Alena P. (saska) ID 3921 |
|
mimibazar.sk/saska |
Oblasť: Prešov |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 10.5.2006 |
Naposledy: 22.3.2024 14:06 |
Aktualizácia: 8.11.2023 23:00 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Makovy kolac s višňami
[ recept č. 58508 zo dňa 14.5.2015 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na tento recept potrebujeme: •300g čerstvo pomletého maku •4 bio vajcia •100g masla •120g med •100g biely jogurt alebo kyslá smotana •250ml smotany na šlahanie •200g vykôstkovaných višní •50g višňového džemu (najlepšie bez cukru) •1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa •štipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ktorého obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, tukov, ale predovšetkým kyselinu linolovú a vitamín E. Nielen kvôli týmto vlastnostiam je mak surovinou, ktorá má v pečení sladkých dobrôt významné miesto.
Koláčik je sýty, vláčny, plný maku a živých chutí. Tak vyskúšajte! Postup: Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme. 170ºC približne 40 minút. Skúška špáratkom. Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberiem. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť. Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme víšne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a prikryjeme druhou časťou korpusu. Na vrch potrieme džem a celý koláč (vrch aj boky) potrieme zvyšnou šľahačkou. Potretý koláč môžeme posypať pomletým makom a dáme dobre vychladiť aby sa všetky komponenty dobre spojili. Autor receptu: Kuchár Pepe |
Erika S. (Erika121160) ID 132795 (10.6.2016, 22:51) |
Ak môžem odpovedať - na vrchu je šľahačka. Jedna šľahačka sa mi zdá málo, preto keď ho pečiem, dávam dve šľahačky. |
ODPOVEDAŤ |
| Monika Á. (caroline03) ID 191405, mimibazar.sk/caroline03 (10.6.2016, 8:25) |
ahoj, čím je poliaty? ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Andrea D. (Andrea78969) ID 292391 (9.6.2015, 17:58) |
V nedelu som ho piekla úžasný akorát som piekla len 25 minúta a stačilo. Andrea |
ODPOVEDAŤ |
| Jana H. (isaac) ID 30024, mimibazar.sk/isaac (24.5.2015, 14:38) |
Úžasný koláč Robila som s broskyňami a domácim marhuľovým džemom. Určite si ho dávam do zoznamu obľúbených receptov |
ODPOVEDAŤ |
Antónia Ž. (cecil5) ID 52242 (21.5.2015, 19:39) |
ten kypriaci prášok je nejaký špeci??? alebo môže ísť obyčajný??? |
ODPOVEDAŤ |
Erika S. (Erika121160) ID 132795 (20.5.2015, 17:21) |
Teraz som ho dokončila, ani komponenty sa nestihli spojiť a už som zjedla dva kusy a utekám si dať ďalší. je jednoducho super |
ODPOVEDAŤ |
| magdaléna c. (megi118) ID 105517 (19.5.2015, 22:07) |
určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
Lucia P. (Luzla1) ID 58386 (14.5.2015, 20:29) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Marta M. (marta1979) ID 104721 (14.5.2015, 19:35) |
|
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (14.5.2015, 14:38) |
určite stojí za vyskúšanie, dobre vyzerá a ešte je aj zdravý |
ODPOVEDAŤ |
Erika S. (Erika121160) ID 132795 (14.5.2015, 13:57) |
Tak toto stojí za vyskúšanie... |
ODPOVEDAŤ |