Zobraziť přihlasovací formulár

Rady od tých, ktorým sa schudnúť skutočne podarilo

  • Publikované:
Rady od tých, ktorým sa schudnúť skutočne podarilo

Zo všetkých strán počujeme zaručené rady, pravidlá, bez ktorých to nejde, zdravotné názory, informácie o prospešnosti a nutnosti potravín, cvičenia a ich jednotlivých druhov. Áno, existujú všeobecné pravidlá, ktoré sa týkajú všeobecne ľudského organizmu, ale každý z nás je iný a na každého „budú fungovať“ iné veci. Namiesto vedeckých teórií vám prinášame informácie od tých, ktorým sa naozaj podarilo schudnúť. Môžu to byť rady, môžu to byť inšpirácie.

Veľa ľudí sa dokáže zbaviť aj desiatok kíl, bez toho aby išli na operáciu, užívali drahé suplementy alebo si rozhodili metabolizmus nezdravou diétou. Niekedy stačí urobiť pár zmien životného štýlu, mať pevnú vôľu, dostatočnú motiváciu a nevzdať to.

„Ako prvé by som odporučila jediné - nenoste si veci, ktoré vás pokúšajú, domov. Nenakupujte nezdravé potraviny, sladkosti, chipsy a všetko to, čo môže za tie kilá navyše. Keď to nebudete mať doma, tak to nezjete, no nie?

Celú dobu som bojovala (a bojujem doteraz) s motiváciou. Niekedy sa mi proste do fitka nechce, hovorím si - predsa to nevadí, keď jeden deň vynechám. Pre tieto prípady mám Instagram. Sledujem na ňom extrémne inšpirujúce ženy, ktoré cvičia a sú ikonami zdravého životného štýlu. Tak sa na ne pozriem, pripomeniem si, o čo mi vlastne ide, a jednoducho zdvihnem zadok.“

Lada, 30 rokov, 19 kíl za 10 mesiacov


„Zaviedla som prechádzky pri obede. Robím si jedlo do práce, tak som si začala pripravovať také jedlá, ktorá si môžem vziať so sebou, a jednoducho sa idem prejsť. Pri tom si dávam obed, ale metabolizmus podporujem aj pohybom.

Prepadávajú ma chute, to je jasné. Nosím v kabelke orechy a sušené ovocie, aby som mala po ruke niečo malé, keď ma chytí nutkanie dať si niečo dobré.

Večere, obedy a víkendové jedlá sa snažím jesť s rodinou, priateľmi... proste s čo najväčším počtom ľudí. Človek chce pred nimi vyzerať lepšie, než sa cíti, lepšie sa mi tak dodržiava zdravé stravovanie a neprejedanie sa.“


Kristína, 41 rokov, 12 kíl za pol roka

 

Predovšetkým som si uvedomila, že je potrebné mať realistické očakávania. Vážila som 96 kíl a samozrejme, že by sa mi páčilo mať 60, ale ako... Nielen, že by to asi nebolo úplne realizovateľné, ale tiež si myslím, že by som to tak nejako prestala byť ja. Na začiatok som si stanovila cieľ 80.

Ruku na srdce. Je potrebné sa poriadne nakopať za veci, ktoré sú zbytočné, ale aj tak si ich neodoprieme. Ako ja a cola. Vedela som, že ju musím prestať piť, ale stále som to bagatelizovala - veď je to len pitie, no čo, troška cukru. Presedlala som na perlivú vodu a to ste mali vidieť tie zmeny.

Zmeny treba robiť pomaly. Akonáhle som sa rozhodla žiť od zajtra maximálne zdravo, vydržala som to asi dva dni, potom sa mi to celé zrútilo pod rukami. Jasne, nejde to si zo dňa na deň zmeniť život. Tak som začala pomaly, najprv som pridávala šaláty, potom odstraňovala rôzne 'radosti', pridávala cvičenie... no, trvalo to síce asi tri mesiace, ale psychika sa mi stihla adaptovať“



Zuzana, 28 rokov, 21 kg za rok


„Pripravujte si jedlo do zásoby. Na to nedám dopustiť. Tie najnezdravšie potraviny som vždy jedla preto, že bol hlad a nebolo nič po ruke. Keď nie je čas, je dobrý aj fast food, takže škatuľka s jedlom vždy a všade!

Veľa mi pomohlo zvýšenie príjmu vody. Začala som piť tri litre vody denne a mám oveľa menší hlad, ale hlavne (napodiv) aj chute.

Začala som posilňovať. Ono je to totiž s veľkou nadváhou jednoduchšie, než vybehnúť na chodník. A zistila som, že aj napriek tomu, že sa mi kardio veľmi nedarí, ide váha dole. A akonáhle išla dolu viac, začalo sa mi lepšie chodiť, plávať atď. Navyše, ako mi hovorili, svaly sú základom pre metabolizmus, takže je to dobré rozhodnutie!


Stále som sa chlácholila tým, že v diéte sú tzv. 'cheat days', proste 6 dní diéty, jeden deň čokoľvek a v čo najväčšom množstve. Nie, tak to byť nemôže, alebo aspoň takto to pre mňa nefungovalo. Nakoniec som jeden deň týždenne zredukovala na jedno jedlo týždenne. Raz týždenne som si proste dopriala kysnuté knedle alebo zemiakové placky, ale zvyšok dňa zase zdravo. Bohužiaľ.

Zmeny súčasného jedálnička sú lepšie než jedálniček nový. Mala som šťastie na poradkyňu - v zostavovaní môjho jedálnička vychádzala z toho, čo som zvyknutá jesť. Tak mi nerobilo toľko problémov niektoré potraviny nahradiť, niektoré obmedziť, niektoré teda vypustiť, ale iné pridať. Proste zmena akoby zvnútra, nie direktívne nariadenie univerzálnych pravidiel.“


Klára, 39, 27 kíl za rok a pol
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku