Zobraziť přihlasovací formulár

Majonéza nielen na jedlo

  • Publikované:
Majonéza nielen na jedlo

Majonézu poznáme asi všetci ako prílohovú omáčku, dochucovadlo, základ dressingov a tak ďalej. Možno si ju vyrábame doma, možno ju kupujeme. Tak ako tak - okrem jedla by sme si asi ťažko vedeli predstaviť, že nám môže byť majonéza užitočná aj na niečo iné. Je to ale tak, majonézu môžeme využiť aj úplne inak, nemusíme sa obmedzovať len na kuchyňu. Zamysleli ste sa niekedy nad jej zložením?

Ingrediencie, ktoré tvoria majonézu, sú predovšetkým rastlinný olej, vajcia (alebo mlieko), citrónová šťava, niekedy ocot, soľ a korenie. Ak zoženieme naozaj kvalitnú majonézu alebo si ju robíme doma, môžeme jej zvyšky využiť dosť netradične.

Na spálenie od slnka. Vďaka svojmu prirodzenému obsahu tukov má majonéza skvelý vplyv na pokožku, vyživuje ju a upokojuje, keď to preženiete so slniečkom.

Zmäkčuje nechtovú kožtičku. Skvelý tip na domácu manikúru - miesto olejov, ktoré nemusíte mať stále po ruke, stačí na 5 minút naniesť na nechty majonézu - kožtička bude mäkšia a bude sa s ňou lepšie pracovať.

Ako kondicionér. Už ste určite počuli o maskách z olejov, vajec alebo o použití octu alebo citrónovej šťavy na vlasy, že? V majonéze je to všetko! Môžete ju využiť ako kondicionér na vlasy. Ale dajte si záležať, aby ste ju dobre zmyli! Alebo vyskúšajte umývanie vlasov naruby.

Na vši. Je to možno netradičné, ale majonéza spoľahlivo ničí vši. Keď ju vmasírujete do pokožky hlavy, zabalíte do kúpacej čiapky a necháte pôsobiť cez noc, ráno, po umytí, bude stav oveľa lepší.

Hydratuje. Zmes oleja, vajíčka a octu je vynikajúca na všeobecnú hydratáciu pokožky, stará sa o suchú veľmi dobre. Len pozor na soľ - kupovaná majonéza obsahuje soľ, ktorá môže pôsobiť zle napríklad na ekzémy. Ale cca desaťminútová maska alebo zábal vedia urobiť s pokožkou divy.

Leští striebro. Trik je v octe a citrónovej šťave. Majonéza je veľmi dobré leštidlo na striebro, stačí navlhčená handrička alebo veľmi mäkká stará zubná kefká a trocha majonézy, a vaše strieborné šperky budú ako nové.

„Leští“ izbové rastliny. Trocha majonézy na papierovej utierke a môžete leštiť listy svojich izbových rastlín. Rastlinné oleje nijako neuškodia, naopak, a listy budú krásne lesklé (samozrejme majonézy tenkú vrstvu!).

Škvrny od vody. Ak sa vám na drevenom nábytku vytvorili škvrny od vody - od pohárov, hrnčekov atď., pomôže majonéza. Mäkká handrička, trošička majonézy a starostlivá práca vás zbavia nežiaduceho krúžku, ale zároveň dodajú drevu ochranu a lesk.

Zložte si prstienok. Poznáte to, stane sa - buď opuchy, roky alebo zmena váhy, a zrazu prstienok nejde dole. Keď máte po ruke majonézu, použite ju - namažte si ňou prst, prstienkom otáčajte, aby sa dostala aj pod neho, a je to.

Opravte vŕzgajúce dvere. Keď nemáte po ruke špeciálne prostriedky, namazať vŕzgajúce pánty môžete aj majonézou.

Dostaňte preč prilepenú žuvačku. Z vlasov, koberca alebo iných povrchov dostanete prilepenú žuvačku pomocou majonézy. Proste žuvačku a látku alebo vlasy okolo premasírujte majonézou a pôjde ľahšie dole.

Lepidlo z etikiet. Rovnako ako žuvačku, dostanete pomocou majonézy dole aj lepidlo po štítkoch, cenovkách a etiketách.

Dostaňte z povrchu voskovky. Ak si vaše dieťa zahralo na umelca a využilo miesto plátna iné povrchy, môžete si pomôcť majonézou. Ak je počmáraná plocha, do ktorej sa nevsiakne mastnota, naneste na voskovkový obrázok majonézu, nechajte chvíľu pôsobiť (cca 5 - 10 minút) a zotrite vlhkou handričkou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku