Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy nadhodiť tému sex?

  • Publikované:
Kedy nadhodiť tému sex?

Každý rodič si s touto otázkou láme hlavu. Kedy deťom vysvetliť, ako vlastne prišli na svet? Používať metafory, uchýliť sa k milosrdnej lži o bocianovi a vrane? Paradoxne sa stáva, že dospelí majú s týmto dôležitým „Rozhovorom“ oveľa väčšie problémy ako ich deti. V koľkých rokoch by teda dieťa malo mať podrobnejší prehľad o tom, ako to medzi dospelými chodí? A čo so spurnými a rebelujúcimi pubertiakmi?

Pamätáte si, ako ste sa o zázrakoch počatia dozvedeli sami? Boli k vám rodičia úprimní alebo ste sa tie hlavné informácie dozvedeli až z tajne prehliadaných stránok časopisov pre mládež? Moment, kedy rodičia s deťmi hovoria o týchto zdanlivo háklivých témach, je zároveň momentom, kedy sa utvára vzťah dieťaťa k sexualite aj rodičom. Chcete, aby za vami vaše dieťa prišlo, keď bude mať (nielen) v tejto oblasti nejaký problém? Priali by ste si vychovať zodpovedného a uvedomelého mladého človeka, ktorý berie sex dostatočne vážne?

Hlavne žiadne tabu

Tiež ste počuli o teórii, že zhruba okolo 5. roku dieťaťa by ste sa s ním mali prestať kúpať a nedaj bože, aby dievčatko videlo nahého otecka alebo chlapček nahú mamičku? Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že takýto prístup dieťa len traumatizuje a zasieva v ňom myšlienku, že ľudské telo a s ním spojená sexualita je niečo, o čom sa nehovorí a všetko treba držať v tajnosti.

Je potrebné mať na pamäti, že dieťa sa z nášho správania učí oveľa skôr, než je vôbec schopné formulovať otázku. A preto nečakajte na to, až sa dieťa spýta samo. Výchova prebieha 24 hodín denne a nie je treba všetko vysypať hneď. Všímajte si vhodných príležitostí. Už okolo 3. roku deti začínajú objavovať svoje vlastné telo. V žiadnom prípade ich za to netrestajte, spôsobená frustrácia by sa vám mohla v puberte vrátiť ako bumerang.

Okolo 5. roku by dieťa malo poznať rozdiely v mužskej a ženskej anatómii. A to vrátane funkcií jednotlivých častí tela. Nie je potrebné zabiehať do detailov, používajte primeraný jazyk a informácií dávkujte len toľko, koľko je dieťa schopné vstrebať. O sexe pre potešenie rozhodne nie je zďaleka ešte potrebné hovoriť.

Je ideálne, keď informácie ohľadom intímnych partií tela a súvisiacich aktivít dostane dieťa doma. Škola by potom mala fungovať len doplnkovo, ako zdravotná osveta.

Tip Mimibazara: Aj keď je slovenčina bohatý jazyk a v každej domácnosti sa používajú pre označenie inkriminovaných partií alebo činností iné viac či menej zodpovedajúce pomenovania, dieťa by malo poznať aj reálne biologické názvy. Pre malé dieťa je to proste len nové pomenovanie veci, ako keď sa povie nos alebo ucho.

Nezabúdajte na hranice ani emócie

Áno, je dôležité dieťa poučiť, čo a plus mínus ako sa k počatiu používa. Tiež je ale dobré vysvetliť (a to najlepšie s nástupom do škôlky) hranice, kto, kedy a kam sa ho môže dotýkať. V dnešnej dobe bohužiaľ musíme počítať so všetkými možnými nebezpečenstvami, a preto by malo dieťa vedieť, že čo sa schováva pod plavkami, na to nemá len tak niekto právo.

Ďalším z dôležitých aspektov „Rozhovoru“ so staršími deťmi je emocionálna a hodnotová rovina telesného kontaktu. Nezabudnite sa zmieniť o riziku emocionálnej bolesti, zodpovednosti a s ňou súvisiace riziká neplánového otehotnenia a prípadné pohlavne prenosných chorôb. Zahrňte do „rozhovoru“ svoje vlastné hodnoty, náboženské presvedčenie atď.

Na čo sa pripraviť?

Predtým, než začnete riešiť, ako odpoviete na prípadné otázky dospievajúceho dieťaťa, je potrebné vytvoriť vhodné prostredie na to, aby sa vás dieťa vôbec prišlo opýtať. Dnes sa behom chvíľky každý na internete dozvie, čo potrebuje vedieť, preto by malo vášmu dieťaťu ísť predovšetkým o váš názor, radu, skúsenosť alebo pochopenie. A preto si pôdu nepripravíte lepšie ako úprimnosťou a tým, že chápete svet očami svojho dieťaťa.

  • Ako spoznám, že som pripravený/á na sex? Hoci sa to zdá banálne, je to časté trápenie dospievajúcich. Partnerov alebo sociálny tlak mnohokrát doženú aj mladé „deti“ k tomu, že urobia niečo, čo vlastne ani nechcú a čoho sa boja. Vysvetlite svojmu dieťaťu, že je mnoho iných spôsobov, ako si vzájomne dať najavo lásku, či už to je bozkávanie alebo iné dotyky, prechádzky a rozprávanie. Nikto nemá právo na ne akokoľvek tlačiť.

  • Čo mám robiť, keď on/ona chce, ale ja ešte nie? Tu je na mieste v potomkovi dlhodobo budovať presvedčenie, že nie znamená vždy nie. Nech sa nikdy nenechá k sexu prehovoriť alebo prinútiť, sex pod nátlakom je cestou do emocionálnej aj fyzickej pasce.

  • Čo keď som homosexuálny? Skúmanie vlastnej sexuality je spojené aj s úvahami o prípadnej homosexualite. To najlepšie, čo môžete robiť, je dávať synovi alebo dcére najavo, že vaša láska je bezvýhradná a že budete vždy na ich strane.



Pubertálny vzdor a zodpovednosť

Skôr ako sa mladý človek rozhodne vstúpiť do sexuálneho života, mal by určite vedieť niekoľko vecí. Dievčatá by rozhodne mali vedieť všetko o menštruácii, plodných a neplodných dňoch, všetci by ale mali byť oboznámení aj s možnosťami ochrany bariérovej aj hormonálnej. Informujte ich o spôsoboch prenosu a rizikách pohlavných chorôb.

Je pravdepodobné, že vaše dieťa začne so sexom skôr než by vám bolo milé (čo by bolo možno tak po svadbe). Smutným faktom je, že ani legálna veková hranica už dnes moc nefunguje a záleží vyložene na sile osobnosti, ako dlho vydrží spoločenskému tlaku vzdorovať. Nie sú neznáme prípady štrnásťročných slečien, ktoré na prekvapenie všetkých (vrátane seba samej) „znenazdajky“ porodia.

Ak sa dozviete, že je vaše dieťa sexuálne aktívne, môžete vysloviť svoje hodnotenie prípadne vyjadriť sklamanie, ale už s tým aj tak nič nenarobíte. Prichádza priestor pre zdôraznenie zodpovednosti, ktorá so sexuálnou aktivitou prichádza, objasnenie metód antikoncepcie atď. Stále ste ale rodič, preto stanovte pravidlá (napr. čas návratu domov, za akých podmienok smie vaše dieťa niekde prespať a za akých podmienok smie niekto prespať u vás...)

Je dobré si uvedomiť, že prílišný tlak a kontrola zo strany rodičov má hlavne u pubertálnych potomkov za následok cielené unikaniu dohľadu a tým aj nezodpovednejšie správanie. V takýchto momentoch je potrebné vybalansovať mieru voľnosti a kontroly tak, aby k vám dieťa nestratilo dôveru, ale ani rešpekt. Rozhodne je dobré sa riadiť pravidlom: Menej striktných zákazov, viac dobre mienených rád a priateľských dohováraní.

Premýšľali ste niekedy o tom, ako svojmu dieťaťu začnete poodhaľovať tajomstvo ľudského rozmnožovania? Už to máte za sebou? Alebo vás predbehol internet? Myslíte si, že spôsob, ako sa dieťa všetko dozvie, má vplyv na jeho budúci vzťah k sexualite? A ako to bolo u vás?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku