Zobraziť přihlasovací formulár

Šampóny proti lupinám pomôžu s kde čím!

  • Publikované:
Šampóny proti lupinám pomôžu s kde čím!

Lupiny sú veľmi nepríjemná zdravotná komplikácia. Trpí nimi veľké množstvo ľudí a boj s nimi je na veľmi, veľmi vysokej úrovni. Najčastejším prostriedkom je šampón proti lupinám. Keď si vyberieme ten správny, rozhodne nám pomôže, ale nielen od lupín! Vďaka obsiahnutým účinným látkam sa dajú tieto šampóny využiť aj na mnohé iné zdravotné i estetické neduhy. Aké sú alternatívne možnosti využitia šampónov proti lupinám?

Vyberáme správny šampón

Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli článok o tom, prečo lupiny vznikajú, ako sa ich zbaviť a prečo nimi mnoho ľudí trpí predovšetkým v zime. Ak sa chcete pozrieť, ako na lupiny prírodne, všetko sa dočítate tu. Hlavnou informáciou ale je, že lupiny sú spôsobované kožnými kvasinkami, šampóny proti nim teda nutne musia obsahovať účinné látky, vďaka ktorým sa dá týchto kvasiniek zbaviť. A to je presne to, čo nás zaujíma.

Aby sme ale mohli s pokojným svedomím používať šampóny proti lupinám aj na iné neduhy, musíme si byť istí, že máme šampón kvalitný. Ako to spoznáme, podľa čoho vybrať?

  • Keďže ide vlastne o liečivo, mal by mať šampón proti lupinám čo najmenej spoločné s estetickou kozmetikou. Nemal by teda obsahovať dráždivé zložky, ako sú napríklad parfumy, gáfor či mentol (tie síce môžu zmierniť svrbenie, ale niekomu môžu pokožku naopak ešte viac podráždiť) alebo veľa konzervačných látok.
  • Musí obsahovať účinné látky v zodpovedajúcej koncentrácii. Ide predovšetkým o pyrition zinku, kyselinu salicylovú, ketokonazol alebo disulfid selénu, síru a ciclopirox. Všetky tieto látky pôsobia protizápalovo a eliminujú škodlivé kvasinky na našej pokožke, prípadne zmäkčujú pokožku a uľahčujú jej regeneráciu.

Šampónom proti lupinám môžeme tiež bojovať...

...proti mykóze nôh. Šampóny proti lupinám zabíjajú kvasinky. A mykóza na nohách, ktorú tak ľahko chytíme na bazénoch, v šatniach alebo kdekoľvek, kde sa boso prechádza väčšie množstvo ľudí, je tiež spôsobená kvasinkami. Takže neváhajte a ak týmto neduhom trpíte, použite šampón proti lupinám aj na chodidlá.

...proti neduhom pleti. Podráždené očné viečka? Premnožili sa baktérie na mihalniciach a nás svrbia, pália oči a máme ich celé začervenané? Nebojte sa opláchnuť si ich šampónom proti lupinám. Akné na lícach i tele sa môžete účinne zbavovať tým, že sa budete šampónom proti lupinám jednoducho aj umývať. Pyritión zinku lieči ako už existujúce pupienky, tak zabraňuje vzniku nových. Rovnako tak napríklad síra alebo kyselina salicylová. Šampón hneď nezmývajte, nechajte ho na tele i lícach pokojne chvíľu pôsobiť. Ak trpíte rosaceou, aj tu pomôže šampón proti lupinám. Rosacea má s akné príbuzné príčiny, je to zápalové ochorenie kože, takže raz za pár dní môžete použiť šampón proti lupinám, nechať chvíľu pôsobiť a dôkladne zmyť. Tinea (pityriasis) versicolor? Tieto hnedé a biele škvrny sú najčastejšie spôsobené niektorými typmi kvasiniek a zhoršujú sa v teple a vlhku (teda v lete a pri nadmernom potení). Pôsobí na ne látka octopirox, príbuzná ciclopiroxu často obsiahnutom v šampóne proti lupinám.

...proti lipnúcemu chlóru. Ak ste plavci, asi viete, že chlór nerobí pokožke práve najlepšie. A je treba ju aj pokožku hlavy (a koniec koncov i vlasy) pred ním chrániť a účinne ich ho zbavovať. Ako? To si môžete prečítať v našom minulom článku. Avšak šampóny proti lupinám chlór účinne odstraňujú ako z vlasov, tak z pokožky hlavy a celého tela.

Tip pre odvážne. Farbili ste si vlasy a nedopadlo to tak úplne, ako ste si predstavovali? Alebo snáď dokonca ešte horšie? Nezúfajte a konajte rýchlo. Vezmite 20 tabliet vitamínu C a rozdrvte ich. Pridajte rovnaký pomer šampónu proti lupinám a prostriedku na umývanie riadu, dobre rozmiešanú zmes naneste na umyté a uterákom vysušené vlasy, prikryte igelitovou kúpacou čiapkou a nechajte pôsobiť dve hodiny. Dôkladne zmyte a opakujte nasledujúcich niekoľko dní, kým sa nežiaducej farby úplne nezbavíte. Rozhodne ale neprekračujte jeden týždeň a pripravte sa, že vlasy budú potrebovať trošku viac regeneračnej starostlivosti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku