. .. .. .. .. .. .
. .

Panettone... - RECEPT 60372

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 105501 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Panettone...


[ recept č. 60372 zo dňa  ]


Panettone...


POTREBNÉ PRÍSADY

Sladký koláčik alebo "vianočka" z Talianska... Príprava vyzerá náročne, ale keďže cesto na viac fáz kysne, netreba sa mu toľko "venovať" a dá sa to zvládnuť úplne ľahko. A ten výsledok stojí za to... zamatovo jemný, sladký koláčik k teplému nápoju. ♠♠♠ Kvások: 110g hladkej múky, 110 ml mlieka /nemusíme vôbec ohrievať/, 6 g sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého droždia ♠♠♠ Prvé cesto: 550g hladkej múky, 130g kryštálového cukru, 140g zmäknutého masla, 2 PL rumu, 4 vajcia, 2 žĺtky ♠♠♠ Druhé cesto: 270g hladkej múky, 75g kryštálového cukru, 140g zmäknutého masla, dreň z 1 vanilkového struku, štipka soli, 1 PL medu, 3 vajcia, 3 žĺtky♠♠♠Náplň: 150g kandizovanej citrónovej, pomarančovej kôry, hrozienok, kúskov čokolády /čo kto chce a má doma :-)/

POSTUP PRÍPRAVY

Začíname večer pred pečením tak, že si zmiešame mlieko, múku a droždie a prikryjeme nádobu potravinárskou fóliou. Necháme pomaly pri izbovej teplote kysnúť. Namočíme hrozienka do rumu a môžeme ísť spať. Viac v obrázkovom postupe :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Na druhý deň ráno máme už droždie pekne napenené a môžeme pokračovať.
Vajcia, žĺtky, 1/2 masla a cukor spolu vyšľaháme, pridáme rum, múku a pomocou hákov na cesto spracujeme. Potom pridáme kvások a znovu premiesime. Nakoniec zapracujeme druhú polovicu masla a cesto ručne dobre premiesime. Dáme do olejom vymastenej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť.
Keď cesto zväčší svoj objem /u mňa to bolo asi po 2 1/2 hodinách/, tak začneme s prípravou druhého cesta. Vajcia, žĺtky cukor, dreň z vanilkového struku, med, soľ a polovicu masla vyšľaháme, pridáme múku a po spracovaní aj druhú polovicu masla. Získame cesto krémovitej konzistencie.
Teraz vezmeme prvé /vykysnuté cesto/ a po častiach doň zapracujeme toto druhé /maslové/ cesto. Mne sa osvedčili háky na miesenie, ale kto chce vypilovať kondičku, môže aj ručne. S cestom pracujem tak dlho, kým nie je vláčne, jemné, trochu lepkavé, ale po natiahnutí sa netrhá a dá sa natiahnúť ako závoj. Potom si cesto rozdelíme na dve polovice a jednu "natiahneme" na naolejovanej podložke, posypeme polovicou pripravených dobrôtok /kandizovaná kôra z citrusov, čokoládové kúsky, hrozienka/, na túto posýpku natiahneme druhú polovicu cesta, posypeme zvyškom ingrediencií a zavinieme. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti /ja som si navážila si kúsky po 695g a mala som papierovú formu s rozmermi 134x95 mm, kupovala som za pár centov http://www.peceniehrou.sk/sk/produkty/papierova-forma-na-panettone-134x95mm-1ks/ /. Potom si každú časť vygúľame do tvaru lopty a šupneme do pripravenej formy. Formy dáme na pekáč, prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť /niekde odporúčali si vyhriať rúru na cca 30 °C a nechať kysnúť v nej/.
Keď je cesto asi 2 cm od okraja formy /ja som sa k tomu dostala až večer/, vyhrejeme rúru na 170°C. Na vrchu cesta urobíme krížik /najlepšie je použiť žiletku alebo skalpel, prípadne veľmi ostrý nôž/, položíme pár vločiek stuhnutého masla a na spodnej priečke rúry pečieme asi 30-45 minút. Odskúšame špajdľou, či je upečené.
A teraz príde na rad grif, ktorý by sme nemali vynechať. Spodok formy prepichneme špajdľami a upečený koláčik obrátime hore dnom. Položíme ho medzi dve podložky, knihy, stoličky tak, aby nám viselo "dolu hlavou" za špajdle a necháme ho vychladnúť aspoň do druhého dňa. Potom ho môžeme nakrájať a podávať s teplým nápojom a vychutnávať si advent.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky | Panettone... | My little pony... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.3.2018, 18:54)
Tak toto je úplne super, klobúk dole :-)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (18.3.2018, 13:30)
:-$ :-$ :-$ ďakujem... (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (30.12.2017, 20:00)
tak toto vyzerá veľmi zaujímavo a chutne!!!!!!!!!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (C) (C) (C) (banky) (banky) (andel) (stromecek) (stromecek) (kolednici) (kolednici)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (1.1.2018, 18:05)
:-) :-) :-) Ďakujem, Ivetka... (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta H. (viktorys) ID 162190 (20.12.2017, 17:34)
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (21.12.2017, 17:59)
(L)
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (8.12.2017, 23:26)
(banky) (jezisek) (andel)mala som možnosť ochutnať pravú panettone z talianska chutila báječne a táto sa na ňu veľmi podobá (andel) [A] (stromecek) (novy rok)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (9.12.2017, 11:27)
:-) ďakujem, to potešilo (andel) (stromecek) (banky)
ODPOVEDAŤ
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (7.12.2017, 21:34)
Toto by mi fakt nenapadlo skúšať piecť, vyzerá to výborne (Y)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (9.12.2017, 11:26)
:-$ďakujem, aj tak chutí... podobne ako naša vianočka, ale jemnejšie (stromecek)
ODPOVEDAŤ
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (11.12.2017, 22:16)
(clamp) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu