. .. .. .. .. .. .
. .

Karamelové veterníky-úžasné, lepšie ako z cukrárne! - RECEPT 14806

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CUKROVINKY

ID 9968 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 670 návštěvníkov)


Karamelové veterníky-úžasné, lepšie ako z cukrárne!


[ recept č. 14806 zo dňa  ]


Karamelové veterníky-úžasné, lepšie ako z cukrárne!


POTREBNÉ PRÍSADY

***CESTO***500ml vody, 160g rastl.tuku, 320 g pol.múky, 8 vajec, dve štipky soli***1.PLNKA***1,1litra mlieka, 3 zlaté klasy, cukor***2.PLNKA***6 PL kr.cukru, 2 šľahačkové smotany 33%***KARAMELOVÁ POLEVA***50g kr.cukru, 3-4 PL mlieka, 220g preosiatého pr.cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept som dostala od Evičky K. (monitciara), s tým, že sú také fajné ako boli za socíku:o)))a konečne som ich vyskúšala.
Týmto Evke ďakujem za receptík.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

výroba týchto zákuskov síce trvá dva dni, (neberte to úplne doslovne, len niečo treba urobiť v jeden deň a dalšie stačí až na druhý deň, takže sú to skôr dve etapy) ale myslím, že stoja za to....1.deň si uvaríme skaramelizovanú šľahačku, teda 2.plnku a upečieme veterníky......... 6 PL kryštálového cukru necháme skaramelizovať do hneda, až začne trošku po okrajoch bublať a trošku dymiť, ale ozaj trošku....aby mal tú správnu nahorkastú príchuť...
tu je tá správna chvíľa, všimnite si ako po krajoch bublinkuje..
keď tam vlejeme dve šľahačky 33%-né !!!!(lepšie bude ak budú mierne zohriate, menej to potom prská ako keď sú rovno z chladničky, používam tie po 250ml, to znamená že potrebujeme 500ml)
necháme karamel dobre rozpustiť a rozvariť, necháme vychladnúť a odložíme do chladna...minimálne na 12hodín-najlepšie do druhého dňa
na cesto si vode rozpustíme tuk (heru a pod.)pridáme štipku soli
vsypeme múku a stále miešame...aby som mohla fotiť, musela mi mamička pomôcť:o)
takže miešala o dušu, až kým sa cesto neodliepalo od hrnca, nič zložité to nie je...troška námahy, ale len chvíľu:o)
cesto necháme mierne vychladnúť a nachystáme vajíčka, ináč pôvodne je v recepte uvedená len polovičná dávka na cesto, ale na to množstvo plniek sa mi to zdalo veľmi málo a bola to pravda, veterníky som potom aj tak plnila do plnoplna, však to vidno na obrázku... a aj tak sa ešte ušlo deťom dosť pudingu na vylizovanie:o)
po miernom vychladnutí primiešavame postupne vajíčka, vždy počkáme kým sa vajíčko dobre zmieša a až potom dávame ďalšie...a ďalšie..
Ešte teplé vytláčame cez kuchársky miešok na vodou vymytý plech. Nepripraviť si naraz viac plechov, lebo keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa.
upečieme do svetlohneda, piekli sa vo vyhriatej rúre (mám teplovzdušku) na 200°C takých 20 minút, treba sledovať....niekedy to trvá dlhšie...RÚRU NEOTVÁRAŤ!!! a želám všetkým, nech sa podaria, ja mám momentálne to šťastie, že mama teraz býva chvíľu u nás, tak som mala morálnu podporu, lebo som veterníky ani nič podobné ešte nepiekla....ak máte strach, spravte len polovičnú dávku, ale keď sa vám podaria, tak to budete ľutovať, že ich je tak málo.... tu na obrázku vidíte všetky, teda okrem jednej, ktorú mi malá zjedla nenaplnenú....vyjde ich okolo 25 ks o veľkosti asi 5-6-7cm (z uvedenej dávky..tak vyšlo mne a šikovným viac). Jednej maminke sa podarilo až 35 kúskov po 5cm a ďalšej až 45ks!!!
na druhý deň si uvaríme puding, cukru dajte podľa chuti
ja som puding uvarila v prvý deň, tak som ho pred plnením prebehla chvíľu mixérom, aby neboli hrudky....a dalo sa, bol hladučký...
veterníčky prekrojíme ostrým nožom, majú byť takéto duté...priznám sa, že z druhej várky sa mi ich pár nepodarilo a nevyskočili tak ako ostatné, asi preto, že sa mi pretrhli dve vrecká a posledné som kôpkovala radšej lyžicou a neboli striekané...dôležité ale je, že sa všetky zjedli a všetky aj chutili.
karamelovú polevu musíme mať teplú, lebo chladnutím trošku stuhne...kr.cukor skaramelizujeme, pridáme 3PL mlieka a rozvaríme...3PL je málo, tak som samozrejme dala viac...
Originál v recepte znie: 220 g prášk. cukru preosejeme do misky a po častiach pridávame karamel. Dobre rozmiešame. TOTO SOM NEPOSLÚCHLA, urobila som to presne opačne, do karamelu som nasypala pr.cukor , zohrievala a podľa potreby som ešte pridávala mlieko.
keď začal karamel moc hnednúť, tak som ho odstavila a miešala do hladka
šľahačky, ktoré doteraz oddychovali a čakali na svoju chvíľu, na ktorú som sa mimochodom veľmi tešila, vyšľaháme..nezľaknite sa, zpočiatku je to riedke (môžte pridať aj stužovač)
ale po pár minútach intenzívneho mixovania vám vznikne takýto krém, a tá chuť!!!
KONEČNE- vytúžené finále....plnenie najprv hustým pudingom, prepáčte za tú hroznú kvalitu, ale už sa mi tak triasli ruky nedočkavosťou, že som nemala síl fotiť znovu a lepšie:o)
druhý sa dá karamelový a úúúžasný krém
a dokončíme vrškami namáčanými v karamele, ktorý ak vám medzitým náhodou, alebo určite?, zhustne, zahriatím ho znovu rozpustíte
HOTOVO!!!
DOBRÚ CHUŤ! Prvý patrí VÁM za tú námahu;o) a sú dobré aj na tretí deň, teda ak vydržia....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< *Tom Kha Kai - kuracie v kokosovej omacke po thajsky* | Karamelové veterníky-úžasné, lepšie ako z cukrárne! | Jahodové rezy >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 146 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
monika k. (jakobs) ID 32922 (26.11.2022, 21:18)
super veterníčky, karamel robím podľa návodu
https://tuts.sk/domaca-karamelova-poleva/
ODPOVEDAŤ
Martina V. (tinul) ID 53064 (17.5.2021, 9:39)
Dobrý deň Lucka, ďakujem za skvelý receptík. Veterníky sú úžasné. Len sa chcem opýtať ako ich skladujete. Ja som skúšala v dóze chladničke, navhli. Taktiež som ich nechala odokryté v pivnici, to isté.
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (2.6.2021, 20:02)
Zdravim Martinka, naplnené vsiaknu vlhkosť z krému a preto zmäknú. Skladujem ich odokryté v chladničke.
ODPOVEDAŤ
eva t. (mimi1968) ID 114154 (11.9.2016, 20:35)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (20.3.2016, 20:59)
(Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
magdaléna c. (megi118) ID 105517 (10.9.2014, 10:44)
počula som samé chvály na tieto veterníky,tak musím skúsi´t,dakujem (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lubka K. (lubiky) ID 16903 (13.12.2013, 15:57)
robim vzdy na vianoce a silvestra a maju obrovsky uspech. cesto ale robim z menej vajec, podla navodu zo stranky Dr. Oetker. 375 ml mlieko, 110 gr maslo , 200 g hruba muka, 4 vajcia.
ODPOVEDAŤ
eva t. (mimi1968) ID 114154 (2.4.2013, 18:53)
(velikonoce7) (velikonoce8) (velikonoce10)
ODPOVEDAŤ
joja j. (jojaii) ID 119304 (2.4.2013, 18:39)
Veterniky mi krasne nabehli, aj sa upiekli, ale vsade som citala, ze treba rozrezat hned po upeceni, aby vyfucala para. Ked som vsak rozrezala, tak boli vo vnutri akoby vlhke z tej pary. Z tohto receptu mam pocit, ze sa maju rozrezat aj na druhy den. Boli teda vo vnutri suche ?
ODPOVEDAŤ
Martina H. (ninasasa) ID 44614, mimibazar.sk/ninasasa (1.1.2013, 14:09)
veľmi dobrá (sampus) (koule) [A]
ODPOVEDAŤ
Jarmila M. (aneette) ID 141839 (upravené 23.12.2012, 18:00)
super recept :)
ODPOVEDAŤ
Michaela V. (misiatko33) ID 231495 (15.12.2012, 12:54)
Uzasne!!! |:o) vyslo mi ich 68, iba plnky som na poslednych 8 uz nemala... Nabuduce spravim tu karamelovu slahacku z 3 slahaciek, je bozska.
ODPOVEDAŤ
Eva M. (Pohodovka) ID 30428 (14.12.2012, 22:42)
Úžasné, spravila som ich na počesť príchodu našich a preto, že je to obľúbená maškrta mojej polovičky a vydarili sa skvelo. Ja som ich robila len z polovičnej dávky cesta, trochu väčšie a plnku som nechala podľa návodu, len do vanilkovej som pridala jednu vyšľahanú šlahačku, ale boli supeeeer krémové... fantázia!!! Krásne sa podarili a tá karamelová šlahačka, to je nepopísateľný zážitok. Ďakujem za skvelý recept!!! (Y)
ODPOVEDAŤ
lubomira s. (lubcaS) ID 85396 (24.8.2012, 17:08)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (27.7.2012, 20:52)
vyskusame urcite :)
ODPOVEDAŤ
Tatiana T. (tpa01) ID 225106 (26.7.2012, 23:53)
Prave peciem druhy plech, prvy sa podaril uplne fantasticky!!! Sice sa piekli 32 minut (rura bola predhriata na 200°C), vyzeraju uzasne. Na dotyk su makucke, vnutri dute, plnky pripravene, zajtra ich dokoncim. Z tejto davky mi ich vyslo 39, robila som to tak, ze plech som posypala polohrubou mukou a do nej som robila znacky poharom (cca 5cm priemer), potom som do tych znaciek od stredu striekala cesto. Veeeeeelmi sa tesim, ze sa podarili, lebo ich chystam pre svokru!!! Tak dufam, ze bude spokojna. Dakujem za perfektny recept!!!!!!!!!!!!!!!! Urcite treba vyskusat, je to moja prvotina a naozaj vyzeraju genialne!!!!!!! Strraaaaaaasne sa tesiiiiiiim. :o))))))))
ODPOVEDAŤ
Tatiana T. (tpa01) ID 225106 (27.7.2012, 10:25)
Uz som ich stihla aj dokoncit, deti mi dva zjedli este nenaplnene. :o) Vyzeraju uzasne, tak snad tak budu tak aj chutit. Plnku, co som usetrila na vylizovanie pre deti, tiez okamzite zmizla. :o) Z tej slahackovej sa mi podarilo trochu uchytit a je naozaj famozna.
ODPOVEDAŤ
Zuzana D. (avanka) ID 14337 (13.4.2012, 19:21)
Lucka, dnes som piekla z polovicnej davky a stalo sa mi presne to, na co si upozornovala :-@dala som ich do truby, zavrela a zmyslela si, ze ich dam na ventilator piect vsetky spolu a trubu som otvorila, tak polovica je splasnuta....ale nevadi, zlepila som 1 a 1 dokopy, su vynikajuce, dakujem za super recept :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
Iveta V. (Ivka0201) ID 94963 (7.4.2012, 17:03)
Prosím ťa pekne,nevydarila sa mi poleva. Robila som na 3 pokusy a ni jedna mi dobre nevyšla. Prvá je s hrudkami asi preto,že som pridala nepreosiaty cukor.Druhá bola zasa s hrudkami pretože aj keď som pridala preosiaty cukor ale keď som dala lyžice mlieka hneď sa mi urobili hrudky a nešli sa rozpustiť. Tretia je pekná na pohľad lesklá,pekná farba ale stvrdla mi na vrchu na veterníkoch. Pri jedení je to tvrdé a chrumkavé pod zubami. Kde som urobila chybu prosím? Karamelovú polevu som robila prvý krát v živote.Ostatné sa mi podarilo,aj keď šľahačka po vyšľahaní nebola stále dosť pevná či tuhá.Prečo?
Ďakujem za odpoveď.
Ivka
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.4.2012, 19:51)
Ivetka, ak bola tá tretia pekná lesklá, len stvrdla, tak asi bolo treba ešte pár kvapiek mlieka....a neskúšala si tie prvé hrudkové premixovať ponorným mixérom? možno by to pomohlo....inak neviem *-) šľahačka musí byť poriadne vychladená, potom by nemal byť problém, ale aj tak som vždy pripravená a mám pre istotu v zásobe stužovač...keby niečo :-$ verím, že sa nabudúce podaria, držím palce (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea M. (andrejina74) ID 174295 (6.4.2012, 21:51)
... tak DNES mali tieto skvostné veterníky premiéru aj u mňa ... odvahu som naberala trošku dlhšie, ale všetko vyšlo tak, ako má ... sú vynikajúce, aj očko potešia ... (Y) (L) (clamp) ... vďaka za super postup ...
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.4.2012, 19:46)
parádička, moc ma to tešíííí |:o) |:o) |:o) |:o)ďakujem (L)
ODPOVEDAŤ
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (2.4.2012, 19:06)
:-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.4.2012, 21:20)
(L)
ODPOVEDAŤ
Michaela C. (michaela2107) ID 129046 (upravené 3.4.2012, 10:55)
Juj teraz som sa rozhodla ze ich urobim na velku noc ako sa len tesim mnam slinky mi tecu...
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.4.2012, 21:20)
ďakujem, dúfam, že sa podarili |:o) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Michaela C. (michaela2107) ID 129046 (10.4.2012, 18:43)
boli uzasne (Y) uz len podla tohto receptu budem robit
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.4.2012, 19:45)
tešííííím sa |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)ďakujem (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 146 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu