Katarína T. (studiokatja) ID 26305 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
ZÁZVORNÍKY
[ recept č. 35042 zo dňa 4.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg hladkej múky + 30dkg /bokom na pridanie do cesta - podľa tuhosti/, 1kg prášk.cukru, 8-10vajec /podľa veľkosti/, 6-8ČL zázvoru kopcom /podľa chuti/, 1ČL sóda bikarbóna, citrónová kôra z 2 citrónov.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept, ktorý uvádzam je starý recept z Brezovej pod Bradlom. Zázvorníky sú krajová záležitosť, a recept sa časom, a samozrejme aj ľudmi menil. Ja osobne ich milujem, nielen na Vianoce, ale aj počas roka. Ideálny je však v zimnom období, k horúcim nápojom a zázvor dodáva krásnu arómu a organizmu "životabudič".
Prísady si dáme do veľkej misy. Ak máte veľké vajíčka stačí 8ks. Ak máte radi zázvor dajte tých 8 kopcom lyžičiek. Zamiesime v miske, potom dáme na dosku a vypracujeme tuhé cesto. Rozdelíme na štyri kusy. Vyvaľkáme na hladko na výšku 7mm, vykrojíme a obrátene položíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Typický tvar zázvorníkov je taký ako vykrajovátka na detailnej foto, ale môžete vykrojiť aj inými :-))
Zázvorníky necháme na plechoch "presušiť" a pečieme na druhý deň. Teplovzdušná rúra 200 stupňov cca 10 minút. Nemali by zhnednúť. Výška vyvalkaného cesta je dôležitá, ako aj dĺžka pečenia, tak ako u medovníkov, aby neboli tvrdé.
Dobrú chuť:-)))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Do veľkej misy dáme 1kg múky, tých 30 dkg necháme bokom, keď bbude treba pridať do cesta. aby bolo tuhšie ...
pridáme cukor a vajcia... |
|
.......prisypeme sódu bikarbónu a zázvor, zmiešame v mise a potom na doske vpracujeme tuhé cesto... |
|
cesto rozdelíme na časti... |
|
Vyvaľkáme cesto na 7mm, radšej vyššie ako nižšie :-))
toto sú originál vykrajovátka na zázvorníky :-)) |
|
vykrojené poukladáme na plech obrátane... |
|
..ak nie sú originálne tvary vykrajovátok, stačia aj "novšie" tvary... |
|
...upečené... |
|
"kvetinkový" tvar, ale chuť stále zázvorníková :-))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Viera P. (archivald) ID 142841 (20.12.2011, 17:40) |
Dobrý den, ešte som nikdy nepiekla zazvorniky, možem ešte piect teraz budu makke a ešte možem použit struhany zázvor čerstvy ?a asi kolko. Vdaka za odpoved |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (20.12.2011, 18:51) |
Vierka, môžete piecť aj teraz, hoci ja robím tri týždne pred ale v pohode aj teraz. Tento starý recept je s práškovým zázvorom, tak to má byť, ja osobne dávam aj viac zázvoru. Robila som aj tak, že som dala kúsok čerstvého zázvoru šťavu, ale je to škoda, lebo ten práškový urobí oveľa viac, Čerstvý potom do čajíka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína P. (katkapel) ID 209425 (20.12.2011, 17:30) |
Ďakujem za recept, zázvorníky sú úžasné |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (20.12.2011, 18:51) |
Katka, ďakujem som rada, že chutia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Katarína K. (katusik24) ID 87476 (16.12.2011, 10:45) |
Pls. keď mám na pláne piecť zázvorníky až teraz...má to zmysel? Nebudú ako kameň ? Mne to jabĺčko pri medovníkoch nejak nepomáha...preto mám troška obavy .... Prosííím o radu, či budú na Vianoce akurát ĎAKUJÉM |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (16.12.2011, 11:22) |
Katka, ja ich pečiem skôr, ale v pohode ich môžeš aj teraz pri medovníčkoch aj zázvorníkoch je doležité ich neprepiecť-nevysušiť v rúre. Urob z menšej dávky na ochutnanie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Katarína K. (katusik24) ID 87476 (16.12.2011, 12:27) |
Ďakujem Tak zajtra idem na svoju zázvorníkovú premiéru , v nedeľu pečieme ak sa podaria, určite tu pridám svoju skúsenosť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | Katarína K. (katusik24) ID 87476 (17.12.2011, 14:35) |
Katka, mam este jednu otazku mozem pouzit aj citronovu koru so sacku (klasik.korenie) ? mame doma len stuhanu citr.koru v sacku, len neviem kolko toho pouzit.... Prosiiim o radu, akurat peciem a idem chystat tie zazvorniky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (17.12.2011, 18:36) |
Katka, to radšej nepouži ...ja som to raz kúpila a rovno vyhodila, je to o ničom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | Katarína K. (katusik24) ID 87476 (18.12.2011, 16:23) |
Hotovoooo Zázvorníky napečené auž aj nejaké padli za obeť Sú vyborné a vyšli krásne P.S. dala som tú "sáčkovú" kôru a všetko ok samozrejme origoš citrón je lepší ale chutia výborne aj s touto alternatívou Ďakujeme za skvelý recept a želám Merry Xmas |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (18.12.2011, 19:12) |
Katka som rada, že vyšli šikuľka Aj ja prajem príjemné a láskyplné sviatky plné pohody a porozumenia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka M. (Yenn) ID 146471 (15.12.2011, 23:00) |
Katka tak dnes som ich upiekla, prvy uspech bol ze sa vobec neroztiekli. Aj som chutnala, boli makucke, ale predpokladam ze to este stvrdne, vsak? Dala som ich do uzavretej nadoby s jablckom, dufam ze budu na vianoce ok Kazdopadne som zozala uspech, lebo hned som odniesla ochutnat mamine, ktora ma pochvalila, ze jej sa nikdy nepodarili Vytlacila som si vela receptov z internetu, ze postupne vyskusam, a ako prvy som si vybrala tento. Tak ak budu makke, tak ostavam verna a dalsie skusat nebudem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (16.12.2011, 9:12) |
Janka, ďakujem za to, že si skúsila môj recept ako prvý. Dôležité je neprepiecť ich vždy radšej menej ako viac ja ich dávam do plátenného vrecúška, tiež s jabĺčkom, tak som to videla u babičky. Nemávam ich tvrdé, je ich neúrekom ako deti sme ich milovali namáčať do čaju, alebo bielej kávy Dnes ich milujem aj s vareným vínkom Som rada, že aj maminke chutili Prajem krásne sviatky, plné pohody, porozumenia a radosti KATKA |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (15.12.2011, 15:31) |
Slintám ... milujem zázvorníky... mňam! Fantastické pečivko... máš ich krásne, závidím |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (upravené 16.12.2011, 9:12) |
Ďakujem Kristínka, aj ja ich milujem a k čaju, alebo varenému vínku |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lili L. (lilinkaS) ID 44649 (15.12.2011, 9:33) |
su uzasne dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (15.12.2011, 14:44) |
Lili, ďakujem som rada, a babička by sa určite tiež tešila. Príjemné sviatky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (3.12.2011, 15:43) |
Katka, môžeš mi odpovedať, či sú zázvorníky zvnútra duté alebo plné? Chcem vyskúšať tento recept, lebo vyzerajú veľmi pekne, sú vysoké a držia tvar. Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (4.11.2011, 12:28) |
Katka, mám tento recept uložený na Vianoce, ale kedy najskôr by som ich podľa teba mohla upiecť? Mne sa to s medovníkmi trošku naťahuje, lebo sa hrajkám so zdobením, tak by som chcela ešte pred medovníkmi. ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (4.11.2011, 15:31) |
Máš to jedno, môžeš aj pred medovníkmi, môžeš po. Vydržia dlho len ich nechaj cez noc na plechu a moc dlho ich nepeč, aby sa nevysušili, potom sú tvrdé, ak by sa to stalo.daj do pláteného vrecka s jabĺčkom držím palce, ja ich robím každý rok, lebo to bol zvyk v otcovej rodine |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Irena W. (irmuska) ID 105511 (6.11.2011, 19:52) |
Už som zázvorníky zopárkrát piekla, niekedy sa vydarili a niekedy roztiekli. Tvoje sú na fotke krásne a nejde do nich salajka čomu sa teším. Nie som na ňu zvyknutá a vadí mi aj jej aróma . Už sa teším na pečenie, potom napíšem ako som dopadla. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (6.11.2011, 20:00) |
o.k. je to recept po mojej babičke, tam sa zázvorníky piekli skoro stále |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | Irena W. (irmuska) ID 105511 (11.12.2011, 19:11) |
Katka, ďakujem veľmi pekne, tentokrát mám zázvorníky ako maľované, jeden ako druhý. A každú chvíľu z nich ujedám lebo sú náramne dobré. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (12.12.2011, 9:27) |
Irenka, to som rada aj ja ich milujem, tento rok som pridávala aj trošku čerstvého záźvoru prajem Ti krásne sviatky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (19.12.2010, 12:04) |
tak dopečené! vyšlo mi 8plechov, snáď budeme mať konečne dosť sú výborné, recept odkladám aj na ďalšie roky, ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (19.12.2010, 16:02) |
Jani super som rada, že sa receptík páči príjemné sviatky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dáša J. (dadatn) ID 67422 (17.12.2010, 12:53) |
Ďakujem za recept! Nikedy som zázvorníky nepiekla ale odteraz budem každý rok! Recept je jednoduchý a mňam mňam! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (17.12.2010, 13:46) |
Dáši som rada. že sa recept páči a myslím, že bude len dobre, keď sa tradičné pečenie udrží |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milena S. (milenas) ID 45557 (13.12.2010, 15:45) |
Určite vyskúšam. Minulý rok som ich robila prvý krát, trochu iný recept. Moje nevyzerali tak pekne ako originál, ale chutné boli. Išli tam len žĺtka, nie celé vajcia, tak sa chcem spýtať, či nie sú veľmi tvrdé. Díky za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (13.12.2010, 17:47) |
Milenka, nie sú tvrdé, treba dodržať hrúbku pri vyvaľkané cesta, a neprepiecť. Sú fantastické |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mandy N. (mandy 777) ID 100723 (13.12.2010, 0:00) |
daj normalne do studenej rury, nech sa ti na ne neprasi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (13.12.2010, 6:15) |
Mandy, musia byť na vzduchu, toľko plechov sa mi do rúry nezmestí a u mňa doma sa nepráši, tak, aby to jednu noc nemohlo byť na na linke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (11.12.2010, 20:14) |
Katka, tie vyzerajú super ešte som zázvvorníky nerobila, ale tuším už nastal čas len sa chcem spýtať, keď ich vykrojím a dám na plech, kde ich mám nechať potom do druhého dňa? v chlade alebo teple? prikryť ich alebo nechať vysušiť? môže do chladničky či ako? ďakujem... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (11.12.2010, 21:08) |
Janka, som rada, že Ťa receptík zaujal Takže, keď vykrojíš, obrátiš ich, a tak položíš, na plech s rozostupmi. Plechy necháš do druhého dňa v kuchyni, nemusíč, ani do chladničky, ani nezakrývaš. Na druhý deň pečieš, pár minút. Dodrž hrúbku rozvaľkaného cesta pri vykrajovaní Držím palce nech sa vydaria. A keď miluješ zázvor ako ja, tak daj aj o lyžičku viac Tak, pekné sviatky s vydarenými zázvorníkmi. KATKA |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jarmila P. (nika420) ID 179763 (11.12.2010, 15:00) |
Katka, ďakujem za vynikajúci recept , už som vyskúšala viaceré recepty, ale tento je naozaj najlepší a sú to zázvorníky môjho detstva, ktoré som doteraz nie a nie nájsť, už ich mám . Želám krásne vianoce a veľa v |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (11.12.2010, 19:19) |
Jarmilka to som rada, že si našla niečo z detstva pre mňa sú zázvorníky tiež spomienkou na tie krásne časy a vďaka dobrým ľuďom som sa dostala aj k zázvorníkovým vykrajovátkam Aj ja prajem plné pohody , lásky a porozumenia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina G. (feedorka) ID 35909 (9.12.2010, 21:22) |
fííí, tie sú krásne - katka mám dve otázky (dúfam, že nebudem za blbú, lebo tu je u mňa bežné, že niečo poviem a som tam ...) ten zázvor sušený, či čerstvý? a druhá - koľko kúskov z tohto množstva vydá? tých vajec sa mi zdá strašné kvantum, tak ma to zaujalo, ale tieto by som teda skúsila asi tieto vianoce |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (9.12.2010, 21:30) |
Martinka, rozumný človek sa pýta a tým sa predsa ešte viac naučí dávam sušený zázvor. Nesmierne ho milujem, čiže dávam aj o lyžičku viac ako píšem kúskov, samozrejme podľa toho, akú formičku použiješ. Táto dávka vydala 6 plechov /klasických/. Môžeš vyskúšať a urobiť polovičnú dávku |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | martina G. (feedorka) ID 35909 (9.12.2010, 21:32) |
a rozumný človek rozumne odpovie - (uff, som si vydýchla), tvoja odpoveď mi dodala odvahy, keď urobím, ozvem sa, vďaka, papa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (9.12.2010, 21:38) |
Budem rada, a budem držať palce, aby sa vydarili, nezabudni dodržať hrúbku a čas pečenia, aby si ich nevysušila |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (9.12.2010, 10:11) |
Podarilo sa a su ,dakujeme za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (9.12.2010, 10:33) |
To som rada Mária a blahoželám pekné sviatky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (5.12.2010, 18:57) |
Katka,si sa poponáhľala,ja zatiaľ odkladám zo dňa na deň,dáko sa tento rok neviem prinútiť.Máš ich krásne vyskočené |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (5.12.2010, 19:04) |
Mel ďakujem vieš musím, keď mám čas, tento týždeň robím od rána do večera a ten ďalší už začínam s prataním a večerným pečením. Tiež odkladám ale musím pomaly začať, nechcem byť v strese |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (5.12.2010, 10:36) |
kraasna vonia Vianocami |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (5.12.2010, 11:51) |
Ďakujem Martinka je to super sú pred dverami, škoda, že to tak utečie Preto si musíme vychutnáť všetko okolo toho |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Maria K. (ajam) ID 24788, mimibazar.sk/ajam (5.12.2010, 9:38) |
vyzeraju ,chcela by som vyskušat,kolko ich vyjde ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (5.12.2010, 10:24) |
No kopec ak chcete vyskúšať, urobte si polovičnú dávku. Táto dávka my vyšla na 6 klasických plechov. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Janka M. (Yenn) ID 146471 (4.12.2011, 11:48) |
Katka, tiež by som chcela vyskúšať, aj 6 plechov by mi vyhovovalo, ale toľko nemám, mám iba 4. Môžem rozdeliť dávku na 2x s tým, že polku dám na plechy, na druhý deň upečiem a druhú polku o dva dni? Či radšej si mám urobiť 2x polovičnú dávku zvlášť. Myslím či môžem polku dať do chladničky na 2 dni napr. A nemáš nejaký tajný zdroj na tieto klasické formy? Pokiaľ viem, moc sa to nedá zohnať... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (4.12.2011, 13:42) |
Janka, nedávam cesto do chladničky, radšej na dvakrát Formu, mám jednu po mojej babičke, a dve som dostala od dievčat z MMB Tie klasické nedostať- |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |