Zobraziť přihlasovací formulár

Čo sa stane, keď budeme používať kozmetiku po záruke

  • Publikované:
Čo sa stane, keď budeme používať kozmetiku po záruke

Áno, áno, dátum spotreby, to poznáme. Ale zatiaľ čo jogurt sa nám po expirácii v chladničke neohreje ani pol dňa, takú maskaru nosíme v kabelkách aj mesiace potom, čo sme ju mali dávno vyhodiť. Krémy, make-upy, tiene, lícenky, púdre... to všetko má obmedzenú dobu bezpečného používania. Zistíte to ľahko, na každej fľaštičke je uvedený dátum spotreby. Ale na lícenke sa neurobí vrstva plesne a rúž nezhnije, tak nám toľko nepripadá nutné ich vyhadzovať, že?

Konzistencia a účinnosť

Konzistencia produktov sa časom mení, predsa len - ani chemické väzby nemusia byť najstálejšie. Produkty nielen vysychajú, ale napríklad žmolkovatejú, vznikajú problémy s ich aplikáciou, ochranný faktor proti slnku, kyselina salicylová a iné účinné látky proti akné strácajú na svojej účinnosti. Ale strata účinkov alebo pohodlia pri aplikácii sú vlastne to najmenšie, čo sa môže stať.

Zdravie a jeho ochrana

Problémom je fakt, že molekuly zloženia sa rúcajú a stávajú sa z nich iné látky - a na tie môžete reagovať, aj keď na produkt v rámci jeho oficiálnej doby trvanlivosti nijako zlé reakcie nepozoruje. Podráždenie až zápaly, ale aj rôzne infekcie, opuchy, začervenanie, vyrážky, akné... to je to, čo naozaj hrozí.

  • Make-up: V make-upoch sú samozrejme konzervačné látky, ktoré vzniku baktérií bránia. Avšak akonáhle make-up vystavíme vzduchu, prstom a aplikátorom, začnú sa veselo množiť. Make-upy s pumpičkou vydržia o trošku dlhšie práve vďaka menšiemu vystaveniu vzduchu a vonkajším baktériám, ale ani tak by sme ich nemali používať dlhšie ako 9 mesiacov. Tie bez pumpičiek 4 – 6.

  • Rúž: Rúž je v bezprostrednom kontakte s našimi ústami a v nich žijú, ako vieme, rôzne baktérie. Ale tiež v nich máme sliny, ktoré ich neutralizujú - tie však rúže neprodukujú. Preto je zhruba po roku dobré nespotrebovaný rúž jednoducho vyhodiť, môže spôsobovať opuchy a podráždenie pier.

  • Maskara: Boli by ste prekvapení, ako veľké percento dlho otvorených maskár v sebe nesie napríklad stafylokoka. Maskaru by ste mali meniť približne čo tri mesiace. A to zvlášť, ak nosíte šošovky, tie vedia baktérie pekne prichytiť na mieste a dať im možnosť pokojného množenia.

  • Púdre a púdrové tiene: Ich „skazenie“ spočíva predovšetkým v tom, že menia svoju štruktúru a zle sa nanášajú. Väčšie množstvo baktérií sa drží v púdroch - predsa len, sú v kontakte s väčšou plochou tváre. Tak ako tak - po roku vyhodiť.

  • Krémy, telové mlieka, sprchové gély atď.: Ak neobsahujú niektoré špeciálne kyseliny, ktoré trvanlivosť predlžujú, zhruba po pol roku od otvorenia začínajú strácať efekt a kaziť sa. A rozhodne by sme ich nemali používať dlhšie ako dva roky. (Nezabudnite, že uvedená expiračná doba platí, kým výrobok neotvoríte!) Napríklad očné krémy skúste uchovávať v chladničke, chlad pomôže a predĺžite si tiež účinnosť prípravku.

Ako predchádzať podráždeniu?

Okrem vzduchu a času prispievajú k množeniu baktérií v produktoch ďalšie dva významné faktory. Tým prvým je požičiavanie produktov - telo je na svoje vlastné baktérie o trochu zvyknutejšie než na tie cudzie (tiež myslíte na všetky tie testery, ktoré ste v drogériách a parfumériách vyskúšali?).

Druhá vec sú prostriedky nanášania. Je jedno, že používate perfektne čerstvý make-up alebo púder, keď ste si štetec nečistila už mesiace alebo nenanášate čistými rukami. Raz za čas je potrebné vyčistiť všetko, štetce, ale tiež trebárs strúhadlá na ceruzky.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku