Jana O. (Olivia) ID 1265 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 46 návštěvníkov)
Bryndzové halušky
[ recept č. 516 zo dňa 1.11.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
zemiaky, 1 vajíčko, polohrubá múka, soľ, bryndza (20 - 25 dkg), voda, slaninka, kyslá smotana
POSTUP PRÍPRAVY
Domáce bryndzošky! To je voľačo... mňam. Moji chlapi ich zbožňujú a ja ich dosť často robievam. S tými z reštaurácie sa nedajú porovnať. Vyskúšajte, veď sme Slováci a ich príprava nie je zložitá. (Len to umývanie riadov potom.... ale to nechajte na tatinka, po dobrom obede bude ochotnejší ,) )
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Očistíme si zemiaky - množstvo prispôsobte počtu konzumentov, toto na obrázku vystačilo pre dvoch dospelých ľudí, dvoch pubišov a jedného malého človiečika a ešte nám zostalo trochu aj na večeru. |
|
Zemiačiky nastrúhame na druhom najväčšom strúhadle (alebo ich rozmixujte v mixéri, aj tak sa dá) |
|
Do nastrúhaných zemiakov pridáme vodu (podľa množstva zemiakov, ja som dala asi 1,5 -2 dcl) |
|
Šup celé vajíčko, soľ |
|
Postupne pridávame múku, kým nie je masa polotuhá. Pozor, ak bude múky málo, halušky sa budú rozpadávať, ak priveľa, tak sa budú zle sádzať a budú chutiť "múkovo"... |
|
Cesto zasypeme múkou, aby nesčernalo - spomínate si na sivasté halušky z jedálne? bleeee... Takto zostanú pekné biele :) |
|
Cesto by sme mali nechať aspoň hodinku "uležať", ale ak čas súri môžeme ísť hneď na to... Nakrájame slaninku na kocečky. |
|
Dáme variť vodu do veľkého hrnca - pridáme za lyžičku soli a medzitým si upražíme slaninku |
|
Po zovrení vody ideme sádzať halušky. Ja som si kúpila nový sádzač, pretože ten starý som zabudla na dovolenke v Chorvátsku... :( A povedala som si, že si kúpim teda ten pekný aj so zásobníkom na cesto... To som si dala... Ktovieako to s ním nešlo... |
|
Mierne nervózna som odstránila zásobník a poďho sádzať klasicky s tým oným, neviem ako sa mu hovorí :))) |
|
Ale aj to sprosté strúhadlo som kúpila so strašne malými dierkami! Moje nervy!!! A Lukinko sa len milo usmieva, čo to tá mamina stvára... Nakoniec som to dosádzala klasicky na doštičke s nožom. |
|
Halušky po dosádzaní už nenecháme dlho variť, pretože kým ich nasádžete, tak oni sa medzitým aj uvaria. Scedíme po častiach a ja ich aj premývam horúcou vodou, aby neboli mazľavé od zemiakovej šťavy. Šup s nimi do veľkého hrnca, hneď na to bryndzu a horúcu slaninku. Rýchlo premiešať a čo najskôr podávať, prípadne ich hodíme na chvíľku do teplej rúry, aby nevychladli. |
|
Prvý papá u nás Lukino - je najviac hladný :))). Jemu som dala bez slaninky a teda dusil jedna radosť. Bude z neho dúfam riadny chlap! ;) |
|
A potom k stolu všetci ostatní. Na bryndzošky dávame kyslú smotanu, sú potom šťavnatejšie a hrozne dobrunké. Nezabudnite ešte posoliť. A môj tip - dajte si k nim acidofilné studené mliečko... je to bezkonkurenčná kombinácia.... Dobrú chuť! |
|
....Lukáškovi chutia halušky aj po rokoch :) - dnes už 8 ročný chlapček |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 52 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
| Korina H. (korinocka) ID 178573 (21.3.2012, 17:53) |
perfektne, dnes som ich robila a teda riadne som sa najedla a teraz spokojne odfukujem...uz sa tesim ako dojde priatel z prace a da si tiez..... |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (21.3.2012, 19:40) |
Korinka, veľmi sa teším, že Vám chutilo |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana A. (hope83) ID 95172 (26.2.2012, 15:44) |
Receptik je uzasnyyy , niektorym mamickam mozno pomoze rada, ktoru mi dala svokra a je fakt ucinna . Po tom ako postruhame zemiaky ich mozeme posekat rucnym slahacom a potom to pojde cez sadzac ako jedna basen |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (1.3.2012, 19:27) |
Ďakujem Zuzka, teším sa, že vám chutilo . K tomu strúhaniu - zemiaky sa môžu aj nadrobno pokrájať a postupne ich pridávať do veľkého mixéra. Vtedy vznikne hladké cesto - my sme to tak robievali, keď som ešte bola doma u maminy, len teraz mám iba ponorný mixér a s tým to veľmi nejde. |
ODPOVEDAŤ |
| | Liana R. (liaro) ID 62105 (1.6.2012, 12:11) |
Ja som si extra kvoli tomu, aby sme mohli varit halusky, kupovala robot:ale vyplatilo sa, mnam. |
ODPOVEDAŤ |
Gitka K. (yxc) ID 214234 (8.11.2011, 16:25) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (4.11.2011, 17:52) |
prave som ich dorbila su takeeee dobreeeeeee mnaaaaaaaaaaaaaam |
ODPOVEDAŤ |
Jana V. (janiccca) ID 195589 (30.3.2011, 16:02) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Olga B. (omega15) ID 58152, mimibazar.sk/omega15 (1.6.2010, 13:28) |
receptik je vyborny, ja vobec neviem varit, ale halusky sa fakt vydarili a maly sa oblizoval az za usami Nenarocne a chutne |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (2.6.2010, 22:36) |
Juj, Oli to sa veľmi teším . Aj moji chlapci zbožňujú bryndzošky, vždy sa tešia, keď robím a nič nezostane |
ODPOVEDAŤ |
Katarína M. (topinka21) ID 65932 (1.6.2010, 13:22) |
Chcem sa spýtať na ten postup, máš tam napísané, že halušky sa majú zasypať múkou, aby nesčernali a hodinu sa nechať odležať, ale potom mám tú múku vysypať do koša, či zamiešať do cesta, nebudú príliš husté?? Pýtam sa preto, že som párkrát robila halušky z múky, zemiakov, vajca a mlieka z MMB pani tam písala, že ked sa pridá mlieko, že nesčernajú, žial, mne sčernali po dovarení. Tak preto, lebo mama robieva halušky z vajca a múky, tie nesčernajú, ale nechutia tak dobre, je to čisto múková chuť. |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (2.6.2010, 22:35) |
Katka, cesto sčerná preto, lebo zemiaky ak ku nim má prístup vzduch reagujú tým sčernaním. Tým, že ich zasypeš múkou (len trochu , akurát aby nebolo to cesto vidieť, ale tenučká vrstva), tak sa tam ten vzduch nedostane a oni nesčernajú. Potom ich primiešaš do cesta, to je už len trošku múky, nemalo by to spôsobiť žiadnu veľkú zmenu v konzistencii cesta. Držím palce |
ODPOVEDAŤ |
Dana R. (PETINKA11) ID 63038 (1.6.2010, 13:10) |
aha aby ste to nepochopili zle.....taaaak som sa prejedla ze mi je strasne zle!!!bryndzaky proste milujem ale co moj zaludok |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (2.6.2010, 22:33) |
Uf, Danka uz som zlakla, ze sa nevydarili |
ODPOVEDAŤ |
Dana R. (PETINKA11) ID 63038 (1.6.2010, 13:08) |
|
ODPOVEDAŤ |
| magdaléna c. (megi118) ID 105517 (10.3.2010, 20:11) |
Dnes som robila halušky a boli výborné,akurát sme mali menej slaninky.A nedávala som ani kyslú smotanu,ale aj tak boli super.MŇam.Ďakujem za recept. |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (10.3.2010, 21:59) |
Ja ďakujem - že sa podarili a chutili |
ODPOVEDAŤ |
| klaudia l. (theklaudi) ID 132139 (12.1.2010, 16:03) |
AKURAT TEN VAS FAJN RECEPT SKUSAM DAM TEDA VESIET AKO DOPADOL............. |
ODPOVEDAŤ |
Lea D. (lejica) ID 111205 (6.9.2009, 17:13) |
|
ODPOVEDAŤ |
Natalia F. (NataliaMiroslav) ID 103766 (23.8.2009, 14:37) |
Ahoj Janka Ten tvoj receptik na bryndzove halusticky su skvele, chutnucke no jednoducho povedane vyborne .Velllllmi si moj muzik ich pochvaloval...Si proste vyborna na receptiky |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (26.8.2009, 21:19) |
Natalka, som velmi rada, ze vam chutilo . Ale aj ty musis byt skvela kucharka, inak by tvojmu drahemu nechutilo |
ODPOVEDAŤ |
| Vlasta S. (Vlasta S.) ID 105122 (5.8.2009, 16:39) |
Ahoj Jani, dnes som robila tvoje halušky, robila som ich prvý krát, pretože ja ich moc nemusím. Aspoň som si to myslela. Perfektne sa mi podarili, môj drahý ma vychválil a dokonca aj ja som zjedla plný tanier. Takže ďakujem za receptík! |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (6.8.2009, 15:41) |
Vlasti - dakujem, som rada, ze vam chutili |
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (24.6.2009, 7:35) |
Ahoj Janka, super haluštičky, trochu iný recept, ako robievam ja, ja robím bez vajca a bez pridanej vody, ale tieto Tvoje vyzerajú super, vyskúšam. Zdá sa, že halušky sú jednoduché, ale uvariť ich dobré, to je naozaj kumšt, ako sa po našsky hovorí. Ja keď som bola začínajúca "gazdinka", nevedela som, koľko múky pridať na koľko zemiakov, mama my vždy povedala, "no toľko, koľko ti zemiaky popijú, moja" a nie vždy to vyšlo ako malo. Raz boli "múkové", raz sa rozpadli až raz som videla jednu reláciu, kde stará tetuška v kroji ukazovala, ako sa varia halušky a jej "indikátor" kvality haluškového cesta bola vareška. Čiže do postrúhaných zemiakov pridala toľko múky, kým jej vareška v ceste nezostala stáť vzpriamená. Odvtedy to tak robím a halušky sú vždy dobré. A moja starká do vývaru z halušiek robievala aj super polievku - haluškovinu. Niekde mám aj recept, ke´d bude čas, pridám. |
ODPOVEDAŤ |
| | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (24.6.2009, 8:54) |
ja robim z haluskovej vody cesnacku... odkedy som tu nasla tento recept http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=3648 |
ODPOVEDAŤ |
| | Daniela H. (kikahu) ID 85238 (24.6.2009, 8:59) |
Ahoj Milka, dík za tip, tá starkina haluškovina bola tuším s bryndzou, niečo na spôsob demikátu. Musím sa na to mrknúť. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (24.6.2009, 20:40) |
Fiiiha - polievocka z vyvaru halusiek? To som este nepocula, ale musi byt dobre. Vyskusame! |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (24.6.2009, 0:38) |
To malé vtáčatko, čo na fotke papá halušky, ma úplne očarilo Veru bude to chlap jak hora... veď z halušiek inak nemôže byť Fakt je krásny...aj tam, kde tak dohora pozerá Ja halušky robím takto http://nasavareska.blogspot.com/2009/02/furmanske-halusky.html |
ODPOVEDAŤ |
| Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (24.6.2009, 20:38) |
Jeeej, Kristinka - dakujem , veru to vtacatko uz nam trosku podrastlo a hadam aj tie halusky k tomu prispeli. Pozerala som tvoj recept, podstata mi pride rovnaka, len ta cibulka a tvaroh, ci syr su ine - je to zaujimave, iste niekedy vyskusam, dakujem za tip |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana Č. (zuzman) ID 81457 (7.5.2009, 10:04) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (6.3.2009, 14:52) |
akurat ideme aj my na to..... dufam, ze sa nam cesto podari tak akurat!!! |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 52 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |