Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na bolesť v krku?

  • Publikované:
Ako na bolesť v krku?

Nikto nie je rád chorý. Počasie je ale neúprosné, prechod z babieho leta do jesenných plieskaníc je takmer istou zárukou toho, že sa nám nejaké to prechladnutie len tak nevyhne. A aj keď sú nádcha, kašeľ a teplota najčastejšie prejavy, bolesť v krku je za nimi v tesnom závese. Málokto sa ženie s prechladnutím k lekárovi, ale predsa len - nejakú starostlivosť by sme si zaslúžili. Ako na bolesť v krku pekne podomácky?

Kloktanie slanej vody. Soľ nám pomôže upokojiť podráždenie a odplaví preč nežiadúce baktérie. Rozpustite lyžičku soli v teplej alebo vlažnej vode a kloktajte 3 - 4x denne. Ak nemôžete vystáť slanú chuť, môžete pridať málinko medu.

Pite cesnakový čaj. Cesnak je prírodné antibiotikum, navyše obsahuje veľa antioxidantov, ktoré posilňujú našu imunitu a bojujú proti zápalu. Zalejte nahrubo nakrájaný čerstvý cesnak vriacou vodou, nechajte chvíľku stáť a cesnak vyberte. Do stále horúcej vody dajte sáčok svojho obľúbeného čaju a lyžičku medu. A pite, koľko len hrdlo ráči.

Pomôže škorica. Okrem antioxidantov má škorica štipľavé aróma, ktoré pomôže prečistiť dutiny a rozpustiť hlien. Vložte dve až tri celé roličky škorice do vriacej vody a nechajte asi 3 minúty povariť. Vyberte škoricu a vodou si zalejte obľúbený čaj. Oslaďte a popíjajte podľa ľubovôle!

Nepodceňujte vývar. Pri vývare zďaleka nejde len o to, že je teplý, príjemný do hrdla a dodá vám nejaké živiny, aj keď nemáte na nič chuť. Poctivý vývar obsahuje tiež veľa sodíka a ďalších minerálov, ktoré prispievajú k boju proti zápalom.

Zázvorová voda. Tá je všeobecne veľký zázrak. Okrem toho, že pôsobí priaznivo na zažívací trakt, pôsobí protizápalovo, dezinfikuje hrdlo, bojuje s baktériami, podporuje prekrvenie a okysličenie. Očistite a olúpte koreň zázvoru, nakrájajte ho na jemné plátky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle, dajte do vody a povarte okolo 5 minút. Pre chuť a väčší účinok môžete na poslednú minútu pridať koliesko citróna. Nechajte vodu chvíľu vychladnúť, doslaďte medom a pite ešte horúce!

Investujte do zvlhčovača vzduchu. Suchý vzduch od bolesti hrdla rozhodne nepomáha. Vlhký vzduch sa nám lepšie dýcha, nedráždi toľko na kašeľ. Do nádoby zvlhčovača môžeme pridať pár kvapiek eukalyptového oleja, ktorý nám uľaví od upchatých dutín.

Jablčný ocot. Nie je to najlahodnejší variant, ale pomáha. Vzhľadom k vysokej kyslosti ocot bezpečne zabíja baktérie, takže zmiešajte v pohári vlažnej vody lyžicu jablčného octu a lyžičku medu a vypite. Rovnako tak môžete touto zmesou aj kloktať, odvedie rovnako dobrú prácu - kloktanie je obzvlášť odporúčané, ak vás páli záha alebo trpíte ďalšími, podobnými ťažkosťami.

Dajte si lyžičku medu. Med má antimikrobiálne vlastnosti, takže ak sa necítite na ocot, môžete začať s medom. Len dajte pozor, nech si doprajete kvalitný med!

  • Urobte si nanuky. Ako už sme písali skôr, na bolesť v krku paradoxne pomôže skôr chlad než teplo. A tak si môžete urobiť vlastnú verziu prvej pomoci pri bolesti v krku. Zmiešajte plechovku kokosového mlieka, pridajte lyžičku matcha (Mača) čaju, dve lyžice medu, lyžičku vanilkového extraktu a štipku soli. Všetko poriadne rozmiešajte (ideálne v mixéri). Zmes nalejte do formičiek, pridajte špajľu a je to! Zamrazte aspoň na 4 hodiny a konzumujte podľa ľubovôle. Ideálne na bolesť v krku pre deti!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku