Zobraziť přihlasovací formulár

Poznáte kvalitný med?

  • Publikované:
Poznáte kvalitný med?

Alebo Nekupujte predražený sirup. Med milujeme a používame snáď všetci, je zdravý a dobrý, či už na krajci chleba, v čaji alebo len tak na lyžičku na chuť. Aj keď Slovenská republika produkuje vysoko kvalitný med, v obchodoch nájdeme aj medy riedené lacnými sirupmi, s obsahom éčok a dokonca aj pesticídov. Ako vybrať naozaj kvalitný med?

Do regálov supermarketov a ostatných obchodov pomaly mieri tohtoročný med. Bude drahší, pretože kvôli extrémnemu počasiu a epidémiám medzi včelstvom vyprodukovali včelári tento rok o poznanie menšie množstvo medu ako v predchádzajúcich rokoch. To nahráva podvodným predajcom, ktorí med nastavujú a často predávajú iba medu podobnú sladkú hmotu. V tom lepšom prípade zdravotne nezávadnú, v tom horšom pomerne škodlivú.

To, že tohtoročného medu bude menej, automaticky neznamená, že bude horší. Včely produkujú stále rovnako kvalitný med, keď ho niekto kazí, tak jedine človek.

 
Med kvasí?

Áno, ak sa stane, že vám doma med skvasí, znamená to, že bol včelstvu odobratý skôr, než bol „zrelý“. Má potom oveľa väčší obsah vody a pokojne aj skvasí.


Druhy medu

V zásade rozlišujeme dva, resp. tri druhy medu:


     Kvetový med

Ten vzniká z nektáru, ktorý včely zozbierajú z kvetov rastlín. Obsahuje väčší podiel cukru, takže je ľahko stráviteľný, rýchlejšie kryštalizuje (okrem agátového). Zároveň je v ňom ale tiež dosť peľu, takže môže vyvolávať alergické reakcie. Známe sú ako jednodruhové medy (repkový, agátový, lipový...), tak zmiešané (napríklad kombinované s kvetmi ovocných stromov).


     Lesný, medovicový med

Pochádza z medovice, čo je látka produkovaná predovšetkým voškami, ktoré sa živia šťavami z ihličnatých stromov, predovšetkým z jedlí a smrekov. Má výraznejšiu chuť a arómu, je tmavší, nekryštalizuje tak rýchlo a obsahuje oveľa viac stopových prvkov a minerálnych látok.


     Zmiešaný med

Je kombináciou oboch predchádzajúcich druhov. Z kvetových medov sú zastúpené predovšetkým kvety malín, lipy alebo černíc a všeobecne takých rastlín, ktoré kvitnú neskôr. Zmiešané medy sú pravdepodobne najobľúbenejšie, majú skvelú chuť, ktorá nie je tak výrazná, ako pri mede lesnom.

 


Čím sa riadiť pri výbere medu?


Cena: Veľmi jednoducho sa môžete zorientovať v kvalite medu podľa jeho ceny. Samozrejme to nie je jediné kritérium, na ktoré by ste sa mali pozerať, ale pri prvotnom výbere pomôže. Kvalitný med nezoženiete v obchodných reťazcoch pod 6 € za kilogram. Lacnejšie medy sú podozrivé.

Čím je cena medu nižšia, tým je väčšia pravdepodobnosť, že kúpime med menej kvalitný.

Štruktúra: Cukornatosť nie je na prekážku, naopak ukazuje kvalitu kvetových medov. Tekutý med by sa nemal prelievať ako voda, naopak, mal by sa ťahať a byť veľmi hustý. Med by nemal obsahovať žiadne nečistoty!

Farba: Kvetový med má čistú, slabo až zlatisto žltú farbu, niekedy až s nazelenalým nádychom. Medovicový je tmavohnedý s červeným nádychom.

Etiketa: Ak chcete naozaj kvalitný med, hľadajte označenie "SLOVENSKÝ MED", nie "slovenský výrobok". Dôležité sú informácie o tom, či ide o med od včelára, z ktorej je oblasti a či je druhový. Takýto med je zárukou, že bude hodnotnejší, ako keď je na etikete uvedené len to, že ide o med z krajiny EÚ, pripadne z krajiny mimo EÚ.

 

Máte svojho včelára?

Ideálnou cestou ku kvalitnému medu je samozrejme brať med priamo od včelára, ideálne známeho. Tak máte istotu, že nebudete konzumovať med zriedený trstinovým alebo iným sirupom, s obsahom antibiotík ani iných škodlivých látok, ktoré dokážu v mede spoľahlivo zabiť všetky prospešné látky.

Tip Mimibazara: Strážte si na etiketách obsah hydroxymetylfurfuralu. Kvalitný a pravý med obsahuje maximálne množstvo tejto látky 0,4 mg/kg, kdežto nepoctivé, lacné a často škodlivé náhrady ho v sebe mali až 100 mg/kg.

Kupujete med v supermarketoch? Alebo máte svojho včelára? Strážite si, ako kvalitný med kupujete? Čím sa pri jeho výbere riadite vy? Máte tip na dobrého včelára vo svojom okolí? Podeľte sa na Mimibazari!

 

zdroj: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/334248-vcelar-tomas-blaskovic-med-nie-su-zvratky-vciel/

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku