Zobraziť přihlasovací formulár

Čím všetkým si zanášame póry

  • Publikované:
Čím všetkým si zanášame póry

Iste poznáte okolo seba ľudí, ktorí vyzerajú, ako by sa narodili bez pórov. Máme ich samozrejme všetci, len u niektorých z nás sa póry rozhodli dávať o sebe vedieť viac, než by sa nám páčilo. Viditeľné kráteriky s čiernymi bodkami sa môžu vyskytovať na tvári, ale aj inde po tele. Na tvári sú ale najviac vidieť, zároveň ale robíme veľa vecí pre to, aby nezmizli. V čom robíme chyby?

Upchaté póry sú častým prejavom akné a vedľa čiernych bodiek nám tak často naskakujú aj ostatné formy pupienkov. Mechanizmus ich vzniku je taký, že vďaka istým dispozíciám a množstvu ďalších vplyvov naša pleť ochabuje a tým sa póry rozširujú. V nich sa usadzujú nečistoty zvonku, ale aj tie zvnútra. Správna starostlivosť o takýto typ pleti je absolútne zásadná, ale musíte vypozorovať sami, čo má najväčší vplyv na jej zdravý vzhľad. Niekedy je pleť proste len škodoradostná.

  • Nenecháme pupienky na pokoji. Čo také nešetrné vytláčanie urobí s konkrétnym pupienkom, to je jedna vec. Tá druhá ale je to, akým spôsobom vytláčanie ovplyvňuje okolité póry. Ak stláčate a naťahujete kožu, jednak môžeme spôsobovať podráždenie a zápaly, ale aj zapracovávate mastnotu a nečistoty hlbšie do kožných štruktúr, kde môžu spôsobovať toľko neplechy, koľko sa im len zachce. Áno, ľahko sa to povie, ale horšie urobí - avšak v prípade, kedy je nutné pupienok odstrániť, použite prípravky s kyselinou salicylovou alebo peroxidom.

  • Často sa dotýkame tváre. Ruky nemáme neustále čisté, dotýkame sa nimi doslova všetkého a to všetko potom pekne prenesieme na pleť. Vírusy, baktérie, nečistoty, alergény... proste nič dobré sa nám z rúk na tvár nikdy nedostane. Uveďte do činnosti ochranné opatrenia - zaúkolujte kolegou, rodinu atď., aby vás upozornili vždy, keď si na tvár siahnete. Pretože všetci to robíme nevdojak, málokedy schválne.

  • Neodličujeme sa. O tomto bode je snáď škoda hovoriť. Všetko, čo sa nám cez deň na tvár a make-up nachytá, má cez noc možnosť deštruktívne pôsobiť na našu pleť. Prospieva to k predčasnému starnutiu pleti, k tvorbe vyrážok, ale tiež k upchávaniu pórov (mimo ich rozšíreniu spôsobeného starnutím = ochabovaním pleti). Proste spať s make-upom je jedno veľké NIE

  • Málo peelingu. Vrchné vrstvy kože je jednoducho treba odstraňovať, pretože okrem všetkého možného ďalšieho, je to aj odumretá koža, ktorá vie upchávať póry. Navyše peeling redukuje dlhodobo tvorbu mazu, ktorý sa v póroch usadzuje a spôsobuje ich upchávanie. Raz až dvakrát týždenne - podľa potrieby pleti - je ideálna frekvencia pre vykonávanie peelingu.

  • Moc peelingu. A iných prípravkov. Všetkého veľa škodí a pre upchávanie pórov je jednou z najhorších vecí pleť obnažiť a potom ju upchať. Zvlášť nevhodné sú ťažké nočné vyživovacie krémy, ale ďalej potom známe parabény a silikóny.

  • Životospráva. Tá má samozrejme vplyv nielen na upchávanie pórov, ale na pleť všeobecne. Avšak na ochabovanie pokožky a teda aj rozširovanie pórov a tým zvyšovanie potenciálu ich upchávania má vplyv okrem životného prostredia tiež jedlo. Konkrétne nezdravé tuky, ktoré všeobecne zvyšujú tvorbu mazu, ale tiež napríklad biele pečivo a cukry. K životospráve radíme tiež hydratáciu - dostatočná hydratácia zabezpečuje okrem iného tiež elasticitu pleti, teda aj jej schopnosť držať póry stiahnuté. A to predsa chceme.

Avšak upchávanie pórov je vysoko individuálna záležitosť, nie je nič mimoriadne, že reagujú na teplotu, ročné obdobie a podobne. Nie je od veci veľa vecí vyskúšať - vrátane napríklad nepoužívania žiadnych prípravkov na noc, môžete dať šancu esenciálnym olejom (napríklad ten hroznový póry sťahuje, ale treba ho nanášať na dôkladne vyčistenú pleť v správnom, opäť individuálnom, množstve) a podobne.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku