. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥* - RECEPT 21889

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

RYŽA A CESTOVINY

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)


*♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥*


[ recept č. 21889 zo dňa  ]


*♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

špagety, olivový olej, mčk, soľ, cesnak, celé vajíčka (na osobu rátame 1 ks), syr pecorino alebo parmezán a prerastená slaninka, najlepšie neúdená, ale ak inak nejde, tak u nás aj oravská (veď tá je vlastne neúdená...však vieme, že mäsopriemysel sa nekašle s nejakým údením)

POSTUP PRÍPRAVY

Talianske jedlo -spaghetti carbonara- pochádza zo stredného Talianska, z provincie Umbria, Lazio. Bolo to časté, temer každodenné jedlo chudobných uhliarov, ktorí na smotanu nemali peniaze a pre kopec roboty sa nemohli babrať s nejakou siahlodlhou prípravou. Slaninu mali takú domácu, niečo ako u nás lalok alebo podbradok, (čo sa asi nedá tuná kúpiť)... volajú to guanciale. Keď nie je to, tak sa dá nahradiť pancettou, čo je tiež slanina, taká prerastenejšia ale neúdená. No...takže my dáme hoc tú našu oravskú :-)\r\n\r\n*1) Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente. \r\n Kým sa varia špagety, urobíme tieto prípravné úkony:*\r\n*2) Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia,(alebo len žĺtky) a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk*\r\n*3) Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety.*\r\n*4) Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr*\r\n*5) Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet, robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli.*\r\n*6) Precedené špagety horúce vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, osolíme, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Poriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. \r\nNa tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže spolu s cesnakom prihodím kúsok rozmrazenej bazaličky. A už len papáme.\r\n-\r\n*Fotky nemám. Ale iste Vám je zrejmé z postupu, že prečo. Jedlo treba urobiť veľmi rýchlo, aby sme využili to teplo, takže aj pomocník na krájanie je vhodný a ešte to musí fičať :-) Tak na fotenie teda času nezostáva. A keď sú hotové, tak zase treba ich zjesť ešte teplé, lebo studené carbonara sú na ... (doplňte podľa úvahy v negatívnom význame) :-)*\r\n\r\n*P.S. Predpokladám, že za výmysel "omáčka na carbonara" sú zodpovední Amíci. Asi im tie normal carbonara boli málo kalorické, tak povymýšľali kreácie so smotanou :-DDD *\r\n-\r\nP.S. Viete, nemám rada recepty bez fotky. Preto mi príde aj také nepríjemné, že teraz sem dávam takto recept. Ale ešte nepríjemnejšie je mi, keď viem, ako sa Talian(i) rehoc/e(ú) , že ako na SVK bastardíme ich kuchyňu a menovite pizzu a carbonara. Pozrela som si tu na MMB všetky prípravy a fakt je to tak :-( Ale my sme laici. Lenže v reštikách sú odborníci. Tí by to veru mali vedieť správne. Lenže zrejme nie sú odborníci ako odborníci :-D

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente.
Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia, alebo len žĺtky (ako chcete... ja som teraz dávala len tie, lebo som na niečo potrebovala veééľa snehu :-)) pridáme troška oleja a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk. Ja som tam dala aj kúsok zmrazenej bazalky (pri tom šľahaní sa akosi rýchlo rozmrazila).
Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety. Ja som k slaninke pridala ešte 2 pokrájané strúčiky cesnaku a polku chilli papričky... ale až tak ku koncu opekania slaniny.
Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr. To strúhal manžel a prešvihol množstvo asi o polovicu :-D Ten zvyšok som zmrazila, čo už? :-)
Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet (trocha tej vody si odložíme a použijeme neskôr), robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli, lebo vajíčka sa uvaria od tepla unikajúceho zo špagiet :-) Precedené špagety horúce (bez oplachovania) vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Okrem toho šplechneme do celej zmesi trocha horúcej zachytenej vody zo špagiet (ale opatrne, malé množstvo a po častiach... )
No a tu už som fakt nestíhala fotiť a to mi ešte "starký" ofrfľal, že vôbec fotím... :-P\r\nPoriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. *\r\n*Na tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže som dala tú mrazenú, spomínala som vyššie. A už len papáme. Ja ich milujem.
tieto som varila inokedy... pridala som asi viac vody... ale smotana v nich fakt nie je :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Punčové kocky | *♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥* | vynikajuca vianocka podla Zanetky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Mária S. (atsi) ID 264015 (8.12.2014, 22:12)
My sme si doma veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelmi pochutili . Odkedy som ich prvy krát urobila a opýtam sa čo mám varit, tak sa prekrikuju ale všéétci len biele špagety ,-) Naozaj aj mne chutnajú mmooooc (pl) (pl) (pl)
ODPOVEDAŤ
Petra J. (Pejka) ID 22719, mimibazar.sk/pejka (2.6.2010, 11:06)
na celý balík špagiet koľko by som mala použiť vajíčok prosím :-$ :-$ a naozaj sa tie vajíčka spravia teda uvaria len pomocou tých scedených špagiet?? Lebo ak ich budem mať veľa aj tých vajíčok tak dúfam že to nevychladne skôr ak by sa niečo také stalo tak ako ich uvarím tie vajcia?
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (upravené 2.6.2010, 17:28)
Na osobu sa ráta 1 vajco. Tak ja fakt neviem, koľko to bude porcíí celé to balenie.
Vždy to robievam len pre 3 osoby.
Tie špagety rýchlo preleješ cez sitko, časť horúcej vody si môžeš aj odložiť - necháš na dne hrnca trocha vody. No a horúce, skoro žeravé špagety v styku s vajcami urobia svoje... mne to minule došlo, že špagety som nemusela ani dôkladne cediť, tak som tam prcla trocha tej vody zo špagiet, čo ostala v hrnci. Lebo mi to pri miešaní dosť zhustlo od toho roztopeného parmezánu a vajec. Ano, tie vajcia sa tam uvaria pomocou horúcich špagiet. Ja tieto špagety milujem najviac na svete (pl) (pl) (pl)

Peťka, pred chvíľkou som našla toto... http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/carbonara/ tam tvrdí že 6 žltkov na 400 g cestoviny
ODPOVEDAŤ
Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (22.2.2017, 16:26)
Robila som ich dnes. Je to fantastické jedlo (Y) Musela som sa ovládať, aby som si nedala dupľu. Len ten tvoj link ma trocha potrápil, ale potom som to našla. V podstate je to ten istý popis ako si dala ty . Teda oveľa som došla, keď som ich vyskúšala až teraz. ,-) Tu je ten link presnejšie http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Carbonara
ODPOVEDAŤ
Petra J. (Pejka) ID 22719, mimibazar.sk/pejka (28.7.2010, 9:13)
Dnes ich idem robiť znova, minule boli úžasné chalani sa nevedeli s prepáčením dožrať! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (28.7.2010, 15:56)
Mňam, dala by som si :-p :-p :-p tiež mám toto jedlo veľmi rada. Ibaže dnes bola tekvica, zajtra plnená paprika ...tak ja asi najskôr v sobotu. A dovtedy budem slintať ,-) ,-) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jarmila P. (jemina1) ID 29668 (24.1.2010, 10:31)
Dobré! Dobré! Včera som robila tieto špagety a som veľmi rada, že som získala nový fantastický recept, veľmi nám chutili. (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (24.1.2010, 13:54)
Teším sa i ja (L)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (21.1.2010, 21:08)
špagety sme mali včera na obed.Boli fantastické a aj dosť sýte (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)ďakujeme za origoš receptuš (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (24.1.2010, 13:55)
Rado sa stalo (Y) teší ma, že vám chutili (Y) (L) (dance) (L)
ODPOVEDAŤ
Lenka S. (1Leni) ID 67070 (upravené 3.1.2010, 15:48)
(Y) zaujimavy receptik a hlavne originalny , ale ja sa musim priznat, ze mne casto chutia viac tie "zbastaradene" "nove" vymysli ako tie originalne :-$
Ale je zaujimave vediet odkial pochadza a ako vyzera-chuti original (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 22:21)
:-) ďakujem, som rada, že si ocenila ako zaujímavosť. Čo sa týka tých chutí, jeme zvyčajne to, čo poznáme alebo na čo sme zvyknutí. Nikto nikoho nemôže nútiť, aby mu chutilo iné. To je ok :-$ Ale tak ako nemôžeme náš slovenský šumivý sekt nazývať šampanským (lebo tým je šampus jedine z oblasti Champagne) nemôžeme zbastardené alebo teda nové nazývať tým starým či pôvodným názvom. Doma samozrejme si môže každý ako chce, jeho vec... Ale už keď púšťame recept do pléna, mali by sme sa správať seriózne. Inak sme tlčhubovia. Len to som chcela. *-)
Ahojky (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.1.2010, 13:51)
(clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lenka S. (1Leni) ID 67070 (3.1.2010, 9:34)
;-) to s tym sampanskym ala Hubertus je u nas na fakt kuriozita ;-)
Tak s tym spravnym pomenovanim jedal mas pravdu, na to si potrpim hlavne ked jem v restauracii, tam ocakavam ,ze dostanem original, aj ked v talianskej restauracii tieto povodne carbonara uz vacsinou nerobia (aspon ja som sa s tym este nestretla, ale zas nejem vzdy a vsade len carbonara :) , a aj maskarpone je obcas vsetko mozne len nie to originalne :-S
Takze original v restauracii a pri pustani do plena, ak nechuti, tak si ho doma zbastardim na nase chutove kanaliky (jidlo) :-) (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (3.1.2010, 15:01)
;-) chichichi... áno, presne... aká si zlatá (Y) ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.1.2010, 20:34)
Super Kristínka (clamp) (clamp) (clamp) konečne origoš recept na carbonara a mňa si vééééľmi potešila pridaním krátkej zaujímavosti o týchto svetoznámych špagetách |:o) |:o) |:o) |:o) je pravda, že veľa talianskych, ale aj iných jedál pozmeníme, veď len napr. vraj do origoš tiramisu sa má dávať iný likér ako Amaretto...apropo, keď sme už pri tom kritizovaní - nečítala si náhodou rozhovor s pánom Pospíšilom na Sme.sk? ;-) ;-) ;-) ak nie, prečítaj si - stojí to za to!!! (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina F. (mata3636) ID 133276 (upravené 19.6.2010, 20:02)
ten p.Pospíšil má 1000% pravdu! a keby prišiel do Košíc, tak by už asi rovno umrel od hrôzy, keby videl tie naše reštiky na Hlavnej. presne ako hovorí: špina, bordel, 150 jedál na lístku a pritom samé kraviny. keď som bola na skúšku v jednej takej reštike / ako kuchárka/ a videla som, ako ohrievajú mrazenú štrúdľu v mikroténovom sáčku, bola z toho otrasná mazľavá kaša, k tomu kopček zmrzliny, trocha šľahačky a čokoládovej polevy - no fuj, keby to mne doniesli, tak to osobne kydnem kuchárovi na hlavu. a kvôli takýmto veciam si neviem už pol roka zohnať normálnu prácu - ale to už patrí do inej debaty ,-) :-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 22:05)
Ahoj Evi (L) článok som čítala ešte ako vyšiel. Tak akosi v polovici decembra to bolo. To teda bola pecka. Povedal na plné pľúca všetko, ako to aj je. Podľa mňa neurážal, len pravdu hovoril, ako to cítil a videl. Podľa mňa čo hovoril o tých majiteľoch reštík, platí aj pre iné podnikanie u nás.
Skôr ja som prekvapená, že si článok čítala Ty (Y) keďže žiješ v Nemecku.
Čo sa týka tiramisu alebo pozmeňovania surovín - niekedy sa inak nedá. A keď sa nedá, tak to chápem. Ale ak navyše zmeníme i postupy...? Divnô! Tak to nenazývajme tým názvom, ak sme to zmenili. Minule som niekde tu na MMB čítala, že "urobím si nálev na čínu :-) a pridáme do nich provensálske byliny" ;-)
Tak sa smejem, že akí sme my kreatívci" ;-) len potom pre tie kreácie treba iné názvy. :-) Každý rozumie tomu, keď Vietnamci na Miletičke či inom trhovisku predávajú falzifikáty a vydávajú za originály. Tu sa pácha trestná činnosť. A ak reštika tvrdí, že má v ponuke pasta alla carbonara, no poleje cestovinu hnusným lepkavým humusom, tak nech sa nediví, že ten, kto to pozná, povie otvorene o nich pravdu - klamú zákazníka a robie zlé meno SVK.
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.1.2010, 19:19)
presne ako napísala Ľubka - tiež som mrkla na receptík - lebo je tam Kristínka napísaná :-$ :-$ - inak, čo sa týka tohoto receptu, je tak ako si napísala s tými surovými žĺtkami a pod - niekde som to čítala :^) :^) - ale priznám sa, ešte nerobila - i keď tam je všetko čo máme radi, - tak porozháňam domáce osadenstvo (palice) (facky) - nech pekne idú pomáhať, aby to bolo i rýchlo i dobre - raz určite vyskúšame (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.1.2010, 19:02)
Ahoj Kristinka.

Ano,mas pravdu co sa tyka obrazkov.Ked je tam obrazok,recept ma hned zaujme aj ked je od cloveka,co ho nepoznam.Tento som si citala skor preto,ze mi bolo cudne ,ze je od Teba a obrazok nema *-),ale uz som pochopila preco.Ale ten vysledny si myslim,ten by siel :-p,nie?
Inac ta slaninka tam asi musi byt,ze?Ja nie som velmi slaninova,okrem skvariek na haluskach ju nejem.Ale tento recept sa mi inac paci,isto skusim.Vdaka (Y) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 19:14)
Lubka :-) máš pravdu. Mala som odfotiť hotové, mea culpa. V tej rýchlosti mi ani nenapadlo, kde mám foťák či mobil. Tak ja sa polepším a čím skôr to napravím :-) A ty, Lubka, vyskúšaj. Slaninky treba asi toľko ako na halušky. :-)
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.1.2010, 19:20)
aha,tak to zase nie je moc,to prezijem :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (7.4.2010, 15:46)
Tak som si Lubka tvoje slova vzala k srdcu a už som fotky doplnila :-$ [A]
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (8.4.2010, 10:31)
si-ku-la (Y).Skveleeeeeeeeeee,uz som ich aj robila,len som nestihla napisat.Boli super,extra syte no mne nejakonesadli,najskor som ich zjedla z chuti (6)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu