Zobraziť přihlasovací formulár

Ako veľmi je naša atraktivita biologická?

  • Publikované:
Ako veľmi je naša atraktivita biologická?

Nie je pekný, je ale vtipný a dobrý. Vieš, možno to nie je prvoplánová krásavica, ale ona mi jednoducho rozumie, je mi s ňou moc dobre. Rôznych „ospravedlnení“ na vzhľad partnerov ľudí v našom okolí sme už počuli určite mraky. Vzhľadom naopak moc často zlú osobnosť partnerov neospravedlňujeme. Alebo rozhodne nie tých dlhodobých. Ako to teda je? Vyberáme si partnera na základe vlastností, vzhľadu alebo niečoho úplne iného? Ako zápasí príroda s modernou spoločnosťou?

Do výberu toho, s kým chodíme, koho si vezmeme a s kým sa „rozmnožíme“, zahŕňame dnes skoro všetko - spoločenský status, vychovanie, ekonomické zabezpečenie, povahu, kompatibilitu pováh i vzdelanie, niekto napríklad aj obliekanie alebo etiketu. A potom zrazu všetko vyletí oknom. Radi by sme si totiž mysleli, že sme tak sofistikovaní pri výbere partnera. Faktom ale zostáva, že partnera za nás vyberajú roky a roky evolúcie, ktoré sme z hláv ešte nedostali. A aj keď sa budeme snažiť voliť podľa objektívnych kritérií, nakoniec nás to vždy bude ťahať k podvedomému výberu.

Krása. Začneme hneď bez obalu. Fyzická krása kričí do okolia - som zdravý/á a nesiem dobrý genetický materiál. Je jedno, či ide o rozkvitnutú kvetinu, páví chvost alebo krásne oči. Spoznáme, čo sa nám páči, a u partnera to znamená len to, že je vhodný pre plodenie potomstva. Nenájdeme človeka, ktorý by sa páčil úplne všetkým, príroda to má zariadené práve vďaka kompatibilite. Krásu teda hodnotíme podvedome a objektívnych meradiel veľa nie je.

Kľúčové pre reprodukciu. U žien je to mladosť, symetria tváre, ideálny pomer pásu a bokov, dlhé vlasy a vôňa. U mužov zasa široký hrudník, výrazná čeľusť, výrazný profil (nadočnicové oblúky, nos a brada) a schopnosť upútať pozornosť (tu už sa nám popri vzhľade prejavuje i príťažlivosť dominancie).

  • Obhajoba „zlatokopiek“. Úspech v práci patrí k veľmi primitívnym vlastnostiam, keď sa na to pozrieme neadresne. Tie vlastnosti, ktoré predtým muža predurčovali k tomu, uloviť najlepšie mamuta, sa transformovali do nových, aj keď nie toľko odlišných, ktoré dnes mužom zaručujú pracovný úspech. A tak je vysoký ekonomický status oveľa maskulinnejší, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Ďalšie atribúty. Krása nie je všetko, čo nás na človeku priťahuje, je to celkovo jeho prejav. Patrí sem výška a tón hlasu (mužov priťahuje na ženách vyšší hlas, ženy na mužoch naopak), telesná stavba, postoj tela, gestá a vôňa. Kombinácia tohto nám umožní urobiť prvý dojem a počas niekoľkých sekúnd sme schopní povedať, či nás náprotivok priťahuje, alebo nie.

  • Ak je odpoveď „neviem“, znamená to biologicky nie. Až ďalšie faktory, ako sú správanie, ohľaduplnosť, zabezpečenie atď. nás môžu presvedčiť, že je to vhodný partner. Ale tu už hovoríme o sociálnom tlaku, nie o prírode.
  • Niektoré faktory môžu prírodný výber zmiasť - sú to lieky (napríklad antikoncepcia môže zmeniť vnímanie ženy), kozmetika, zostrih vlasov a pod.

Vedomie vlastnej hodnoty. Toto je asi najmenej zreteľný, hoci veľmi podstatný atribút. U mužov sa prejavuje sebavedomím a neohrozenosťou, u žien neznižovaním vlastnej hodnoty a preukázaním, že keď nie je muž nablízku, dokáže sa postarať o seba i deti. Či už to dnes pre kohokoľvek znamená čokoľvek. U oboch pohlaví ide o dôstojnosť a silu, ktoré z každého vyžarujú trošku inak.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku