa tak, aby sedel na šírku, ale aby bol o niečo kratší, vytvorí sa tak úplne vzadu na rušni schodík.
18. Na tejto fotke je to dobre vidieť. Odložené odrezky môžeme podľa potreby použiť na domodelovanie (niečo zostane aj na ochutnanie a posilnenie, budeme to ešte potrebovať) ...
19. Posledný krok v tejto fáze je natretie povrchu celého rušňa. Vyplnia sa tým výborne škáry a vyrovnajú sa nerovnosti. Tu odporúčam rozrobený rušeň ODLOŽIŤ DO CHLADU na niekoľko hodín, aby krém PORIADNE STUHOL. Oveľa lepšie sa bude mliečna hmota nanášať a ušetríte si nervy. Ja som už toľko času nemala a mliečna hmota po nanesení na krém mäkla a krém sa začal trošičku akoby roztekať. Zachraňovala som to tým, že som nanášala aj 2-3 vrstvy mliečnej hmoty.
20. Tááák, ideme vyrábať kolieska, podľa modelu ich treba 6. Z vyvaľkanej modrej hmoty vykrajujeme kolieska väčšie ako sú keksy, položíme ich na keksy z jednej strany ...
21. ... prečnievajúcu časť popritláčame na boky keksov, ...
22. ... kolieska položíme aj na druhú stranu keksov, opäť popritláčame a okraje keksov podľa potreby doplníme hmotou, popritláčame a uhladíme. S hmotou sa na keksoch pracovalo výborne. Po pritlačení hmoty tvrdé keksy neuhýbali a spoje sa dali krásne uhladiť.
23. Ušúľame 6 rovnako dlhých "hadíkov", ktorých spojíme a prenesieme na potiahnuté keksy.
24. Šúľame a šúľame a vypĺňame vnútro kolesa. Nakoniec do stredu každého kolesa vtlačíme malú guľôčku a kolesá sú pripravené.
25. Ako prvú odporúčam nanášať tvár. Nachystáme si väčší sivý kruh, vyznačíme si veľkosť tváre - kruhu, vymodelujeme nos, líca, vyrobíme oči, obočie a ústa ...
26. ... a tváričku prenesieme na roládovú časť.
27. Nech Vás nemýli, že na tejto fotke tvár nie je, začala som inými časťami, ale druhýkrát by som začala určite tvárou. Potom by som už pokračovala ďalej. Na fotke vidno ako som hmotu nanášala po menších častiach a nedarilo sa mi ju uhladiť. :-( Je dobré mať po ruke model rušňa. Ja som "odkukávala" skoro stále.
28. Snažila som sa teda naniesť 1 kus z 1 farby vcelku, aby som mala podľa možností spoje len pri 2 farbách. Komín som vymodelovala podľa predlohy a navrchu som urobila "dierku" pomocou slamky. Komín som napichla na špáradlo.
29. Okná, pruhy a číslice som v príslušnej farbe ušúľala, vymodelovala a "prilepila" jemným pritlačením. Kolesá som prilepila medom.
30. Ešte pohľad spredu.
31. Oslávenec v akcii.
32. :-)
33. Pridávam Šimonkovu tortu - od autorky Janky Š. (suiluj) ID 28372
34. A tu je rušeň v podaní Janky Č. (JanaC) ID 8240
35. "Dort Tomáš" - pre Maxíka ho vytvorila jeho maminka Míša z Olomouca.
36. Takýto parádny Tomáš vznikol pod rukami Eriky L. (llori) ID 11424 pre jej 2-ročného Timotejka


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Jednoduché banány v čokoláde | RUŠEŇ TOMÁŠ pre Tomáša :-) | horúca čokoláda >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 43 (zobrazuje sa 41-43)<< predošlé 1, 2, 3
Alexandra R. (sasenka) ID 4403, mimibazar.sk/gubkasasa (15.1.2008, 8:56)
nádherné (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (15.1.2008, 14:33)
(L)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (14.1.2008, 20:46)
Ooooo, Ela, je naaaadhernyyyyy (Y) (Y) (Y)!!! Dufam, ze postup dokoncis, lebo ja si ho teda urcite skopcim, moj maly je rovnaky obdivovatel Thomasa a v aprili bude mat tri rocky, bolo by to pre neho uzasne prekvapenie. Len neviem, neviem, ci sa mi podari taky krasny ako tebe... :-$. Ale ked to takto pekne postupne popises, tak to mozno zvladnem (L)...
A tesim sa, ze sa u Teba ujala ta "obratena" piskota (F)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (15.1.2008, 8:26)
Janka dík. (F) Určite sa Ti podarí a zvládneš to. Len ho nachystaj deň vopred predtým ako ho budeš poťahovať. Potom určite pridaj foto. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (15.1.2008, 10:19)
Teeeda, kopec roboty - ale výsledok stál za to! (clamp) (clamp) (clamp). Pridala si úplne suprovný postup, už aj si ho kopčím a naplánujem si jeden deň, keď vyhodím celú famíliu niekde ďaleko, aby som sa mohla trápiť s týmto úžasným kúskom. Si strašne šikovná, fakt sa ti nádherne podaril (Y). Ďakujem za báječný postup (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (15.1.2008, 14:31)
:-$ :-$ :-$ (F) (F) (F) Pevne verím, že postup pomôže. Priznám sa, že posledný týždeň som myslela skoro stále na to ako budem "skladať" tortu, nevedela som, koľko cesta, koľko krému a koľko mliečnej hmoty budem potrebovať. *-) Už mi z toho začínalo pomaly šibať, dokonca sa mi o tom aj snívalo. ;-) ;-) ;-) Minula som všetky zásoby práškového cukru, čo som myslela, že nám ešte zopár týždňov vydržia a hrozilo, že budem musieť vyhnať manžela v noci do non-stop hypermarketu. Jani, určite si zabezpeč prázdny byt. (L)
ODPOVEDAŤ
Erika M. (murka1) ID 25512 (14.1.2008, 18:20)
(Y) peknučký, ako z rozprávky :-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (14.1.2008, 18:23)
Ďakujem. (hello)
ODPOVEDAŤ
Ingrid U. (Inček) ID 9675, mimibazar.sk/incek (14.1.2008, 18:24)
(clamp) (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (15.1.2008, 14:53)
:-$ (F)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 43 (zobrazuje sa 41-43)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu