. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

Korbáčiky resp. syrové nite - RECEPT 22938

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ

CHUŤOVKY

ID 18400 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)


Korbáčiky resp. syrové nite


[ recept č. 22938 zo dňa  ]

Korbáčiky resp. syrové nite

POTREBNÉ PRÍSADY

Potrebujeme kravský syr, horucu vodu, studenú vodu a soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Pri obrázkoch

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takto by mal vyzerat dobre nakysnuty syr. Syr je potrebne nechat na kuchynskej linke nakysnut aspon 24 hodin.
Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube platky
Krajame platky
Potom mozeme este prekrojit napolovisu ak by boli priliz dlhe. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. Ja som mnozstvo co som nala rozdelila na dve varky.
Takto to vyzera ked kladiem syr do vody
A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Treba si hrniec drzat druhou rukou a najist si vlastnu metodu ako na to..
Takto vyzera cistocne zmieseny syr..ale do idealneho stavu mu este treba riadne mnozstvo sily
Miesim, miesim...parim sa:-)
Tuto uz ide do horuceho, syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote...
Je to vriace, treba si davat pozor...
Miesim, poctivo:-)
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-(
Taham, korbaciky sa tahaju do nadoby so studenou vodou, to je ta cervena
Pomaly ale isto pribudaju
Takto pekne sa syr vie natiahnut aby z neho boli korbaciky:-)
Korbaciky putuju do studenej vody
pribudaju poctivo:-)
prva varka je dotiahnuta, dalsia sa uz "kupe"
Ked dotiahneme aj druhu varku, resp. poslednu, pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli
Voda a vsetky natahane nite
Sol treba vo vode nechat samozrejme rozpustit
Vezmeme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite, tak ako je na obrazku
Motam
Pribudaju
Takto nejako to vyzera aj s tahanim z nadoby
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok
Spodnu cast prerezeme nozom
Odrezane
Hotovy zvazok niti
Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto ako ma rad slane
Po vysoleni (my to volame vyrasoleni) zvazky vybereme na utierku a nechame ich tam vyschnut. Mozeme ich utierkou aj pozakryvat. Korbaciky sa daju spravit tak ze si vezmeme tri nite, prehodime si ich na varechu s okruhlou ruckou a zmotame do korbaca a nakonci previazeme kuskom jedneho z niti. nenafotila som lebo uz som viac nevladala...je to narocne na znasanlivost horucej vody. Korbaciky resp. nite mozete kludne mrazit, nic sa im nestane


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Výborný domáci chlebík | Korbáčiky resp. syrové nite | cokoladove cookies podla (LyPo) ID 6282 >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 64 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4 ďalšie >>
lenka s. (ashenka) ID 70710 (8.11.2014, 10:56)
Prosim pooomoc, preco sa mi syr stale mrvi ked ho dam do vody varit? Teplotu mam stale 80-85c a uz som skusala ho nechat kysnut den, dva, tri, vzdy sa mi pri vareni rozmrvina kasu..,,,je mozno ze je to aj syridlom? Problemy zacinaju uz pri hrudke , nechce mi zrazat dyridlo, vzdy ho tam musim pridat 2-3 nasobnu davku.... *-)
ODPOVEDAŤ
Lenka V. (cherry1981) ID 273737 (10.3.2014, 15:21)
Dobry den, dakujem za receptik vyskusam a co urobit so syrom ked sa korbaciky nepodaria? Da sa zjest aj taky? Ci len vyhodit?
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (18.4.2014, 10:47)
ked sa nebude dat tahat natahajte alebo nasulkajte si take hrubsie pasy a yvinte do pareniky, dajte dosolnej vody a papat..nikdy nic nie je take zle aby na to neexistoval iny recept na zjedenie..takze nikdy nvyhadzovat resp. co najmenej ,-)
ODPOVEDAŤ
Gabriela M. (dollika) ID 289183 (21.11.2013, 14:36)
Dobry den.Chcela by som sa opitat ze presne surovyny akoze kolko liter mlieka sa miesa skolmimy ml ramy syrydla a ci treba syrydlo riadit vodou a ak ano tak ako.Vopred velmi pekne dakujem,s pozdravom Gabika
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (24.1.2014, 18:44)
dobry den skuste pohladat recept na vyrobu syra lebo toto je vyrabane uz zhotoveho syra :-) najedte ho aj sem na mmb

zuzana
ODPOVEDAŤ
magdaléna c. (megi118) ID 105517 (31.8.2013, 11:01)
ako vidím,je to ozaj prácne,a ked sú hotové zmiznú hned,.Obdivujem takých ludí,ktorí,maju na to pevnú vôľu.Ozaj krásne,a ozaj si šikovná. (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Helena K. (helenkasabinka) ID 133514 (31.8.2013, 10:54)
ahojky,ja som prave vcera vecer dokoncila hrudku syra z kozieho mlieka,teda 4litre mlieka boli kozie a 1 liter kravske mlieko ,zvykla som tak miesat mliecko,syr mam krasny ,davam ho odkvapkat do tych umelych nadob original na syr.....dnes som chcela robit nite z neho ale citam tu rozne nazory,ze asi to nepojde z kozieho mlieka alebo,ze treba nakysnut nechat syr a tak sa bojim,ze nieco skazim a syr nebude uz potom dobry ani na zjedenie :-( je mi luto ho pokazit ak sa mi to nedari,tak sa asi radsej do toho nepustim ale nabuduce si urobim doma syr cisto len z kravskeho mlieka a potom to skusim,kedze z toho to urcite pojde :-) ale musim uznat,ze vase nite su prekrasne a skladam velky obdiv vam,klobuk dolu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (pl) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lucka B. (luckaBenova) ID 109769 (22.5.2013, 19:56)
urobila som pred 2 dňami kravskú hrudku , a po 2 dňoch kysnutia boli bublinky a vznikli takéto nitky =) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) a voda bola horúúúúúúúúca 8o| 8o| :-D :-D
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200641004459449.1073741834.1590367634&type=1
ODPOVEDAŤ
Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (27.3.2013, 11:29)
(Y) obdivujem, krásne nite (Y)
Dala by som si
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (27.3.2013, 10:05)
(Y) (Y) ježkove očiii, to je paráda (clamp) (clamp) Ale roboty s tým ako na kostole... Mala som kolegyňu z Oravy, ktorá z času načas išla "hore" k rodičom a my sme si u nej objednávali kilá korbáčikov :-) To ale bola dobrota ,-) Mňam.. závidím ti, zuzka, že si ich vieš spraviť... (Y) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitečka) ID 99058, mimibazar.sk/evitecka (10.2.2013, 17:49)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Adam A. (DEDE45) ID 254784 (22.1.2013, 18:51)
Ak sa môžem spytať ako sa robi ta bryndza :-$ :-$ :-$ z kravského mlieka ?? *-) *-) *-) :-$
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (27.3.2013, 9:01)
ahoj, recept na bryndzu tu urcite niekde najdes (L)
ODPOVEDAŤ
Veronika H. (KiaraZ) ID 254134 (21.9.2012, 21:13)
Ahoj mas korbaciky naozaj nadherne, mne sa este nikdy napodarili a som stoho dost nestastna, syr robim podla receptu alebo receptov a z netu, ono to je vsetko skoro to iste, syr sa mi podary ale neviem ako ho mam nechat kysnut a ani nechapem preco musi kysnut , ked som ho nahadzala do vody tak sa mi vzdy rozhrudkovatie, vipada ako tvaroh a to nemal ani kedy prekysnut, ja nechapem co robim zle :-(
ODPOVEDAŤ
kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (upravené 9.6.2012, 7:02)
*-) Ani po 4 dňoch mi syr nenakysol, nemá také pekné dierky ako ten váš a keĎ ho dám do horúcej vody, rozdrobí sa a je hrčkatý. Nedá sa vymiesiť a pracovať s ním. Pri miesení z neho vytečie všetká tekutina a ostane úplne ako tvaroh.
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (9.6.2012, 14:34)
ahoj, ospravedlnujem sa ze som nereagovala na prvy dotaz, ale nejak nobol cas
co sa tyka toho syru, zda sa ze neboli na kysnutie dobre podmienky, asi chladno v byte ci dome kde ste ho mali a namiesto dobreho kysnutia resp. podkysnutia na tahanie len nakysol a okorel na hrudky a teda uz z neho korbaciky nebudu avsak je moznost ho nadrobit rukami ci mlyncekom na maso pomlet, nasolit a bude brydza. Do buducna odporucam sledovat teplo v byte a nech neklesne pod 20 stupnov, plus syr musi kysnut v tej vode a najlepsie pod pokrievkou dajakou....drzim paste aby sa nabuduce vydaril
ODPOVEDAŤ
kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (11.6.2012, 14:02)
Dneská skúsim urobiť znova, dúfam že sa mi teraz už podarí, lebo som vegetariánka a neviem aké syridlá používajú pri výrobe syrov v mliekárňach, tak ich vôbec nekupujem.
ODPOVEDAŤ
kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (7.6.2012, 15:40)
Ahoj, vyrobla som si domáci syr z kravského mlieka z automatu, nechala som ho zrieť, alebo kysnúť cca 24 hodín a keď ho dám do horúcej vody, je akoby hrudkový, pripomína mi skôr tvaroh. Neviete mi poradiť, kde robím chybu?
Pri výrobe syra som použila syridlo a chlorid vápennatý, nedávala som kyslú smotanu ani nič iné. :-(
ODPOVEDAŤ
monika k. (monkia) ID 172761 (5.6.2012, 12:19)
Ahoj, chcela by som sa opytat preco mi zmäknu korbace....robim to podla tvojho postupu ale vysledok je taky ze ked ich necham v chladnicke alebo ich dam do marziaka tak su mäkke. Skusala som aj rady inych zien,ze do 13 litrov kravskeho mlieka dam 2 litre kysleho mlieka ide iba o to iba mi rychlejsie vykysol syr,ale aj tak vysledok je ten isty.Nevies mi poradit v com robim chybu? Dakujem za rady :-$
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.6.2012, 22:40)
ak su priliz makke mala si priliz tplu vodu a vlastne si ich preparila :-))) asi sa ti rychlo a dobre tahali mozno az do priliz tenkych...treba pridat stamprlik studenej vody a stiahnut u ohna...a tiez moze pomoct slansi ten solny roztok aby boli tvrdsie

daj vediet ci pomohla rada :-$
ODPOVEDAŤ
monika k. (monkia) ID 172761 (6.6.2012, 14:46)
Dakujem za radu,isto napisem ako dopadnem :-) akurat cakam na syr kedy vykysne, Mam aj mensi problem so syrom? Myslela som si ze je to velmi jednoduche robit koebace,ale mylila som sa je to velmi narocna praca :-)
ODPOVEDAŤ
Martina Ľ. (mdesign) ID 242590 (31.5.2012, 12:10)
Dá sa to urobiť aj z kozieho mlieka? Na kravské a ovčie som totiž alergická :(
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (31.5.2012, 21:06)
myslim, ze by to slo aj z kozieho, treba nechat podkysnut, potom skuska v mikrovlnke a ak sa bude tahat tak sup do toho :-)
ODPOVEDAŤ
Ivan K. (IKu) ID 244648 (31.5.2012, 9:09)
Ahojky, objevil jsem na netu tento článek a hned se pokusil taky korbáčiky vyrobit, ale sýr mi nechce prokysat, i po 4 dnech v pokojové teplotě je na řezu hladký bez dírek. propařit se mi ho povedlo, ale těsto bylo trochu tuhé a při tažení nitě se trhalo. mohl by mi někdo poradit kde dělám chybu? díky moc
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (upravené 1.6.2012, 15:01)
syr najlepsie podkysne ak ho nechate v nadobe spolu s tou vodou co z neho este vyteka a prikryty...a ked nevykysne po 4 dnoch podla vsetkeho bol spraveny z priliz vela syridla...a niekedy proste sa stane ze nevedno preco ale nenakysne ale iba skysne resp. ho zacne chytat biela pliesen, vtedy ho treba namlet ci rukov rozdrobit, nasolit a mate sice kravsku ale bryndzu :-)))
ODPOVEDAŤ
Ivan K. (IKu) ID 244648 (1.6.2012, 5:21)
díky moc, vyzkouším
ODPOVEDAŤ
Otília S. (Olivia701) ID 210534 (5.4.2012, 1:25)
(Y)
ODPOVEDAŤ
kristina p. (krispinka) ID 80169 (29.3.2012, 13:28)
zdravím chcem sa len spýtať, ako ten syr nechať nakysnúť,treba ho nechať v tej servatke? lebo keď som ho nechala len tak na linke, tak len okorieval. ďakujem v *-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.4.2012, 16:59)
ahoj, ano treba ho nechat v srvatke cca do polovice ponoreny, proste nechat ho v tom co z neho vytecie ked je v miske :-$
ODPOVEDAŤ
Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (10.1.2012, 15:35)
...zbožňujme syrové nite...ale je na nich roboty ako na kostole... 8-| 8-| 8-|...kto má kravské mlieko, tak to iste stojí za to...no ja ostanem pri ich kupovaní (smich) (smich) (smich)...nemám potrebné suroviny a neviem či by som to zvládla...Ty si šikulka (clamp) (clamp) (clamp) vyzerajú úžasne (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.4.2012, 16:59)
:-) (L)
ODPOVEDAŤ
Paulína Š. (paulinas) ID 133490 (28.7.2011, 22:56)
Ahojte,
minulý týždeň som bola u tety na Orave a prvýkrát v živote som vyskúšala tento recept.urobila som najprv kravský syr a to nasledovne - na 4 litre čerstvého kravského mlieka som použila 2,5 ml syridla zn. Fromase 220 TL,kupila som v mliekarnach v žiline je to živočíšne syridlo,podla receptu sa syridlo riedi 1: 10,zriedila som s 2 dcl vlažnej vody a potom som postupovala podla tohto receptu avšak mali sme teplomer,ktorý mal prerušený červený ortuťový stlpec???mlieko sa hrialo a kusok stlpčeka stupal hore potom bola medzera a zase stlpec,no veru neviem bol pokazený? syr bol ako mozarela,nechala som vykysnúť,no dierky v nom neboli ale bol dobrý mäkučký,išli sme robiť nite ..vložili sme kusok syra do teplej vody podla receptu a dopadlo to zle... :´(syr sa rozmrvil!,prosím poradte mi v čom je chyba?? :-|
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.8.2011, 19:35)
ahoj, no syr nebol vykysnuty ak nemal dierky...co sa tyka samotnej kvality syru neviem to takto velmi posudit, mozno treba nabuduce najskor skusit z takeho z predajne syrov, teda uz vyrobenu hrudku ako skusat vlastnu ak to nik v okoli neovlada....(mne sa ale zda ze toho syridla bolo moc na take mnozstvo mlieka ale zas je pravda ze toto syridlo ja nepoznam)
korbaciky resp. nite sa daju tahat len z dierkaveho syru...treba kvalitu naskor skusit v mikrovlnke ako som to kedysi spominala v komentaroch a ked sa potom syr taha treba sa s tym zacat babrat :-)))

do buduceho pokusu drzim paste aby sa uz vydarilo

ps: skus si pozriet recept na vyrobu kravskej hrudky tu na mimibazare aj s komentarmi, tiez su tam dobre rady
ODPOVEDAŤ
Celkom: 64 (zobrazuje sa 1-20)1, 2, 3, 4 ďalšie >>
© 2004-2018 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt