. .. .. .. .. .. .
. .

Prava cinska ostrokysla - RECEPT 45299

POLIEVKY

ID 229310 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 138 návštěvníkov)


Prava cinska ostrokysla


[ recept č. 45299 zo dňa  ]


Prava cinska ostrokysla


POTREBNÉ PRÍSADY

Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :) Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restauracie, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne. Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach: 1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia 2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :) Ingrediencie na 4 litrovy hrniec: 3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche, na prilepsenie moze byt aj daco z kacky) aj s kozou! 1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia) 3x vacsia mrkva 1x velky petrzlen 4x mensie sampinony 1/2 flase/konzervy bambusovych vyhonkov: https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002016865671 pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou) https://www.asiafood.cz/sambal-oelek-chilli-pasta-200-g/ skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark) https://www.susi.cz/vyrobek/pearl-river-bridge-sojova-omacka-svetla-500-ml/ skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho) https://sortiment.metro.sk/sk/tao-tao-ryzovy-ocot-150ml/201898p/ -1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr) 1/2 neudeneho tofu (pozor, udene tomu da taku dymovu zlu pachut) par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly) par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy) 3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille) 2PL hubovej omacky (maju aj v Tesco)https://omacky.heureka.sk/exotic-food-ustricova-omacka-250ml/ 2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco)http://www.foodland.sk/sojove-omacky/sojova-omacka-hubova-tmava-pearl-river-bridge-500-ml/ 1cm cerstveho zazvoru 1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda) 1/2 balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!) pouzivaju aj tapiokovu muku: https://www.bioland.sk/muky/muka-tapiokova-250g-provita/ ale solamyl to slusne nahradi, pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej) prip. moze byt porek najemno pokrajany alebo v lete cibiky zo sviezej cibulky ci najemnucko citronova trava, co ma kto rad

POSTUP PRÍPRAVY

Priprava:

-do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super glic, ktory potrebujeme)
-hned na uvode hodime do vody ku kuratu 4 kocky bujonu, miesame, kym sa bujon nerozpusti
-na zaciatok vlejeme asi 10 PL sojovej omacky a asi 6 PL ryzoveho octu a 1 plnu cajovu lyzicku feferonovej pasty, 3PL ustricovej pasty, 2PL hubovej omacky, 2PL rybacej omacky (na zaciatok to staci, potom budete postupne dochucovat po lyziciach tolko, aby vam pomer chutil)
-po hodine a pol vsypeme na drobucke kococky pokrajane (ale naozaj na malilinke, moj chudak manzel pri tom vzdy stravi aj 3 hodiny :) mozete si pomoct, ak mate ten sekacit elektricky na cibulu): sampinony, cervenu papriku, bambusove vyhonky, polovicu tofu, zazvor, pridame huby, ktore si nezabudneme tak pol hodinu predtym namocit do studenej vody, pozor, velmi napucia, preto s tym treba pocitat pri mnozstve
-dolejeme vodu do plneho hrnca a varime dalsiu hodinu
-maso vyberieme, kozu zahodime a rozoberieme masko na uplne drobucke vlasky t.j. na marne kusy -vhodime spat do hrnca
-ochutname a pridame podla potreby a chuti bujón (pozor, je to jedine korenie, nedavame nic ine ani sol!), sojovu omacku, ryzovy ocot a feferonovu pastu
-ked to ma uz taku chut, ako si zelame, do malej misky dame studenu vodu (musi byt uplne studena, inak sa nam skrob zrazi a narobia sa len take gumove halusky) a do nej asi 3 kopcovite PL Solamylu, poriadne do roztopenia miesame a potom za staleho miesania vlievame do vriacej bublajucej polievky (chvilu asi 10 minut varime a miesame, aby sa solamyl nepripalil na spodku hrnca, ak sa nam po 10 minutach zda malo husta, opakujeme postup s vodou, skrobom a miesanim, az kym nema polievka taku hustotu, aku si zelame)
-na uplny zaver (pamatajte, najskor ide skrob, az potom vajce, keby ste to urobili naopak, tak si celu polievku zakalite)si do misky rozbijeme vajicko, rozstrudlujeme ho vidlickou, aby sa pekne spojil bielok so zltkom, a pomalicky po tenkom pramienku vlievame do vriacej bublajúcej polievky bez miesania (musi vriet a hadzat bublinky, lebo tie robia to, ze z vajicka bude taka ta plachticka) NEMIESAME!! v hrnci nerozbite ani nemiesajte uz naliate vajicko!!
-nechame 2 minuty prejst varom a odstavime
-vsypeme 2PL pazitky

Polievocka je najlepsia na druhy treti den, nam sa to velmi zriedka podari si ju tak dlho uchovat :) Dobru chut :)
<< Kosik s kvetmi | Prava cinska ostrokysla | Svadobne do zlata... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Martina B. (Martilubka) ID 102676 (9.9.2013, 17:59)
|:o)
ODPOVEDAŤ
Barbora H. (barčinka13) ID 99147 (24.11.2012, 22:31)
Ahoj mňa tento recept veľmi zaujal, tak dnes som bola v bille a v tescu pokúpila suroviny a pustila sa do varenia. Presne podľa receptu tohto. Robila som iba dva litra na začiatok. Tá polievka mi buď nevyšla, alebo som niečo zle spravila aj keď neviem čo, lebo som si to čítala presne podľa postupu. Kúpilla osm presne všetko ale je strašne tá polievka tmavá a dala som presne polovičnú dávku ako sa uvázda v recepte je veľmi prechutená tými omáčkami kadejakými. Ja chodím na ostrokyslú na Obchodnej do pandy v BA a potom na račianskej mýto, tam je tá polievka oveľa bledšia a je tam toho menej. Tátto bola veľmi hustá. Som z toho úplne sklamaná, lebo som nakúpila veľké fľašky surovín a teraz z toho nič nebude. Možno na tretí deň teda bude chutiť lepšie ale mne sa zdá naozaj veľmi presójovaná :(
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (25.11.2012, 10:41)
ja som ju robila už pár krát a bola vždy super,množstvá si treba prispôsobiť,radšej menej na začiatok a ochutnávať,dolaďovať až pokým to nie je podľa TVOJEJ chuti (Y) podla mňa to nie je chyba receptu ,ani autorky *-)
ODPOVEDAŤ
iveta š. (maca.tt) ID 201137 (26.2.2012, 16:27)
konečne vdaka dobrým radám sa mi dnes táto polievka celkom dobre podarila ,
ODPOVEDAŤ
Jarmila Š. (kikaspl) ID 45082, mimibazar.sk/kikaspl (25.2.2012, 22:12)
(Y)polievočka jedna báseň (clamp).Srdečná vdaka za skvelý recept!!! (L)
ODPOVEDAŤ
Stanislava O. (stanček) ID 3886, mimibazar.sk/stancek (14.2.2012, 20:19)
(Y) (Y)ohromná......už sme ju robili 2x (clamp) (clamp) najskôr 5 litrový a dneska si to ako valentínsky darček zažiadal manžel do 8 litrového *-) *-) chodí k nám na ňu celá rodina a nám sa potom aj menej ujde.... (box) (box) (box) ale konečne ma chváli, ako dobre som navarila.... (L) (L) (L) (kytara) (kytara).......dnes som použila destilovaný ocot objednaný z netu..... a ak môžem poradiť, úplne úžasné sa suroviny krájajú našou tzv."kosačkou" od Tupperwarru....je to raz dva
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (remperitka) ID 45064 (10.2.2012, 20:24)
polievocka je famozna - dakujem za recept (Y) ale zdala sa mi malo kysla - aby som ju ochutila podla nasho gusta minula som cely ten ryzovy ocot a z tej pikantnej pasty 3/4 aby to malo dobru stiplavost (chcela som navarit 4l ale nakoniec po pridani vsetkych ingrediencii z toho bol plny 5l hrniec, aj stehna som dala 4ks)

urcite budem tuto polievku varievat neda sa jej odolat - mnam mnam mnam uzasnaaaaaaa :-)
ODPOVEDAŤ
Silvia J. (Silvia104) ID 16825 (6.2.2012, 20:14)
Polievocka je vyborna...uz sme ju dvakrat robili, manzelovi tiez velmi chuti....navarili sme jej za hrniec a papali tri dni....v tejto zime padne velmi dobre (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Maria R. (Majka366) ID 200148 (30.1.2012, 20:46)
Saška polievka je super (jidlo) (jidlo) (jidlo) ako originál vyborna aj na tretí deň . ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) Chcem sa opytať nemáš recept na kung pao?Ďakujem (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.1.2012, 20:24)
Vyzerá úžasne (Y), niekedy skúsim aj túto Tvoju verziu (Y)
Ja robievam takto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22718&user=114156
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (27.1.2012, 8:22)
(flower) (flower) (flower) (flower)
zatial ozaj najviac chutovo priblizujuca sa skutocnej cinskej ostrokyslej (clamp) (clamp) (clamp)
dievcata, akurat chcem poziadat o radu - ta tmava sojova omacka tu uvadzana Pearl River Bridge Dark mi nejak chutovo vadi, je taka nahorkla *-) mate tip na inu? (F) dakujem
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.1.2012, 20:22)
Najlepšia sójová omáčka je Kikkoman, je možno drahšia, ale naozaj stojí za to kúpiť ju :-$
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (upravené 3.2.2012, 9:29)
(L) dakujem, ja si radsej priplatim ako mat pachut. tato mi vyslovene chuti nahorklo

(Y) tak uz je doma a asi si dam repete s ostrokyslou
ODPOVEDAŤ
Mariana B. (Kittanna) ID 214231 (26.1.2012, 20:16)
Naozaj vyborna :) neviem sa jej dojest :) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (pl)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (26.1.2012, 21:39)
to sa velmi tesim :)
ODPOVEDAŤ
Róbert T. (Cobra777) ID 224923 (26.1.2012, 7:54)
dobry, tie kuracie stehna davate 3 ci 4, bujon vsetkych 6 kociek a ten zazvor len centimetrovy platok alebo ako, dakujem
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (26.1.2012, 16:56)
Robert, podla toho, ci mate radi viac maska alebo menej, ak robite velky hrniec, tak dajte kludne vsetky 4. A ani, ja davam vsetkych 6 kociek, ale zacnite radsej 4, mozno sa vam aj tak bude zdat dost slana, zazvoru centimeter staci, je dost silny, ked je cerstvy.
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (ZUZKA 1301) ID 18308 (upravené 26.1.2012, 13:00)
dakujem za skvely recept, myslim, ze polievocka sa vydarila ^o)
ODPOVEDAŤ
Zuzana T. (zuzulik22) ID 137657 (20.1.2012, 21:00)
Dnes som tuto polievku robila, moj manzel prave je uz stvrty tanier. Je uzasna. Dakujeme a prosime o dalsie originalne cinske recepty
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (26.1.2012, 21:41)
he ked len 4. to ste este daleko za nasim 8. (H) ale super, som rada, dodam aj dalsie moje receptiky, casom..
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.1.2012, 20:46)
Nedávno sme boli na návšteve a jedli sme tam podobnú polievku, veľmi dobrú. Myslím však, že toto sa viac podobá na čínsky originál. Takže vďaka za recept a rada vyskúšam (Y)
ODPOVEDAŤ
Daša P. (Dada31) ID 20837, mimibazar.sk/dada31 (12.1.2012, 20:38)
(Y) Chystám sa vyskúšať (Y)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:20)
Dadka, tak budem držať palce, potom nás informuj, ako sa podarilo a či a ako si niekde improvizovala :-p
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (12.1.2012, 18:22)
Saška ,tak som dnes vyskušala a musím povedat ,že sme si výborne pochutili (Y) (Y) (Y) muž chválil ako o dušu (H) úplne úžasná zimná polievočka ktorá poriadne zahreje (Y) (Y) (Y) isto budem robit častejšie (L) (L) (L) velká pochvala (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:19)
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu, Egreška :) som rada, že sa podľa receptu podarila, a ak sa aj mužovi páčilo, čo viac si priať pre harmonickú domácnosť ako spokojné mužove bruško :)
A podarili sa aj vajíčkove plachtičky, aj vývarové soplíky :), a bol dobrý pomer ostrosti a kyslosti?
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (13.1.2012, 16:06)
Aj plachetničky boli ako maju byt ,držala som sa tvojich rád...kyslá aj ostra tak akurát pre mna -mangel si musel ešte pridat habanero do misky :-)ozaj a ešte som pridala aj ryžové vlasove rezance do misky -eňo -ňuňo (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lívia P. (livia76) ID 18988, mimibazar.sk/livia76 (12.1.2012, 16:56)
(Y) SAŠKA (Y) díky moooc zajtra bežím na nákup a budem kuchtiť, už teraz sa mi slinky zbiehajú aj ja sa za touto polievočkou idem zabiť,a tvoj recept znie naozaj dobre, tak sa veľmi teším, že si bola ochotná to takto podrobne rozpísať, veľká vďaka (jidlo) (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Lívia P. (livia76) ID 18988, mimibazar.sk/livia76 (13.1.2012, 13:36)
Teeda mňam, uvarené a moooc chutí ako z reštiky :-D
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:21)
Livka, to ma strááááášne teší , že chutí, je to super sýta polievka, že my keď ju máme, ani nič iné nevarím. (X)
ODPOVEDAŤ
beata s. (larenka) ID 72161 (12.1.2012, 9:41)
dokonaly postup aj s navodom kde co dostat kupit....tlieskam ,fakt ma to velmi potesilo. velke dakujem za taketo rozpisane recepty (clamp) (Y) (F)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:26)
Nemáš za čo ďakovať, larenka, rado sa stalo, píšem recepty pre starých rodičov no a tí majú cez 70 rokov, čiže preto viem, ako im pomôže, keď je postup naozaj detailný. A hlavne ak niekto varí niečo po prvý krát, tak určite ocení, keď je postup komplexný (pl)
ODPOVEDAŤ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (12.1.2012, 8:58)
(Y) (Y)super už som dlho nerobila tak cez vikend uvarím |:o) |:o),tiež používam tapiokovú múčku |:o) |:o) |:o)a koriander
chodim nakupovat: http://www.sushiblog.sk/clanky/seoul-plaza-spravna-volba-pre-sushi
ODPOVEDAŤ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu