Zobraziť přihlasovací formulár

Prírodný liek na spanie

  • Publikované:
Prírodný liek na spanie

Nemôžete zaspať? Prevaľujete sa pokojne aj hodiny, aj keď ste vyložene unavení? Nespavosť je bohužiaľ v súčasnej dobe veľmi častým javom, súvisí s mierou stresu, nárastom depresií a úzkostí medzi ľuďmi, nevhodným stravovaním, nedostatočným pohybom, vplyvom „modrého svetla“ z displejov a televízií a tak ďalej, a tak ďalej. O príčinách svojich nespavostí vieme každý svoje, čo ale robiť, keď ich nechceme/nemôžeme riešiť systémovo a prášky na spanie rozhodne nie sú riešením pre nás?

U niektorých ľudí môže byť nespavosť krátkodobá, epizódna. Tá, logicky, odznie spoločne s príčinami. Medzi ne môžu patriť napríklad aj prehýrené noci a narušený spánkový režim, alkohol, jednorazový stres v práci, doma, hádka, bolesti akéhokoľvek typu a podobne. Epizódne nespavosti môžu upraviť prášky na spanie, ktoré vás donútia zaspať v požadovanú hodinu a rytmus sa upraví sám (prášky na spanie však predpisuje lekár, preto sa jeho návšteve nevyhnete, rovnako tak konzultácii s ním).

Prvé opatrenia sú tzv. systémové

Ak dlhodobo nemôžete spať, je potrebné upraviť prostredie a podmienky v a za ktorých zaspávame. Všeobecne platí, že je potrebné vylúčiť aspoň pár hodín pred spaním svietiace displeje a jedlo, na spanie zaistiť chladnejšie a tmavé prostredie a zabezpečiť, aby telo vedelo, že má ísť spať - nastaviť si vlastné rituály, chodiť spať plus mínus v rovnakom čase, ak je to možné. Podrobnejšie sa o takýchto opatreniach môžete dočítať v článku Ako zabezpečiť ničím nerušený spánok
.

Pomoc z prírody

Spánok nám reguluje melatonín, hormón, ktorý produkuje epifýza. Cez deň je táto produkcia zablokovaná, večer sa hlási o slovo a najväčšia je okolo druhej až štvrtej hodiny rannej. Produkcia melatonínu je riadená striedaním svetla a tmy. Nie každé svetlo jeho produkciu potláča, ale práve ono „modré“ z displejov bohužiaľ áno. Pre vznik melatonínu je dôležitý aj serotonín, látka, ktorá vlastne môže za naše nálady. Tiež je ovplyvňovaná okrem iného svetlom a tmou. Takže - aby sa nám dobre spalo, potrebujeme obe tieto látky v optimálnej miere.

A pretože všetko súvisí so všetkým, môžeme povedať, že neschopnosť zaspať spôsobuje stres a kvôli stresu nemôžeme spať. Stres, okrem vyplavovania adrenalínu, ktorý má úplne opačné účinky ako serotonín a melatonín, spôsobuje svalové a nervové napätie, ktoré uvoľníme ideálne na psychickej úrovni, sekundárne tiež minerálmi, ako je horčík
. Existujú ale aj iné relaxanty (svaly uvoľňuje a regeneruje napríklad cukor), medzi ne patrí napríklad valeriána lekárska, bylina, ktorá od nepamäti slúži na liečbu nespavosti.

Na to, aby sme zabezpečili správne prostredie na prenos potrebných vzruchov v nervovej sústave a stimulovali produkciu látok, ktoré nám pomôžu zaspať, môžeme využiť nasledujúci recept:

  • 1 lyžička himalájskej ružovej soli

  • 8 lyžičiek organického a kvalitného medu

Áno, to je všetko. Dôkladne premiešajte a dajte do nádobky s viečkom. Užívať môžete dvoma spôsobmi, buď jednu lyžičku zaliať teplou vodou a vypiť ako čaj, alebo si pred spaním dať jednu lyžičku rozpustiť pod jazyk (vstrebávanie sliznicou má rýchlejší účinok ako vnútorné užívanie).

Prečo to funguje?

Predovšetkým vďaka neuveriteľnému množstvu obsiahnutých minerálov. Himalájska soľ je čistá, nijako neupravená a prírodná, takže spolu s ňou nekonzumujeme žiadne toxíny. Minerály a stopové prvky zo soli a medu fungujú v tele ako transmitery, elektrolyty, zaisťujú efektívny prenos kyslíka aj účinnosť enzýmov a väčšina z nich sa nachádza práve v neživých hmotách, ako je soľ alebo med. Naše telo sa upokojí, procesy stabilizujú a všetko bude, ako by malo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku