. .. .. .. .. .. .
. .

Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania - RECEPT 31358

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZAVÁRANINY

ID 448 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania


[ recept č. 31358 zo dňa  ]


Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania


POTREBNÉ PRÍSADY

na 5 kg ocistenych sliviek pridame cukor podla chuti (dala som 30dkg), salku vody a 1-1,5dcl octu, pripravte sa na to, ze sa to vari cely den, dnes som zacala o 7 rano, teraz je 13.00 a stale sa to vari...

POSTUP PRÍPRAVY

slivky umyjeme a vykôstkujeme, presypeme krystalovym cukrom, dobre premiesame a nechame stat na chladnom mieste 12 hodin (pusti to stavu). Pisu, ze cukor volime podla chuti, keby vam to bolo malo sladke, ku koncu varenia mozte vzdy dosladit... Pred varenim pridame do hmoty na 5kg sliviek 1-1,5dl octu a salku vody. Postavime na ohen a VOBEC NEMIESAME!!! Varechu nesmieme do hrnca ani vlozit, treba ju schovat. Slivky budu plavat na povrchu. Podla potreby mozno miesanie nahradit otacanim hrnca. Silu ohna regulujte tak, aby hmota nestriekala, ale aby slivky neklesli na dno, potom to prihori!
Varime kym ostane asi jedna tretina. Pred plnenim do poharov hmotu premiesame varechou, aby sa zhomogenizovala stava s drenou. Ak by sa vam zdalo, ze je hmota riedka, mozeme pokracovat vo vareni, no uz miesat a dovarit klasickym sposobom.
Robila som uz asi 10 varok a z toho mi asi 2 prihoreli, neviem preco, asi sa to varilo slabo a slivky klesli na dno hrnca a ked nemiesate, prihori...
Pouzivam tento lekvar hlavne do pecenia, na buchty, kolace, palacinky s orechmi...
ODPORUCAM!!!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

hrniec bol uplne plny, takto sa to pekne pomalicky odparuje
pouzila som staru metodu, ked date lekvar do poharikov, zabalite do deky a nechate v teple vychladnut. vraj staci naplnit pohariky a otocit ich hore dnom...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< darček | Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania | Moja prvá slaná torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (13.9.2010, 7:56)
ja mám odskúšaný tento a je vý borný http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17786&user=18244
ODPOVEDAŤ
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (13.9.2010, 19:47)
fiha, ten vyzera tiez vyborny.... (Y) (Y) (Y)
tento rok som so slivkami skoncila, mali sme ich asi 50kg, tak dufam, ze tak skoro nebudu :-D :-D :-D Pivnicku som naplnila nielen povidlami, ale si ich zavaram vykôstkovane bez cukru natlacene do poharov, v zime super posluzia na kolac alebo do ryzoveho nakypu... vela sa ich tam zmesti a nezavadzaju mi v mrazaku (D)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (8.9.2010, 19:41)
Slivkový lekvár zbožňujem :-)
ODPOVEDAŤ
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:26)
aj ja ho prudko mozem ,-) a takto nie je velmi sladky, taky naozaj povidlovy (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.9.2010, 19:27)
takto robievala lekvárik moja mamka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:25)
(flower) (flower) (flower) aj moja... (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (8.9.2010, 14:29)
Pravé české povidla - pečené v rúre bez práce

Vykôstkované slivky dáme do kastróla, ktorý sa zmestí do trúby (nesmie mať umelohmotné držadlá). Na spodok nalejeme cca 2 dcl octa, Spodnú vrstvu sliviek dáme dužinou dole. Ostatné dosypeme až po vrch. Ja osobne cukor nedávam vôbec - ak sú slivky úplne zrelé.Kastról dám na spodnú mriežku a zapnem na 150. Asi po hodine pozriem a keď sa tvorí šťava, znížim na 100 st. a lekvár si 8 hodín vôbec nevšímam. Kastról vyberiem, hotový lekvár dobre vymiešam, ešte horúci dám do pohárov, zavíčkujem a otočím hore dnom.
Robím ho tak roky rokúce.
ODPOVEDAŤ
janka m. (jmacejovska) ID 38867 (16.9.2010, 20:45)
čiže spolu 9 hodín v rúre? to bude asi drahý lekvár
ODPOVEDAŤ
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:25)
Anka,
dakujem za inspiraciu, ked bude dalsia slivkova uroda, vyskusam vasim sposobom... (D)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu