PREDÁM
oblasť Zlaté Moravce
+++Ačokča - mexicka uhorka+++ semienko 5 ks+++
Ups, tento kúsok už nie je dostupný. Môžete vybrať z ponuky nižšie alebo skúste
vyhľadávač.
Použitý tovar k prodeji
Patrí do čeľade tekvicovité, nazýva sa aj mexická uhorka. Ačokča má príjemnú hráškovú chuť. Je to jednoročná, popínavá rastlina. Jej stonka môže merať až 5 m. Listy sú veľkosti 6 až 14 cm, majú laločnatý tvar a na okrajoch sú vrúbkované. Kvety sú jednopohlavné, drobné, bielej, žltej alebo zelenej farby. Plody pripomínajú struk - sú to vajcovité bobule s ostrým hrotom. Jadierka sú čierne, drsné a hranaté. Majú sladkokyslú chuť, podobnú ako uhorka alebo paprika.
Výskyt
Pochádza z Južnej a Severnej Ameriky. Ačokča je teplomilná rastlina, vyžaduje slnečnú a teplú polohu s dostatkom vlahy. Von sa vysádza ak už nehrozia vonkajšie mrazy. Preferuje humózne, priepustné pôdy. Vysádzame ich v blízkosti plotov alebo inej opory, po ktorých neskôr môžu rásť.
Zber a úprava
Zbierajú sa hlavne jej nezrelé plody a listy. Najlepšie na jedenie sú plody veľkosti okolo 4 cm. Čím sú plody staršie a väčšie, treba z nich vyberať čierne tvrdé semená. Listy sa jedia čerstvé, napríklad ako prísada do šalátov.
Liečivé vlastnosti
Obsahuje vitamíny C, B1 a B2, betakarotén, horčiny. Ačokča pomáha proti cukrovke, používa sa pri respiračných chorobách, jej šťava lieči zápal ucha. Odvar z dvoch plodov bez semienok v 1 litri vody slúži ako diuretikum. Listy majú protizápalové účinky. Plody znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak.
Príprava
Mladé plody sa skvelo hodia do šalátov, staršie sa dajú naplniť a zapiecť, alebo grilovať. Plody sa dajú zavárať ako uhorky do sladkokyslého nálevu.
Zaujímavosť
Ačokču je možné aj sušiť. Plody nakrájame na drobné kúsky a sušíme pri teplote do 40°C. Pred varením ju na 1/2 hodiny namočíme do studenej vody. Varíme cca 15 minút.
Posta uvedena obycajne, doporucene+0.90
-
Poštovné a balné:
1.50 EUR
-
Doteraz žiadny záujemca
Zaregistrujte sa a robte okamžite záväzné objednávky