. .. .. .. .. .. .
. .

Výýborná kakaová marlenka - RECEPT 4463

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 35030 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)


Výýborná kakaová marlenka


[ recept č. 4463 zo dňa  ]


Výýborná kakaová marlenka


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med....
... a cukor.
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny..
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
Takáto hnedá pena.
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom.
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka.
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo)
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí.
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka.
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty.
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť.
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo....
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko.
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov...
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku.
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom.
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:)
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne.
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Torta k zajtrajším Natálkyným 2- narodeninám | Výýborná kakaová marlenka | Kokosový šišmiš >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 248 (zobrazuje sa 181-200)<< predošlé 1,.,5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >>
Zuzana L. (zuzile) ID 103829 (17.8.2009, 16:36)
Marlenku upiekla moja sestrička Maťa a bola skvelá.Všetci sme si oblizovali prsty aj moja štvorročná dcérka Martinka.
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (adrika83) ID 84835 (5.8.2009, 10:52)
Ahoj Evka, tento tvoj recept je vynikajuuuuci !!! Uz som ho robila viac krat, (hlavne na oslavy) a stale ma obrovsky uspech. (zajic) Dakujem krasne za vyborny tip. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (zelma) ID 101468 (23.7.2009, 22:20)
ja som to vzdala už na začiatku, lebo cesto bolo tvrdé ako skala. nechápem čo som urobila zle (6) (6) (6)
ODPOVEDAŤ
Anna d. (ancika) ID 85192 (5.8.2009, 11:54)
Zuzka, skús dať trochu menej múky a pred vyvaľkaním treba dať každý kúsok cesta na 3-4 sekundy do mikrovlnky- cesto akurát zmäkne a s vaľkaním nie je žiadny problém. Neboj a vyskúšaj.
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (17.7.2009, 14:42)
Evka ahoj.

Robila som túto dobrotu už skôr, no nejako som sa nestihla pochváliť ;-). Ale hlavne takto ohodnotiť (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Je vynikajúúúúúca (zajic) (zajic)

http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=535785

(hello)
ODPOVEDAŤ
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (10.6.2009, 21:48)
Ďakujem za recept, neskutočne fantastický kulinársky zážitok, oplatí sa vyskúšať! |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (27.5.2009, 9:52)
Prosím Vás, chcela by som na sobotu upiecť túto marlenku.
Nemám však jedlú sódu. Môžem ju nahradiť kypr. práškom? Alebo si mám radšej kúpiť tú sódu...? *-)


Ďakujem krásne za odpoveď... (L)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (29.5.2009, 6:53)
Prosím Vás, poradí mi niekto?
Dnes ju chcem piecť... :'(
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (29.5.2009, 7:00)
Marika, ja by som to nenahradzala.... :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (29.5.2009, 11:19)
Neskoro...už mám upečené...a úspešne...
(P) doložím k sebe, ale neskôr... |:o) |:o)
Som veľmi rada, že mi to išlo od ruky... (Y)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (1.5.2009, 9:44)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Dakujem za úúúúúúúúúžasný recept! skvele sa mi pripravovalo aj cesto --- konečne niečo nové v postupe - hotová alchýmia -- :-D :-D :-D sa mi rátalo, ako mi od bikarbony a octu krasne nabublala tá zmes vo voku ;-)
Cestíčko sa krásne vypracovalo, výborne vyvaľkalo, netrhalo sa ani pri prenášaní, skôr bolo také elastické (Y). plát som mala upečený za 5 minút. Krémik je super jemnučký, mňamkový........ a na vrch koláča som dala opražené posekané oriešky, ako nižšie píše Natália.

a kuk na môj výtvor:
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=498346

akurát že som mala možno menej krému... alebo zle prerozdelila, bo na okraje mi už nevyšlo.....
odteraz budem určite robievať aj na príležitosti aj na nepríležitosti (H) (H) (H) (H) (H) (H) (H) (H) (H)
ODPOVEDAŤ
Irena K. (Irena7) ID 86735 (11.4.2009, 22:41)
podarilo sa (clamp) deti sú nadšené (zajic)a ja tiež (dance)
skvele sa mi robilo cesto. vďaka za návod aj pre debilov ako som ja ;-)
len puding som spravila prvý, aby som nemusela potom čakať, až vychladne (hello)
ešte mám dotaz. ;-) nemusí to byť v chladničke, keď je v plnke ten puding? :-$
ODPOVEDAŤ
Evka A. (evka.a) ID 35030 (6.5.2009, 15:53)
Irenka, keď robím marlenku, dávam ju na 24 len tak odležať do nejakej chladnejšej miestnosti a potom nakrájanú ju už skladujem v chladničke.... ale myslím že by sa nepokazila, nemala by kedy :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Katarina D. (kacenka78) ID 10237, mimibazar.sk/kacenka78 (11.4.2009, 13:40)
Tak a marlenka je hotovááááá (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) musím povedať, že som využila výdobytky našej techniky a na miesenie cesta som použila domácu pekárničku ;-) a poviem Vám, neskutočne mi to pomohlo !! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) nechám ju odležať a zajtra zreferujem, či chutila (ešteže mám dnes ovocný den, no zajtra určite zhreším) (H) ďakujem za svelý receptík, uz vidím,že tento koláčik budeme piecť často ;-) [A] (F) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (velikonoce19)
ODPOVEDAŤ
Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (10.4.2009, 10:40)
Evka, takže asi takto 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o|, robila som ju včera, krásne odležala, a dnes sme si dali ku (C), a chutí prebohovsky dobre, je lahodná a dovolím si tvrdiť, že ako originál (zajic) (zajic) (zajic), neviem, neviem, či do (velikonoce8) vydrží.....týmto Ti chcem nesmierne poďakovať, že si vložila ten najlepší koláčik....už aj som ho šupla medzi obľúbené (H) a takto potešila aj viaceré iné maminky :), Ď (F)A (F)K (F)U (F)J (F)E (F)M aj za moje drobce , ktoré si ju za celý čas papania nevedeli vynachváliť (D) (D) (D). Pekné (velikonoce5) (velikonoce7) (velikonoce10), Mirka
ODPOVEDAŤ
Katarina D. (kacenka78) ID 10237, mimibazar.sk/kacenka78 (10.4.2009, 9:22)
idem to vyskúšať, vyzerá fantasticky a dúfam, že sa mi podarí ;-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina S. (sofiamaria) ID 503, mimibazar.sk/sofiamaria (10.4.2009, 9:03)
Akurat vcera som ju robila. Robi sa velmi dobre (Y),len to skor chuti ako medove rezy :-$,ale je to vyborny kolacik a urcite ho spapame
ODPOVEDAŤ
Natália Š. (natalyienka) ID 57986, mimibazar.sk/natalyienka (12.3.2009, 8:44)
cez víkend som ju robila nemá chybu!! úplne super velmi nám chutila už sa teším keď ju budeme robiť znovu (clamp) ja som na vrch dala pomleté orechy bolo to naozaj nenormálne dobréééééééé (zajic) (L)
ODPOVEDAŤ
Maja c. (macis) ID 63536 (24.2.2009, 10:10)
už som ho robila 3x a salko mám znovu uvarené, je to normálne ?! ;-) ;-) (Y) (Y) (Y) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Evka A. (evka.a) ID 35030 (4.3.2009, 18:45)
:-D :-D :-D :-D :-D no Majka, neviem neviem čo sa stane, ak to s tebou pôjde takto ďalej........ :-D ale nie, aj ja o tom viem svoje, fakt sa jej ťažko odoláva.......... (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
zlatica b. (laika) ID 62277, mimibazar.sk/laika (16.2.2009, 8:57)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) kolacik bol perfektny. dakujeme za super postup pripravy (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Veronika K. (veronika13) ID 7415 (15.2.2009, 21:38)
včera som robila a je mňam mňam (zajic)
čo mi vadilo, bola chuť sódy, ktorá mi tam dosť prerážala, čo by sa stalo, keby sa jej dalo o polovicu menej?
ODPOVEDAŤ
Evka A. (evka.a) ID 35030 (4.3.2009, 18:42)
Veronika, ja som tam tú sódu vôbec necítila :-D :-D ale chápem, koľko ľudí, toľko chutí... hmm no neviem čo by sa mohlo stať kebyže dáš o polovicu menej, treba len skúšať :-) a potom samozrejme dať vedieť ;-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Miroslava H. (myfka) ID 77119 (28.1.2009, 10:28)
Toto je svetovy kolacik, mala som sice pluzgiere na rukach, ako som sa snazila vymiesit horuce cesto a uz to vyzeralo beznadejne ;-) ale zatala som sa a povedala som si: "jaaa z teba kolac urobim..." A podarilo sa.... kedze som to piekla v nedelu pred Vianocami, tak som ho prisne strazila aspon do stedreho vecera a staaalo ma to vela sil (hadka) Cize odporucam, cim dlhsie postoji, tym je chutnejsi... to viem, lebo som kazdy den kostovala, ci sa nahodou nepokazil.... :-p
ODPOVEDAŤ
Maja c. (macis) ID 63536 (25.1.2009, 21:04)
(Y) :-) (Y) mňam, mňam, mňam, včera som robila, dnes sme ho zmastili ;-) :-) (Y) (Y), je vynikajuci.
ODPOVEDAŤ
Margita P. (gitusa77) ID 74851 (27.12.2008, 23:08)
A ešte som zabudla napísať, že okrajky dám do mixéra a rozdrvím.
Precedím cez sítko priamo na rezy ukončené plnkou na povrchu.
ODPOVEDAŤ
Margita P. (gitusa77) ID 74851 (27.12.2008, 22:24)
Robila som x krát. Recept je výborný. Doporučujem pracovať s cestom ihneď, lepšie sa vaľká. Cesto kladiem na pečiaci papier, ktorý použijem viackrát.
Plnku robím tak, že uvarím ako je uvedené v postupe Salko deň vopred.
Uvarím následne puding z mlieka, do ktorého dám 2 PL kryšt. cukor a 1 vanilkový cukor, pridám puding ako je uvedené v recepte. Po vychladnutí pudingu, pridám najskôr salko a potom maslo. Všetko robím v jednej nádobe.
Plnka je výborná.
ODPOVEDAŤ
hana d. (darius) ID 9529, mimibazar.sk/darius (5.1.2009, 10:23)
Chcem sa spýtat ak ju potrebuejm na nedelu či je vhodne si ju pripravit v týždni napr. v utorok. dakujem a ako je asi trvacna...?
ODPOVEDAŤ
Celkom: 248 (zobrazuje sa 181-200)<< predošlé 1,.,5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu