PREDÁM NOVÝ TOVAR oblasť Pezinok

Potočnica lekárska - Jedna z najstarších liečiviek

Ups, tento kúsok už nie je dostupný. Môžete vybrať z ponuky nižšie alebo skúste vyhľadávač.

Nový tovar k prodeji

Potočnica lekárska (Nasturtium officinale)
je veľmi stará liečivá bylina, patrí do čeľade kapustovitých (Brassicaceae) a jej starší názov je žerucha potočná.

Má vysoký obsah bielkovín. Obsahuje vitamíny A, B1, B6, B7, C, E a K, kys. listovú, jód, vápnik, draslík, selén, mangán, zinok a železo. Má močopudné účinky, podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu. Lieči nervové bolesti a horúčka, choroby dýchacích ciest a pomáha regulovať krvný tlak. Odporúča sa aj cukrovkárom a disponuje aj protirakovinovými vlastnosťami. Potočnici sa prikladajú aj afrodiziakálne účinky.

Používa sa aj na vonkajšie použitie, najmä pri krvácajúcich ranách, odreninách, vyrážkach a ekzémoch. Vďaka zinku a vitamínu B7 účinne pôsobi aj pri vypadávaní vlasov. Čerstvú šťavu alebo podrvené listy naneste na pokožku hlavy, nechajte pôsobiť a potom umyte vodou.

Potočnicu môžeme jesť surovú v šalátoch, sendvičoch. Potočnica je pikantná ako horčica roľná a je vynikajúcoch prísadov do receptov, ktoré si vyžadujú ohriať. Zo sušenej vňate si môžete pripraviť aj bylinný čaj.

Pestovanie
Potočnica miluje vlhké prostredie, rastie ponorená alebo čiastočne ponorená vo vode. Semená potočnice vysievame od mája do júna, substrát udržujeme neustále vlhký. Klíčenie trvá 8 až 10 dní. Najlepšie je rastlinu pestovať v blízkosti potokov, studní či vodných plôch.

patrí medzi trvalky
dorastá do výšky 0,3-0,9 m
kvitne od mája do augusta
  • Rozmery: počet semien v balení - 300ks
  • Poštovné a balné: 2,00 prevodom alebo 3,00 na dobierku EUR
  • Už odpovedalo 7 záujemcov
cena: 1,00 EUR

Zaregistrujte sa a robte okamžite záväzné objednávky