. .. .. .. .. .. .
. .

Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) - RECEPT 4435

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

SLADKÉ JEDLÁ

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov)


Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


[ recept č. 4435 zo dňa  ]


Fantastické šišky  - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto....
Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko
zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne.
a domiesime ho varechou ...
jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol
a máme nakysnuté cesto....
Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.
na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim
takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť
jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm
Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky
šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske.
pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie)
v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*
Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice.
šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk
vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím
... ale už ich je aj dosť,hádam...
a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy
takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou...
nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé....
Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové.
tieto šištičky nás stále ešte čakajú
ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec...
na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku...
Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nemecký "pancake" s karamelom | Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) | Snaha o vyzdobovanie >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Andrea Nagyová S. (andika131) ID 104286, mimibazar.sk/andika131 (5.1.2023, 11:58)
Šišky sú fantastické, nadýchané, mäkké❤️ škoda, že nemôžem pridať fotku.
Ďakujem krásne za recept
ODPOVEDAŤ
Iveta D. (iwetusik) ID 231043 (24.1.2021, 14:02)
Úžasné šišky ďakujem za recept . Ľahučké , vôbec nie sú mastné ako tu niektoré písali . Dnes urobené a nevieme sa ich dojest (Y) (Y) :-) (L)
ODPOVEDAŤ
Tana F. (1Tana) ID 4308, mimibazar.sk/1tana (25.1.2020, 22:15)
Genialne, prave som dorobika moje prve sisky v zivote
ODPOVEDAŤ
Jana J. (shy78) ID 245514 (12.2.2019, 11:03)
Mala som. cesto veľmi riedke a lepilo sa. Musela som pridať ešte dosť múky. Kde som urobila chybu? Môže to byť tým, že som to nemiesila varechou, ale elektrickým šľahačom s metličkami na cesto? Ďakujem.
ODPOVEDAŤ
Marcela V. (marci79) ID 284430 (2.2.2019, 14:03)
Ďakujem za receptik. Neviem či som ja taká dobrá alebo ten recept ,ale sú božské A ako píšeš nie sú mastné .komu sa napili tak niečo pokaslali (Y) :-$ mnam
ODPOVEDAŤ
Adriana S. (ada304) ID 308203 (23.1.2019, 20:02)
Fakt vynikajuce...robila som z polovicnej davky... (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Gabriela M. (gabca312) ID 94379 (11.8.2018, 14:32)
Dnes som robila šišky podľa tohto receptu. Sú naozaj pekne nadýchané, mäkkučké no veľmi mastné. Olej bol dostatočne rozpálený, šišky v ňom plávali, tak nechápem v čom som spravila chybu. :-o
ODPOVEDAŤ
alena k. (pajo) ID 9224 (3.1.2023, 13:24)
Dali ste rum ?
ODPOVEDAŤ
Janka K. (Nana84) ID 330448 (11.11.2018, 11:13)
Iné už ani robiť nebudem. Zakaždým megaúspech. Ďakujem za recept a za skvelý postup, podľa ktorého som to zvládla aj ha
ODPOVEDAŤ
Ivana F. (Faby) ID 82427 (8.10.2018, 17:27)
Moje takisto :-| plne oleja :´(
ODPOVEDAŤ
Majka B. (justyna) ID 80475 (3.3.2018, 21:15)
Odkedy som objavila tento recept(cca asi pred 8 rokm),tak už ani neviem koľkokrát som ich robila a vždy boli vychválené,dokonca aj svokra skúsená kuchárka,ktorá robila kuchárku dlhé roky mi ich vychválila (Y) (Y) (Y) ..ďakujem Vám (K) (F)
ODPOVEDAŤ
Oľga A. (olinaaa) ID 105706, mimibazar.sk/olinaaa (9.9.2017, 17:33)
Môžem šišky vrelo odporúčať, dnes som urobila deťom na obed, šišky sú ako obláčik nadýchané a vysoko chutne návykové, ďakujem za recept (Y)
ODPOVEDAŤ
Marcela M. (Elmana) ID 326110 (27.2.2017, 8:11)
Neviem prečo mi nastali olej.Prečo?Prosím o radu.Su trošku viac mastne, ako by som si priala,ale aj tak sa po nich zaprášilo.
ODPOVEDAŤ
Miriam S. (SOMI Group) ID 318373, mimibazar.sk/somigroup (17.11.2018, 14:15)
Možno si dala malo rumu, alkohol je tam na to, aby olej nevsiakol do šišky
ODPOVEDAŤ
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (27.2.2017, 15:43)
ked je primalo oleja,sisky nim nasiaknu,musia v nom plavat
ODPOVEDAŤ
andrea v. (andraska) ID 2132 (27.2.2017, 10:29)
mozno si mala slabo olej ohriaty
ODPOVEDAŤ
Marianna A. (bubuskak) ID 209756 (18.2.2017, 17:06)
(Y) (clamp) (L) |:o) :-$ boli SUPEEER!!!!
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (danka0306) ID 166990 (5.2.2017, 0:20)
(Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva S. (usko) ID 20539, mimibazar.sk/usko (3.2.2017, 12:39)
(clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Magdaléna H. (frona) ID 66684 (29.1.2017, 16:21)
Vynikajúci recept, ešte vynikajúcejšie šišky!!!! Robím ich už od minulého roka.....tiež syn ich robil podľa receptu prvý krát a podarili sa mu vynikajúco. On robil včera, ja dnes....už máme iba pár.... (Y)
ODPOVEDAŤ
Ľuba A. (lubka0003) ID 269474 (21.10.2016, 12:25)
Veľmi dobre popísané aj nafotené. Podľa takéhoto receptu môže piecť aj začínajúca gazdinka.
ODPOVEDAŤ
Ingrid K. (ikalazy) ID 11199, mimibazar.sk/ikalazy (18.2.2016, 16:21)
Su uplne naj, naj.... Robila som ich prvy krat v zivote a boli fantasticke (Y)
ODPOVEDAŤ
Miriam A. (MiriamAnd) ID 319912 (13.2.2016, 15:10)
Fantastické, božské, najlepší recept. Ďakujem (clamp) (radost) (Y)
ODPOVEDAŤ
Anna G. (mušienka) ID 153737 (10.2.2016, 14:47)
Takže pridávam aj ja hodnotenie; šišky sú fakt skvelé (Y)robila som ich na dva krát, každý deň 1 dávku, iba sa po nich zaprášilo. Akurát som dala do druhej dávky nie 2 lyžičky ale lyžice cukru a cesto som vymiesila el.šľahačom pomocou hnetacích hákov,kt.sa dodávajú k šľahaču-to kvôli deťom, keďže obe mi vareškami dopomáhali ,-) cesto je naozaj ľahunké,vďaka za recept. Kočky, skúste, vychválila aj svokra [A] :-p :-$
ODPOVEDAŤ
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51)
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee (Y) |:o) (objimam)
ODPOVEDAŤ
Ľubica V. (Mortysssia) ID 122963, mimibazar.sk/mortysssia (5.2.2016, 11:51)
Ako ich volame my šiši su podla vasho recepta skveleeeeee (Y) |:o) (objimam)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu