. .. .. .. .. .. .
. .

Božský recept na piškotové cesto - RECEPT 18966

CUKROVINKY

ID 57621 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 81 návštěvníkov)


Božský recept na piškotové cesto


[ recept č. 18966 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

4 vajcia,cukor, polohrúba múka,prášok do pečiva, voda.

POSTUP PRÍPRAVY

Postup síce zvláštny, ale táto piškota bude mekunká a jemná!:) Ja robím piškotu zo 4 vajec na okruhlý plech, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je naslednovný...


Zvolíme, si z koľkých vajec chceme robiť piškotové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku a rovnako cukor. Vždy to musí byť váha vajec.

Vajíčka si oddelíme...žltky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šlahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka vymixujeme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude:))))) Mne sa vždy zdalo, ako by to začínalo hrudkovatieť... za stáleho mixovania pridávame po troške cukor...ked je cukor vmiešany, dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idu 3 PL horúcej vody. Čiže ak robím piškotu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nezkaramelizujee a piškota je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etpy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme:) Piškotku pečieme asi 15-20 minut cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:)

Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)

TIP: ak robíte túto piškotku ako koláčik, tak pridávam aj zvyšok...

Hotové cesto si vyklopíme na veľký tanier, alebo tácku, šťavou z ovocia dobre navlhčíme, potrieme kyslastým džemom, poukladáme ovocie podľa chuti a spravíme žele podľa DR.Oetkera...Pozor, ovocie poukladajte tak, aby sa žele nevsiaklo do piškoty. Gazdinky, ktore maju doma okruhly plech na pečenie s odnímateľnou formou to môžu super využiť, nakoľko sa v tom môže piecť piškota a potom to vieme použiť ako formu,aby sa žele neroztieklo po bokoch:) Takýto plech som kúpila v telafe:)


DObrú chuť:)
<< Pat a Mat :o) | Božský recept na piškotové cesto | Psík 2 >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 22 (zobrazuje sa 21-22)<< predošlé 1, 2
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 12:05)
Prosím, tá vriaca voda sa naleje do vyšľahaného snehu? :-o To nespľasne? *-) A ešte jedna vec - nerozumiem tomu TIP - čo myslíte , aký zvyšok pridávam? zvyšok čoho?
A ešte , mohli by ste pridať aj informáciu, ako treba piškótu piecť? Ďakujem (L) (F)
ODPOVEDAŤ
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 22:38)
Kristínka, tá vriaca voda nespraví nič iné, len ten sneh trocha zriedime...pretože Vy ked k vyšľahaným vajíčkam pridáte cukor a stále mixujeme, samozrejme ten cukor to zhustí...vodou to zriedime, ale vodu pridávame pomaly , nešupneme to tam celé....3 lyžice, a mixujeme,...zasa 3 lyžice a stále mixujeme....Pišk'otu pečieme tak cca pri 200 stupňoch asi 15-20 minut, uvidíte podľa farby...ak si nebudete istá či je vnútri upečená, zoberte špáratko a pichnite ho do stredu piškoty.Ak sa na špáratko nič nenalepí, je dobrá. A te TIP....to je len môj receptík,ktorý robím ked príde návšteva a všetkým to veľmi chutí. Ale receptík bol na samotné piškótové cesto, takže ten TIP si ani nemusíte všímať :) Veľa šťastia, piškotka sa určite podarí! :) Potom napíšte :)
ODPOVEDAŤ
Naďa K. (Nada K.) ID 89547 (18.10.2009, 12:55)
Lydka myslela, že pridáva zvyšok postupu, keď chce niekto piecť piškótu s ovocím a želatínou. To mal byť TIP. (smich)
ODPOVEDAŤ
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 22:39)
Presne tak :)
ODPOVEDAŤ
Miroslava F. (mackopf) ID 5745 (17.10.2009, 18:11)
noo. vyzera to na zaujimavy postu :-$
ODPOVEDAŤ
Lydka K. (Fantaghiro) ID 57621, mimibazar.sk/fantaghiro (18.10.2009, 11:41)
No to teda hej, ale to naozaj zvládne aj začiatočníčka a výsledok stojí za to :)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 22 (zobrazuje sa 21-22)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu