Zobraziť přihlasovací formulár

Päť štádií lásky a prečo väčšina skončí pri treťom

  • Publikované:
Päť štádií lásky a prečo väčšina skončí pri treťom

Snáď okrem detí nie je v živote človeka krajší okamih, než ten, kedy nájde lásku. Ten pravý partner, ktorý našu lásku opätuje, sa stane najdôležitejšou súčasťou nášho života a my plánujeme žiť po jeho boku až do skonania sveta. ...tak ako je možné, že toľko manželstiev končí rozvodom? Kam sa tá láska stráca? Prečo pominie? Mnoho párov neunesie vzťahovú dynamiku, teda fakt, že časom „už to nie je ako predtým“.

 

Chcelo by sa povedať, že na vine je dezilúzia, že vzťah nie je taký, aký sme ho chceli mať navždy. Lenže naozaj na vine je práve toto naše očakávanie. Ak už máme nejaké vzťahy za sebou, vieme, že ak sa nič nepokazí na základe nejakej udalosti alebo novo objavených nezhôd, objaví sa karambol, ktorý vlastne nevieme presne definovať. Zrazu sme zo vzťahu sklamaní.

Celý vzťah sa dá rozdeliť do piatich štádií a to, či ustojíme to štvrté, predpovedá, či je trvalý.

 

Prvé štádium: Vášeň a hravosť. Stretli ste náprotivok, z ktorého vás nielen šteklia motýle v bruchu, ale ktorý spĺňa kvality, ktoré sme si u neho vždy priali. Je tu to „ono“, čo tu ešte nebolo, čo svet svetom stojí. V tomto štádiu zvierajú opraty hlavne hormóny. Smejeme sa, od šťastia celí žiarime, všetko je zábava a sme presvedčení o tom, že spoločnými silami všetko zvládneme.

 

Druhé štádium: Ide do tuhého. Zábavou začínajú prebleskovať iskričky myšlienky ...že by to bolo ono naozaj? Stále sa vodíme za ruky, túlime sa pri sledovaní filmu, bozkávame, ale niečo je inak. Dostavil sa pokoj a úplná uvoľnenosť pred partnerom. Všetko je prestúpené láskou, aj sex má väčší význam, prejavujete si navzájom väčšiu starostlivosť, ohľaduplnosť. Prisťahujete sa, uvažujete o budúcnosti, ktorá sa zdá na dosah ruky. A ak máte v tejto fáze dieťa? Je to viac než vážne. A začínajú prichádzať iné starosti. Peniaze, čas, práca, organizácia.

 

Tretie štádium: Čo sa stalo? Narážate na pocit, či vám v živote niečo neušlo. Rovnako, ako prebleskovala nádej, začínajú sa teraz vynárať obavy. Je to to pravé? Sme tam, kde sme chceli v tejto fáze života byť (na toto však neexistuje odpoveď nikdy)? Neuteká nám lepší život? ...a čo znamená „lepší“? Na sociálnych sieťach sa pozeráte na spolužiakov, ktorí sa presťahovali na Bali. Cestujú. Začína vám pripadať, že vaši slobodní priatelia žijú oveľa zaujímavejší život, že si surfujú v Karibiku, zatiaľ čo vy upratujete neporiadok v kúpeľni. V tejto fáze sme už úplne zabudli na príkoria a smútky, ktoré prináša single život. Uvažujete. Čo deti? Čo ten čas, ktorý sme investovali? Čo sa stalo - prestali sme sa snáď milovať, prestala byť naša láska „dosť“?

 

V tejto fáze ide o všetko. Začnete sa viac hádať, každodennosti prevažujú nad radosťami, ktoré ste si skôr užívali. Romantika je niečo, na čo nie je čas ani chuť. Na čo naopak je chuť, je koniec vzťahu. A v mnohých prípadoch sa tak aj stane. Pretože inak nastúpi ďalšia fáza.

 

Štvrté štádium: Zosadenie z piedestálu. Ak prekonáme tretiu fázu, budeme odmenení. V nej sme sa totiž navzájom zosadzovali z piedestálu, sami sme prestávali byť tým, o čom ten druhý sníval a čo si vysníval, a stali sme sa skutočnými ľuďmi. Teraz sme dostali priestor sa na ten piedestál navzájom zase dostať. Ale nie za to hormonálne mámenie, ale za to, že sme si pre seba navzájom dobrými partnermi, za to, akí sme ľudia, aká je naša láskavosť, oddanosť a láska k tomu druhému, ku vzťahu a k rodine. Až teraz stojíte s partnerom naozaj tvárou v tvár sebe samým. Až teraz vidíte váš vzťah ako spoluprácu, rešpekt a porozumenie.

 

Piate štádium: Fungujeme ako tím. Pretože poznáte sami seba, poznáte svoje chyby, slabosti, ale aj silné a skvelé vlastnosti, môžete komunikovať a žiadna téma pre vás nie je tabu. Od výchovy detí, po politiku, voľbu stravy alebo napríklad spoločné koníčky. Držíte si svoje vlastné koníčky, ale znovu si užívate robiť veci spolu.

Veľa vonkajších faktorov sa nás snaží presvedčiť o tom, že správny vzťah proste tak nejako funguje sám od seba. Nie je to pravda. V správnom vzťahu vyvíjame úsilie potrebné na jeho prosperitu. Sami od seba.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku