Zobraziť přihlasovací formulár

Ako dozrievame do osobnosti

  • Publikované:
Ako dozrievame do osobnosti

Jedna z mála istôt v živote, ktoré máme, je fakt, že veci sa menia. Naše okolnosti, skúsenosti, ľudia, práca, rodina, priatelia, náhody a udalosti z nás neustále robia iného človeka, než akým sme boli pred pár chvíľami. Veľa z nás sa z toho, čo sa okolo deje, vie poučiť a, ako teraz môžeme často počuť, posúva sa ďalej. Ale ďalej ešte nutne neznamená správnym smerom. Ako teda na sebe môžeme pozorovať zmeny, ktoré z nás robia nie len inú, ale lepšiu osobnosť?

Samota nás nedesí.

Už vieme, ako cenný je náš čas a energia. Zistili sme, že ľudí, s ktorými nám stojí za to tráviť čas, nie je toľko, koľko sme si mysleli. A niekedy sme radšej sami než so „zlými“ ľuďmi. Nebojíme sa prísť do prázdneho bytu, nevadí nám byť sami so svojou vlastnou hlavou a myšlienkami.

Nie sme perfektní, ale aj tak stojíme za to.

Sme úplne spokojní vo svojej vlastnej koži - čo neznamená, že na sebe nepracujeme. Prijali sme, kto sme, vnímame svoje kladné stránky, ale neprehliadame tie, ktoré sa dajú zmeniť ešte k lepšiemu. A ak je na nás niečo, čo nie je tak dobré, ale zmeniť nejde, prijali sme to a žijeme s tým. Neurazíme sa, keď nás niekto opraví. Nie sme na seba nahnevaní za niečo, čo nám nejde. Kritika je príležitosť na zmenu alebo na vylepšenie.

Púšťame s väčšou ľahkosťou.

Veci aj vzťahy. Zrazu vieme rozpoznať, čo je pre nás dôležité, a čo nie. A to, čo nie je, nám toľko nevadí nechať byť. Poznáme svoju cenu a nechceme sa len uspokojiť s niečím, čo je na dosah. Miesto pre ľudí, veci a vzťahy, ktoré nám fyzicky alebo psychicky uberajú potrebný priestor, ľahšie uvoľňujeme pre niečo, čo naozaj chceme.

Nedôverujeme tak ľahko.

Doby, kedy sme boli ako otvorená kniha sú preč. Svoju dôveru a osobnosť už nepredkladáme ľuďom na striebornom podnose, ale sme opatrnejší. Trávime viac času pozorovaním a vyhodnocovaním, či človek proti nám naozaj stojí za to, aby sme sa mu otvorili. Proste nadviazanie ako priateľského, tak romantického vzťahu nám trvá o poznanie dlhšie. Ale o to lepšie to potom je.

Žijete „nudný“ život.

Alebo tak to aspoň môžu vnímať ostatní. Uvedomili sme si, že čas, ktorý máme, je len náš a nikto nám nemusí hovoriť, ako, do koho a do čoho ho chceme investovať. A tak môže predstava ideálneho víkendu zahŕňať čokoľvek - od prečítania dvoch kníh, návštevy príbuzných, výletu vo dvojici alebo viacerých, po nekonečnú párty. Je to náš čas a my rozhodujeme, ako ho tráviť.

Poznáme naozajstný smútok.

Už tu boli chvíle, kedy sme sa necítili v najlepšej psychickej kondícii. Zažili sme svoje vlastné životné rany, poznáme svoje reakcie, vieme, čo potrebujeme, vieme dať ľuďom vedieť, čo od nás majú očakávať. A tiež vieme, že v živote sa sem tam musí niečo rozpadnúť, aby sme mohli poskladať niečo iné, často pevnejšie.

Oveľa viac si vážime čas.

A kladieme si otázky - je to naozaj dôležité? Chcem a môžem si z tejto situácie alebo od tohto človeka niečo vziať, niečo sa naučiť? Stojí to za moju pozornosť, za môj čas? Predtým, než investujeme to najdrahocennejšie, čo máme - čas, dobre zvážime, či ním náhodou nebudeme zbytočne plytvať. Týka sa to práce, osobného života, koníčkov, priateľov, kamarátov, spôsobu trávenia voľného času, cestovania, objavovania, poznávania.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku