Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si pomocou účesu ubrať roky

  • Publikované:
Ako si pomocou účesu ubrať roky

Na pribúdajúcom veku sú skvelé skúsenosti, vyzretá osobnosť, to, že máme za sebou čím ďalej viac zásadných životných rozhodnutí a toľko nás ich už nečaká, deti odrastajú a sú samostatnejšie... Lenže, aj napriek menovaným nesporným výhodám, je starnutie problémom po vizuálnej stránke. Určite to tak necítime všetci rovnako, ale aj tak - ak je niečo, v čom „vyzeráme mladšie“, asi po tom siahneme celkom bez rozmýšľania.

Vlasy sú korunou každej ženy a záleží na mnohých faktoroch, akú jej preukazujú službu. Zmena účesu, farby alebo aj len úpravy vlasov môže priniesť instantnú premenu. A to ako k lepšiemu, tak k horšiemu. Medzi pristanú/nepristanú a mladšia/staršia môže byť naozaj len tenká hranica.

Dĺžka:

Dĺžka vlasov by sa mala voliť podľa tvaru tváre, ale aj podľa stupňa vráskavosti napríklad krku a dekoltu. Všeobecne je najhoršou voľbou dĺžka po línii tváre, teda vlasy, ktoré siahajú po hranicu spodnej čeľuste. Takáto dĺžka totiž neprivádza zrak okolia k tvári a očiam, ako to robia kratšie strihy, ani nezvýrazňuje tvárové kontúry a nezakrýva krk, ako vlasy dlhšie. Akonáhle nám skončia vlasy pod čeľusťami, poukazujú predovšetkým na krk, ktorý je jednou z najvýraznejších známok pribúdajúceho veku.

Krátke vlasy musia zodpovedať tvaru tváre aj postave, ale všeobecne upútavajú pozornosť na hornú polovicu hlavy (oči, nos). Dlhé (polodlhé, od určitého veku sa vlasy do polovice chrbta proste už veľmi nehodia. A aj keby hodili - vlasy rednú a v dlhej dĺžke nevyzerajú najlepšie) vlasy naopak vedia mnohé zakryť a šikovným strihom tvarovať aj maskovať. Veľa je to tiež o zvyku - vždy budete vyzerať najlepšie v tom, v čom sa najlepšie cítite.

Strih:

Už sme to načali vyššie, povolené je všetko, od zhruba päťdesiatky nahor by sme sa naozaj len mali vyvarovať dlhým vlasom a strihu, ktorý končí v rozmedzí od polovice tváre po spodnú čeľusť. Aj keď to súčasný trend príliš nekvituje, aby sme strihom ubrali roky, bude treba zostrihávať postupne. Strih o jednej dĺžke nenarušuje ničím štruktúru tváre, neoživuje.

Zásadné ale je zveriť sa do rúk profesionála. Ak ste zvyknutá chodiť sa strihať ku kamarátke alebo do salónu, kde nie ste vždycky tak úplne spokojná, skúste raz obetovať vyššiu sumu a nechať sa ostrihať v renomovanom salóne. Ruku na srdce, ceny bývajú nadsadené, ale s dobrým strihom nebudete musieť dochádzať k holičovi tak často.

Ofina:

Takou podkapitolou strihu je ofina. Môže napáchať veľa škody, ale na druhej strane môže byť pri maskovaní veku vaším najlepším priateľom. Rozhodne sa vyvarujte ofiny, ktorá sa delí podľa cestičky, ak máte v pláne nosiť ju takto, radšej si ju strihať nenechávajte. Ofina sa nezaobíde bez každodennej úpravy (minimálne si ju budete musieť pri nepriaznivých podmienkach zopnúť), akou je trebárs separátne umývanie, fúkanie a/alebo žehlenie. Všeobecne má ofina jednu vynikajúcu a jednoduchú vlastnosť - ak sa vám robia vrásky na čele, schová ich.

Farba:

Opäť sa budeme odvolávať na profesionálny zásah. Farbenie vlasov kvôli šedinám by malo čo najdecentnejšie napodobňovať farbu pôvodnú, a tú len tak jednoducho nedocielime. Avšak si môžeme dovoliť aj experimentovať, ale ideálne všetko pod odborným dohľadom! Všeobecne však platí, že odrastajúce šediny sú menej nápadné na vlasoch svetlejších, preto by sme sa tmavým tónom mali začať vyhýbať.

Starostlivosť a úprava:

S pribúdajúcim vekom vlasy strácajú na pevnosti, často tiež rednú, sú menej lesklé a poddajné. Správna starostlivosť je na vlasoch poznať. Používanie vhodných prípravkov a dodávanie potrebnej výživy robí naozaj divy, raz týždenne vyživujúca a posilňujúca maska, inak starostlivosť o farbené vlasy a dostatočný prísun vitamínov na vlasy a nechty by sa mali stať rutinou.

Vzhľadom na zmeny spôsobené vekom a farbením je vysoko pravdepodobné, že keď si vlasy umyjeme a necháme uschnúť, nebudú vyzerať práve dvakrát k svetu. Šetrná úprava je preto na mieste. Vlasy budeme podľa strihu musieť upravovať do požadovaného tvaru fúkaním a stylingom. Nemali by sme to preháňať s drastickým zaobchádzaním vo forme veľkého tepla, vlasy budeme horšie regenerovať.

Avšak - pri pravidelných návštevách kaderníka a zastrihávaní sa vlasy nestihnú toľko poničiť.

Tipy Mimibazara:

  • Sledujte trendy. Hoci zďaleka nie všetky sú aplikovateľné, neexistuje nič, čo by bolo „moc moderné“. Orientovať by sme sa mali len podľa toho, či pristane nepristane a zodpovedá celkovému štýlu. A rozhodne je lepšie moderné Ombré než melír „prechod pre chodcov“

  • Dodávajte vlasom objem - zabudnite na ulízaný cop. Akonáhle stiahnete všetky vlasy z tváre, je logicky všetko vidieť. Bohužiaľ (a to platí pre všetkých bez rozdielu veku), aj vlasy určené do copu by mali byť upravené, pri hlave natupírované, konce a dĺžky vyhladené.

  • Nedávajte si vlasy za uši. Zopnite si ich do polovičného copu, zapleťte, ale nie za uši (predovšetkým, ak nosíte ofinu). To celkovú vizáž veľmi postaršuje.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku