Zobraziť přihlasovací formulár

Liečivá moc cesnaku

  • Publikované:
Liečivá moc cesnaku

Cesnak patrí k slovenskej (a nielen slovenskej) kuchyni absolútne neodmysliteľne, nie je skoro ani možné, aby sme sa s ním nestretli. Ale zatiaľ čo mnoho z nás ho používa ako ingredienciu pri varení a slanom pečení, naša pozornosť by sa mala sústrediť aj na jeho liečivé účinky. Pretože ich je naozaj veľa a rozhodne by sme mu mali dať šancu - nevylieči len prechladnutie, ale slúži ako prevencia rakoviny, stará sa o náš krvný tlak a zažívanie. A ak nás odrádza cesnakový dych? Aj na to máme riešenie!

Cesnak kuchynský čiže cesnak siaty je plodina známa prierezom histórie na celom svete. Ako prísada do jedla je používaný oddávna, rovnako tak je ale využívaný ako zdroj liečivých látok a ako prevencia a pomoc pri mnohých chorobách. Od starého Egypta, Grécka, Ríma a cez všetky kultúry aj civilizácie až do dnešných čias. Zaujímavosťou je, že pôvodnou vlasťou cesnaku je pravdepodobne Mongolsko, odkiaľ sa cesnak ľahko dostal do Číny.

  • Ak chceme naozaj kvalitný cesnak, ktorý po cesnaku nielen vonia, má ale aj jeho účinky, budeme si ho musieť vypestovať (alebo rozhodiť siete a zistiť, kto v našom okolí ho vysadil a má ho nazvyš). Sadíme na jar alebo na jeseň celé strúčiky priamo do hliny.
  • Prečo je čínsky cesnak také zlo? O čínskom cesnaku už sme toho počuli naozaj veľa. A okrem ceny nič z toho nebolo zrovna pozitívne. Čínsky cesnak k nám urazí ďalekú cestu, ktorá trvá pokojne aj rok. Preto je napustený a postriekaný všemožnými látkami, aby sa nepokazil alebo naopak nevyklíčili. A to má vplyv nielen na jeho chuť, ale aj na obsah prospešných látok.

Unikátne látky v cesnaku

Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum a antiseptikum, obsahuje ale aj rad „obyčajných“ zdravých látok. Ide predovšetkým o vitamíny A, B a C, z minerálov významne zastupuje vápnik, jód a selén. Medzi ďalšími aktívnymi látkami, ako sú flavonoidy, saponíny a podobne, ale vynikajú silice. A tou najdôležitejšou je
alicín. Ten je zodpovedný za charakteristickú cesnakovou vôňu, ale je to tiež on, ktorý dáva cesnaku silné pozitívne účinky na naše zdravie. Pôsobí totiž ako proti baktériám, tak proti plesniam (a chráni tak cesnak pred škodcami a chorobami).

  S čím nám cesnak pomôže?

Cesnak nám vie pomôcť zvnútra i zvonka. Vnútorným užívaním veľmi účinne bojuje proti ochoreniam srdca a kardiovaskulárnym ťažkostiam, reguluje krvný tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi, dokonca zlepšuje kognitívne funkcie a pomáha ako prevencia demencie, má vysoký potenciál bojovať proti vzniku rakoviny, a to najmä častí tráviaceho traktu. Rovnako tak zažívací trakt čistí a pomáha proti nadúvaniu.

Zvonka nám cesnak pomôže proti akné, uľaví od bolesti zubov, pomôže na opary, plesne a kožné problémy vrátane alopécie alebo bradavíc.

Proti dračiemu dychu

Všetci vieme, že po jedle s cesnakom nevonia náš dych práve po fialkách, a to pomerne dlho. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako sa nepríjemného pachu po cesnaku zbaviť.

  • Vypiť pohár mlieka.
  • Zjesť jablko.
  • Žuť mätové listy, petržlenovú vňať alebo kávové zrná.
  • Zjesť plátok citróna.
  • Vypiť pohár s vodou, v ktorej sme rozmiešali jablčný ocot a lyžičku medu.

 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku