Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nečistíme, ale mali by sme!

  • Publikované:
Čo nečistíme, ale mali by sme!

Niekedy ani najlepšia gazdiná nepremyslí úplne všetko. Ale nemusíme byť zrovna poriadkumilovníci roka, aby sme nemuseli prehodnotiť náš čistiaci systém. V bytoch a domoch sú totiž miesta, na ktorých sa drží baktérií viac, než inde, a napriek tomu unikajú našej pozornosti. Premýšľali ste napríklad niekedy nad tým, ako zamorené sú napríklad ovládače na televíziu? A vôbec - všetko, na čo siahame rukami, ktoré sú nie vždy zrovna vydezinfikované?

Nasledujúci prehľad nie je pekný. Obsahuje položky, ktoré väčšinou totálne uniknú našej pozornosti jednoducho preto, že nie sú viditeľne špinavé alebo znečistené, niektoré z nich sú permanentne mokré (a prekvapilo by vás, koľko z nás zastáva názor, že čo je mokré, to je čisté) a tak ďalej. Poďme teda na to.

Ventilácia, digestor, vetráky. Aj keď sú neustále „v pohybe“, lipne na nich prach a špina, vo vetrákoch digestora ešte k tomu mastná špina. Všetky tieto prúdiče vzduchu by sme mali aspoň dvakrát ročne podrobiť dôkladnému umytiu.

Vypínače. Samozrejme, že nie sú špinavé. A že z nich sem tam zotrieme usadený prach. Čo ale tá mastnota a baktérie, ktoré sa na nich držia? Pretože na ne neustále siahame rukami? Síce sa na nich nevystrieda toľko rúk a k tomu tie ruky nie sú cudzie, ale predsa len.

Vysávač. Vysávačom vysávame špinu z domu, kto ale vysáva špinu z vysávača? Vysávač je často roznášačom baktérií a špiny, nielen ich ničiteľom. Budú nám stačiť vlhčené obrúsky, proste sem tam očistiť madlo a telo vysávača, stačí raz za pár mesiacov.

Kľučky. Rovnaký dôvod, ako u vypínačov, ale s ešte väčšou urgenciou. Učíme svoje deti umývať si ruky pred jedlom, aby sa náhodou nečistoty nedostali do tela, ale nikto z nás si neumýva ruky, než siahne (alebo potom, čo siahne) na kľučku. A áno, aj tie na interiérových dverách sú zdrojom baktérií.

Ovládače. Na všetky elektronické prístroje, televízie, videá, počítače, klimatizácie, svetlá... čokoľvek vás napadne. Berieme ich do rúk na dennej báze a rozhodne ich nečistíme tak poctivo, ako by sme mali. Aspoň raz mesačne!

Držiaky v kúpeľni. A špeciálne tie na zubné kefky. Sliny, zvyšky zubnej pasty, zaschnutá voda - tma a vlhko. Tiež tie baktérie priamo vidíte? Tak vidíte.

Madlá zábradlia. Opäť a znovu rovnaké dôvody. Zábradlie síce väčšinou zbavujeme prachu alebo ho leštíme, nabudúce by sme ale mohli pridať antibakteriálny prostriedok.

Žehlička. Aj keď žehlíme čisté prádlo, na povrchu žehličky často zostávajú baktérie, ktoré sú vďaka tvorbe pary často zakonzervované v minerálnom obale. Starať sa o povrch žehličky je veľmi žiaduce, nielen, že nám dlhšie vydrží, ale tiež nebude roznášať baktérie z prípadne nedostatočne vypraného prádla.

Kúpeľňové a záchodové predložky. Pravdepodobne ich perieme, ale ak máme tie gumové... no, asi ich tiež čistíme, ale predsa len. Splachovanie záchoda, nie práve vždy čisté chodidlá a vôbec veci, ktoré sa v kúpeľniach dejú za zatvorenými dverami. Takže aspoň dvakrát mesačne.

Vankúše. Mastnota z našich vlasov a tvárí, pot a odumretá koža, to všetko nezostáva zďaleka len na obliečkach. Väčšinu vankúšov môžeme prať v práčke pri použití jemného programu a dezinfekčné prostriedky pôsobiace už za nízkych teplôt tiež zoženieme bez problémov. Aspoň raz za pol roka!

Koše, úložné priestory... Na hračky, posteľnú bielizeň, periny, zimné/letné oblečenie a tak ďalej. Aj priestory, v ktorých ich uchovávame, si zasluhujú sem tam vydezinfikovať. Pretože tma a malý pohyb ponúka ideálne podmienky na rozmnožovanie baktérií, ale napríklad aj roztočov a inej hávede.

Nákupné tašky. Sem tam niečo rozliate, sem tam vysypané, trocha špiny zo zemiakov alebo inej zeleniny, poznáte to. A ak nepoužívate jednorazové nákupné tašky, tie znovu používané si zaslúžia tiež našu pozornosť. Pretože akékoľvek baktérie, ktoré si v nich pestujeme, sa dostanú pri ďalšom nákupe do nášho jedla.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

pavo88 19. 9. 2018, 18:26
Nad vysávaním je vôbec dobré sa zamyslieť. Nekvalitná filtrácia to po vysatí bude púšťať druhou stranou zase späť do priestoru. Celkom šikovný je tyčový vysávač s vodnou filtráciou, napríklad niektorý z týchto https://www.equiplo.sk/najlepsie-tycove-vysavace/. Pre alergikov a pracho citlivky ako stvorený.
Embolio 14. 7. 2020, 7:58
@pavo88 Tak ono skôr než na konštrukcii (či je tyčový) záleží práve na tej filtrácii atď. Odporúčam sa pozrieť rozhodne všeobecne na parametre toho, čo je na trhu dostupné a vyberať nejako komplexne. Pomoct môže napríklad https://www.arecenze.sk/klasicke-vysavace/.