kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 53 návštěvníkov)
*♥*Omáčka chrenová (s údeným) alebo kôprová (s hovädzím)*♥*
[ recept č. 14829 zo dňa 3.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cca 6 PL oleja, 5 PL hladkej múky, 3/4 litra mlieka, 1 dl šľahačkovej smotany, ocot, cukor, soľ, chren alebo kôpor, voda na zredenie podľa potreby (alebo mlieko)
POSTUP PRÍPRAVY
Základ pre obidve omáčky robím rovnaký, rozdiel je iba v záverečnom finiši, kde kôprovku dochutíme čím? :))) Áno, správne kôprom. A chrenovku dochutíme chrenom... buď hotovým sterilizovaným alebo postrúhaným čerstvým... takáto býva najlepšia, ale večne nemá kto chren strúhať :-)
Do rozohriateho oleja dáme múku a urobíme zápražku bledohnedej farby. Robíme ju pomaly, aby nám neprihorela. Odstavíme a necháme chvíľu schladnúť (nie je to nutné, ale takto určite nezhrčavie). Studené mlieko vlejeme do zápražky a poriadne rozmiešame. Dáme znova na sporák a omáčku často miešame. Postupne, keď začína hustnúť, miešame stále a pridáme i smotanu. Osolíme a necháme ju trocha povrieť. Odstavíme a dochutíme. Ak chceme chrenovú omáčku, pridáme postrúhaný chren a dochutíme octom a cukrom. Už nevaríme. Ak chceme kôprovú omáčku, po odstavení do nej pridáme nasekaný čerstvý alebo mrazený kôpor, pridáme ocot a štipku cukru. Ale to už podľa chuti.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Studené mlieko vlejeme do zápražky a poriadne rozmiešame. |
![]() |
Dáme znova na sporák a omáčku často miešame. Postupne, keď začína hustnúť, miešame stále a pridáme i smotanu. |
![]() |
Osolíme a necháme ju trocha povrieť. |
![]() |
do chrenovej omáčky pridáme postrúhaný chren a dochutíme |
![]() |
už nevaríme, len dochutíme na sladkokyslo. |
![]() |
do kôprovky dáme posekaný čerstvý alebo zmrazený kôpor a dochutíme octom, pridáme štipku cukru, dosolíme dľa chuti |
![]() |
chrenová s vareným hovädzím mäskom |
![]() |
chrenová s údeným mäskom je fakt mňamka |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (30.1.2021, 15:50) |
zajtra bude u nás s údeným maskom a knedľou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela H. (danka0306) ID 166990 (2.5.2020, 14:40) |
omáčka výborná ďakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (22.7.2015, 23:21) |
čo sa vám stalo? nepodarila sa vám omáčka? Alebo niečo iné sa prihodilo? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (27.12.2013, 20:58) |
ach tú by som si ozaj dala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Emília J. (misiak76) ID 172788, mimibazar.sk/misiak76 (27.12.2013, 17:00) |
Kristínka ja ju varím takto isto ako Ty, a vždy nám to chutí. Skvelý recept!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.1.2014, 23:25) |
mali sme na Nový rok s údeným Želám krásny nový rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (9.10.2013, 9:12) |
Tiež ju takto varím a dobré je dať ten vývar z mäsa a smotanu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana V. (Lucsi) ID 19578 (9.10.2013, 8:39) |
to je ale hlupe davat do chrenovej aj ocot aj cukor teras som robyla po dlhich rokoch podla uvedeneho receptu a musim povedat huj iba co som vyhodila koruny von s okna. nehnevajte sa ale 100 ludi a 100 chuti ziadny cukor ani ocot iba sol a chren nastruhany !!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.10.2013, 19:19) |
No, ja neviem, čo je to "huj", ale súhlasím, že 100 ľudí, 100 chutí. Pre mňa za mňa si dajte do omáčky iba chren, je mi to fuk. Ja som napísala, ako ju doma robievam a nenútim vás robiť ju rovnako. Ja som doteraz ešte ani nepočula o chrenovici, v ktorej je iba chren a soľ. Ale keď to niekomu tak chutí... jeho vec. Majte sa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika Š. (VerkaM) ID 107396 (16.7.2013, 13:19) |
vynikajuca, moj manzel si nevedel vynachvalit, ze aka je dobra. robila som koprovu, dakujem za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubomira V. (lubkav) ID 8345, mimibazar.sk/lubkav (3.1.2012, 13:39) |
rýchla a fantastickááááááá chrenovka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína C. (Katinka2323) ID 146653 (6.9.2011, 12:43) |
Mňamííííííííííííííííííííííííííííííí uper recept. Dakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.9.2011, 16:31) |
Katinka, nemáš za čo aj ja sa teším, nech ti slúži  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana M. (maliarcek) ID 112729 (15.9.2009, 11:23) |
Práve som dovarila túto fantastickú chrenovú omáčičku. Naozaj niečo úžasné. Nenáročné, rýchle, chutné - odporúčam. Ja som do nej pridala aj kyslú smotanu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.9.2009, 11:52) |
Som veľmi rada, že ti chutí Ja ju tiež robievam pomerne často. Môj muž je zaťažený na omáčky , na knedlo, kapusto a bravčo a tejto omáčky s knedľou a údeným sa vie naštopať vyše hlavy . Kyslú smotanu si dala miesto šľahačkovej? Vyskúšam nabudúce Prajem ti pekný deň, Janka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa K. (zurka) ID 23860, mimibazar.sk/zurka (19.7.2009, 11:07) |
Kristínka pred chvíľkou som ju dovarila, je Mala som ju hustejšiu, podľa mňa stačia 2-3 lyžice hl. múky, tak som ju rozriedila aj mliekom, aj vodou. A potom už len dochutiť soľou, chrenom, cukrom, octom . . . .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.7.2009, 11:15) |
Deni, som rada, že sa podarilo a že chutí Jasne, hustotu omáčky si treba prispôsobiť. Záleží aj od toho, ako plná je PL a môj má rád omáčku hustejšiu. A dochutenie je na každom. Niekto má radšej kyslejšie, slanšie,,. ako komu. Ale celkovo príprava takejto omáčky je úplne jednoduchá, však? Prajem pekný deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2009, 23:33) |
martinka, keď ju zohrievaš, tak ona trocha zredne, ale ak ju máš moc hustú, kľudne pridaj len trocha vody / mlieka , chuť zostane. Veď tam nedávaš nejak veľa tej tekutiny. Som rada, že ti chutila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina a. (fatinka) ID 97732 (23.6.2009, 16:25) |
jaj ale je paradna,robila som tu chrenovu 1 krat a je mnamkova,len som ju urobila trocha hustu,myslis si ze ked ju budem zohrievat mozem ju mliekom rozriedit?Ostane tam aj ta chut po chrene? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |