. .. .. .. .. .. .
. .

Prava cinska ostrokysla - RECEPT 45299

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 229310 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 138 návštěvníkov)


Prava cinska ostrokysla


[ recept č. 45299 zo dňa  ]


Prava cinska ostrokysla


POTREBNÉ PRÍSADY

Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :) Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restauracie, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne. Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach: 1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia 2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :) Ingrediencie na 4 litrovy hrniec: 3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche, na prilepsenie moze byt aj daco z kacky) aj s kozou! 1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia) 3x vacsia mrkva 1x velky petrzlen 4x mensie sampinony 1/2 flase/konzervy bambusovych vyhonkov: https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002016865671 pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou) https://www.asiafood.cz/sambal-oelek-chilli-pasta-200-g/ skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark) https://www.susi.cz/vyrobek/pearl-river-bridge-sojova-omacka-svetla-500-ml/ skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho) https://sortiment.metro.sk/sk/tao-tao-ryzovy-ocot-150ml/201898p/ -1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr) 1/2 neudeneho tofu (pozor, udene tomu da taku dymovu zlu pachut) par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly) par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy) 3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille) 2PL hubovej omacky (maju aj v Tesco)https://omacky.heureka.sk/exotic-food-ustricova-omacka-250ml/ 2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco)http://www.foodland.sk/sojove-omacky/sojova-omacka-hubova-tmava-pearl-river-bridge-500-ml/ 1cm cerstveho zazvoru 1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda) 1/2 balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!) pouzivaju aj tapiokovu muku: https://www.bioland.sk/muky/muka-tapiokova-250g-provita/ ale solamyl to slusne nahradi, pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej) prip. moze byt porek najemno pokrajany alebo v lete cibiky zo sviezej cibulky ci najemnucko citronova trava, co ma kto rad

POSTUP PRÍPRAVY

Priprava:

-do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super glic, ktory potrebujeme)
-hned na uvode hodime do vody ku kuratu 4 kocky bujonu, miesame, kym sa bujon nerozpusti
-na zaciatok vlejeme asi 10 PL sojovej omacky a asi 6 PL ryzoveho octu a 1 plnu cajovu lyzicku feferonovej pasty, 3PL ustricovej pasty, 2PL hubovej omacky, 2PL rybacej omacky (na zaciatok to staci, potom budete postupne dochucovat po lyziciach tolko, aby vam pomer chutil)
-po hodine a pol vsypeme na drobucke kococky pokrajane (ale naozaj na malilinke, moj chudak manzel pri tom vzdy stravi aj 3 hodiny :) mozete si pomoct, ak mate ten sekacit elektricky na cibulu): sampinony, cervenu papriku, bambusove vyhonky, polovicu tofu, zazvor, pridame huby, ktore si nezabudneme tak pol hodinu predtym namocit do studenej vody, pozor, velmi napucia, preto s tym treba pocitat pri mnozstve
-dolejeme vodu do plneho hrnca a varime dalsiu hodinu
-maso vyberieme, kozu zahodime a rozoberieme masko na uplne drobucke vlasky t.j. na marne kusy -vhodime spat do hrnca
-ochutname a pridame podla potreby a chuti bujón (pozor, je to jedine korenie, nedavame nic ine ani sol!), sojovu omacku, ryzovy ocot a feferonovu pastu
-ked to ma uz taku chut, ako si zelame, do malej misky dame studenu vodu (musi byt uplne studena, inak sa nam skrob zrazi a narobia sa len take gumove halusky) a do nej asi 3 kopcovite PL Solamylu, poriadne do roztopenia miesame a potom za staleho miesania vlievame do vriacej bublajucej polievky (chvilu asi 10 minut varime a miesame, aby sa solamyl nepripalil na spodku hrnca, ak sa nam po 10 minutach zda malo husta, opakujeme postup s vodou, skrobom a miesanim, az kym nema polievka taku hustotu, aku si zelame)
-na uplny zaver (pamatajte, najskor ide skrob, az potom vajce, keby ste to urobili naopak, tak si celu polievku zakalite)si do misky rozbijeme vajicko, rozstrudlujeme ho vidlickou, aby sa pekne spojil bielok so zltkom, a pomalicky po tenkom pramienku vlievame do vriacej bublajúcej polievky bez miesania (musi vriet a hadzat bublinky, lebo tie robia to, ze z vajicka bude taka ta plachticka) NEMIESAME!! v hrnci nerozbite ani nemiesajte uz naliate vajicko!!
-nechame 2 minuty prejst varom a odstavime
-vsypeme 2PL pazitky

Polievocka je najlepsia na druhy treti den, nam sa to velmi zriedka podari si ju tak dlho uchovat :) Dobru chut :)
<< Kosik s kvetmi | Prava cinska ostrokysla | Svadobne do zlata... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:03)
jedol som ju každý deň, keď som robil s číňami. Aj potom, ale nikde som už takú nejedol ako robil vyštudovaný lekár Zhou Yie Xiong :-) Potom som sa pokúšal variťť asi 100x, kým sa mi to podarilo. Základ je čínsky vývar, ktorý sa varí pomaly niekoľko hodín. Kura alebo sliepka sa dá variť spolu s kúskom slaninky, kúsok čerstvého zázvoru, malá cibuľka na pomalom ohni, keď zovrie ochladí sa studenou vodou a zoberie sa mastnota...
Mne nikdy nedávali Tofu, pretože strukovinu so sádrou nemusím :-)
Dáva sa do nej ryžový ocot, no ten je u nás drahý! Ale podobná chuť mi po experimontavaní podarila limetkovou šťavou. Idú tam aj Mu-err čierne huby - ucjhovec bazový, alebo judášové ucho česky. Dajú sa aj nazbierať na bazách, najlepšie teraz, keď nie sú listy. Tiež tam ide Šiitake klobúčiky huby (keď nemáte, nemusia byť :-)). Nakoniec urobili tenučkú omeletu ako papier a tá sa nasekala - mne sa to nikdy nepodarilo. A hlavne tam boli bambusové výhonky, mrkva, šampiňóny, sójová omáčka, čili paprička, trochu vína... Všade vo svete som si ju dával, ale ako robil Zhou to nikto nedokázal!
ODPOVEDAŤ
Peter H. (phjr99) ID 329018 (3.2.2018, 14:05)
V ingredienciach sa pise 1/2 flase/konzervy bambusovych klickov - aka velka flasa/konzerva? V obchode mali dve velkosti. Tak isto tmava sojova omacka - kupil som velku flasu ktora urcite bude prilis velka (pol litra). Tiez ryzovy ocot nieje velmi presne napisany, aj ked pise sa ze mala flaska, to mam asi spravne. Pozriete niekto kto ste to uspesne a chutne uvarili ake velke ste mali balenia tych surovin?
ODPOVEDAŤ
Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:13)
Bambusové výhonky v postate nemajú takmer žiadnu chuť, ale sa dobre hryzú :-) Predávajú sa buď v plátkoch (také obdĺžniky) celých výhonkoch, alebo rezančekoch. Nie sdú najlacnejšie, ale dajú sa relatívne nahradiť kalerábom :-) Ale nesmiete zabudnúť na kúsok čerstvého zázvoru! Tiež je dobré šplechnúť trošku vína - ryžové asi nemáte a je tiež dosť drahé... Namiesto drahého ryžového octu sa dá použiť limetková šťava. Miesto sójovky môžete použiť čínsku rybiu omáčku, či vietnamskú maom suc (smrdí ako hovädo,len kým neprejde varom, ale je super), ale zásane to zmení chuť.
ODPOVEDAŤ
Jana T. (Doli) ID 9581 (25.9.2017, 13:40)
Polievku som varila presne podľa receptu, je fantastická a pochutnal si aj môj švagor - nemec s chlpatým jazýčkom, ktorému nič nie je dobré a táto polievka mu tak chutila, že si pridával (jidlo) (jidlo) Ďakujem za super recept (Y)
ODPOVEDAŤ
Jozef J. (Kool5) ID 98216 (28.6.2017, 20:58)
Akurat som dnes nakupil vsetky veci. este musim skocit do ineho obchodu nakolko 1 vec nemaju ani v tesku ani v bile. Moj nazor je ze nakup okolo 20-30€ za 4L polievky? + pol dna straveny v obchodoch a neskutocny cas straveny v kolonach a minutej nafte som zhodnotiul ze asi bude lepsie si kupit 4L tej ostro kylej polievky priamo v cinskej restike a je to uplne bez starosti a original a hned.
ODPOVEDAŤ
Jozef S. (Jeffrey) ID 334038 (23.2.2021, 12:26)
V dnešných Č. reštauráciach v podstate nevedia variť! Robil som dva roky v Čínskej reštaurácii... V tejto dobe nielen na Slovensku si objednám jedlo a každý si objednáme niečo iné a všetko má takmer rovnakú chuť! Volám to čínske lečo! V Číne znamená C´ (keď je na konci mena, inak 大師 ) majster a platí to aj pre kuchárov! Napr. Kchung fu c´ majster bojových umení 廚師 - majster kuchár :-) na každé krájanie majú názov...
Netreba kupovať drahé suroviny! Bambus sa patrí, ryžový ocot je drahý aj ryžové víno, bambus dá nahradiť napr. kalerábom. Ryžový ocot limetkovou šťavou. Mu-err čierne huby sa dajú nazbierať na Baze čiernej... Šii-take sa dá kúpiť sadivo...,
ODPOVEDAŤ
luboš p. (livika511) ID 327115 (18.6.2017, 19:52)
zdravim recept moze byt dobry ale zda sa mi dost nepresny neni pisane kedy tam ide zazvor ani mrkva ani petrzlen ani mnostvo vody ??? tak by som prosim to upresnit pls (comp)
ODPOVEDAŤ
tatiana k. (tatiana kovacova) ID 327180 (25.6.2017, 22:07)
mily lubos, obcas treba len trosku pozornejsie citat :-S vsetko je v recepte uvedene, hned v uvode sa pise, ze zazvor, mrkva, petrzlen tam idu na zaciatku, plus sa pod tym par riadkov pise, ako dlho sa to vari a co sa tyka mnozstva vody, tak o tom sa v recepte pise viac krat, ze je to do 4l hrnca :-) Takze staci len lepsie pozriet predtym, ako napisete (Z) (Z) (Z)
ODPOVEDAŤ
Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:34)
mila tatiana,nepochybujem o dobrom umysle co sa tyka receptu ale napisany je ako keby ho písal hotentot s kopcom zbytocnych pripomienok o manzelovi a to ako dotycnej a rodine chuti polievka a o sestre... to je pribeh/rozpravka a nie recept...mrkva a petrzlen sa spominaju len v ingredienciach a nie v postupe pripravy...logicky do 4l hrnca nemozte dat 4l vody pretoze po pridani kuraťa a dalsich veci objem stupne a preleje sa cez okraj...odhadujem 3l vody tym padom,polievka neni zla ale chyba tam jednoduchost a presnost v recepte...takto by mi to povedala aj moja babka do telefonu a po 10 minutach bľabotania by mi stale tretina postupu chybala...navyse za ten cas uz v bille a tescu nemaju zdaleka vsetko,uz asi len polovicu exotickych veci,mne sa osvedcil kaufland tam mali toho viac...btw čínska sojova omacka nedavno zmenila etiketu na bielu,aj svetlá aj tmavá,treba citat na flaske, to iste flasticky a dalsie veci...a sojovku som jasne kupil 500ml,lebo jasne ze v recepte toto nieje udane...polievka bola cierna jak ibi majga, ale aspon nas precistilo ^o)
ODPOVEDAŤ
Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:47)
pribeh ma 3 zaciatky:
1.do hrnca dame varit umyte kurca a varime hodinu a pol
2. hned na uvode dame bujon
3.na zaciatok dame 10pl sojovej omacky...
(Y)
ODPOVEDAŤ
Michal S. (msoky) ID 330736 (16.11.2018, 12:38)
ps: v obchode pozerali po mne co za elixir idem varit,uz mi chybalo iba golemovo srdce, dracia pecienka a pařát supa...zhananie ingrediencii zozralo vela eur ale hlavne casu,az v 4-5 obchode aj to som kapituloval na specialne huby
ODPOVEDAŤ
Ladislav R. (adio777) ID 326823 (7.5.2017, 19:38)
Dobry den. Chcem sa spytat ci mrkvu a pretrzlen varit na zaciatku s maskom a potom ju po hodine a pol vybrat alebo tiez nakrajat na drobno a dat az potom!? Dakujem :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (zulinka9) ID 324900 (25.11.2016, 22:21)
(clamp) (clamp) (clamp)
uplne super receptik !!!!
robila som polievocku podla seba a stale to nebolo ono
konecne super receptik
nevieme sa dojest!!!!!!!!!!
(Y)
ODPOVEDAŤ
Ingrid Š. (labus) ID 22382 (24.7.2016, 13:59)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)polievku mám hotovú a je na 1******, proste skvelá...
ODPOVEDAŤ
Ingrid Š. (labus) ID 22382 (23.7.2016, 18:08)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)materiál mám nakúpený a idem ju zajtra vyskúšať, už tri dni študujem rôzne recepty a náhodou jeden pán va vareche dal link v komentári že robí túto Vašu a veru ma zaujala najviac...snáď SA MI PODARí
ODPOVEDAŤ
Andrea L. (adulka13) ID 182679 (7.1.2016, 17:35)
Polievka je úžasná. No na moj vkus strašne hustá. Nabuduce musim dat viac vody. Ja mam strašne rada pikantné tak som este popridavala kadečo stiplave co som našla. Ale ďakujem za recept.
ODPOVEDAŤ
Beáta S. (Betie) ID 10530 (17.12.2015, 18:23)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Roland N. (Roli76) ID 318531 (12.12.2015, 12:59)
Dakujem za recept!!!!! (Y) (clamp) Polievka je fantasticka, dnes ju robim 3x, len teraz som tam supol aj jeden cely kacaci trup, hadam ju nepokazy :-). No aj mne sa zdala polievocka trocha menej kysla a stiplava ale dolozil som trocha a hned bola O.K. ale to zalezi kazdemu podla chuti.Este raz DAKUJEEEEEM!
ODPOVEDAŤ
Martin K. (AWAS21) ID 317276 (29.10.2015, 16:32)
Ked by som zaplatil ingrediencie a vydavky viete mi niekto uvarit tu polievku? Ja ju milujem ale nevedel by som si to varit. Bol by som moc vdacny :-$ :-$

Inak krasne rozpisany recept aj popis kde co kupit ale toto by som nevedel uvarit.
ODPOVEDAŤ
Katarína Z. (divymak) ID 41145 (18.7.2015, 18:52)
(Y) (Y) dakujem!!!! polievka je naozaj ako original... sice mi trochu trvalo pozhanat vsetky suroviny ale vysledok perfetny.....a ta pochvala od manzela, ktory sa jej nevedel dojest |:o)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (20.2.2015, 8:51)
Dakujem velmi pekne za vsetky mile slova pochvaly, strasne sa tesim, ze vam polievocka chuti, my sme nou stale tiez posadnuti a po jej konzumacii blazeni :D a za vikend vzdy padne cely 5 litrovy hrniec, nech sa akokolvek snazim ukoristit aspon 3 dcl. poharik do mrazaku :-) Zelam vela zdaru pri vareni dievcata, nech vsetko vychadza a jazycky si pochutnavaju (L)
ODPOVEDAŤ
alexandra a. (alexandrasofia) ID 133045 (upravené 20.2.2015, 8:47)
,
ODPOVEDAŤ
Jana G. (diamontko) ID 296465 (28.1.2015, 10:46)
aj keď bol tento recept pridaný pred vyše 2 rokmi, tak pevne verím, že nestratila nič na chuti :-$ zajtra ideme na veľký nákup, momentálne sme tehu a nevieme sa dojesť tejto polievočky, takže vyskúšam, napíšem, určite bude famózna (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (voxy1) ID 263802 (18.1.2015, 11:09)
Ja tuto polievku robim pravidelne. Manzel sa jej nevie dojest a to ma velmi fajnovy jazycek. :-) je uplne uzastna diky za recept (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lucia S. (Lucuku) ID 295533, mimibazar.sk/lucuku (27.10.2014, 12:47)
Ahojte :-)
Ako robíte tú polievku, aby bola taká extra pálivá, ako originálna v reštauráciách?
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (voxy1) ID 263802 (18.1.2015, 11:10)
ja davam viacej tej palivej pasty alebo dam viacej zazvoru
ODPOVEDAŤ
Michaela M. (miskabo) ID 288461 (9.1.2014, 21:48)
Polievocka je uplne uzasna :-) minulu tyzden som ju skusala prvykrat a tento tyzden som ju varila zasa. :-)
Receptov na ostrokyslu som nasla vela a nikdy som sa neodhodlala ju skusit. Az podla tvojho perfekne popisaneho postupu a myslim, ze u nas doma sa bude varit pomerne casto . (Y)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu