Zobraziť přihlasovací formulár

Predĺžte vôňu svojho parfumu

  • Publikované:
Predĺžte vôňu svojho parfumu

Správny parfum je súčasť vašej osobnosti. Dopĺňa ju, podčiarkuje, dáva okoliu najavo, kto ste. Rovnako, ako napríklad oblečenie, líčenie, alebo účes, je vôňa súčasťou vášho image. Ale úprimne, málokto používa naozajstný parfum. Na našich toaletných stolíkoch sa väčšinou vyskytujú fľaštičky s menším podielom vonných látok, a preto je dôležité vedieť, ako zariadiť, aby akákoľvek vôňa vydržala čo najdlhšie. Nechceme predsa svoju obľúbenú vôňu kupovať každý mesiac.

Na začiatok trošku čísel. Vône v spreji sa vyskytujú v niekoľkých koncentráciách, teda v niekoľkých variantoch podielu vonných látok. Sú to najmä:

  • Parfum, Podiel vonných látok je 15-40%.

  • Eau de Parfum, EDP, parfumová voda. Podiel vonných látok je 12-15%.

  • Eau de Parfum, EDT, toaletná voda. Podiel vonných látok je 6-12%.

  • Eau de Cologne, EDC, kolínska voda, nemecky Koelnisch Wasser. Podiel vonných látok je 4-6%.

  • Eau de Solide/Sport, EDS, anglicky tiež splash perfume. Podiel vonných látok je okolo 1%.

Čím menšia koncentrácia vonných látok, tým kratší čas vôňa vydrží. A my pre vás máme 10 tipov, ako z obľúbenej vône vyťažiť maximum:

  • Aplikujte vôňu skôr, ako sa oblečiete. Vôňa lipne oveľa lepšie na kožu než na oblečenie. Faktory, ktoré parfum „rozvoňajú“, sú totiž predovšetkým teplo. Vyhnete sa tak ale aj napríklad poškodeniu látky, pretože alkohol v parfumoch, ktorý slúži ako rozpúšťadlo a nositeľ vonných prísad, spôsobuje u prírodných materiálov blednutie a škvrny. Ak chcete, aby vaše oblečenie voňalo po parfumu, nastriekajte ho z väčšej diaľky do celej skrine alebo pridajte pár kvapiek do pracieho prášku.

  • Parfém si nastriekajte na miesta, ktoré pulzujú. Tie sú totiž nielen najteplejšie, ale aj najpohyblivejšie, preto sa z nich vôňa najlepšie šíri. Okrem tepien na stranách krku aplikujte strek parfumu na zápästie, do lakťovej jamky a zozadu pod kolená. Ideálna vzdialenosť aplikácie parfumu je cca 40 cm.

Tip Mimibazara: Po aplikácii si nikdy netrite napríklad zápästie o seba, narušíte tak štruktúru molekúl a parfum sa môže rozvoňať inak.

  • Vyberajte parfumy so silným základom. Základné tóny parfumu sú tie, ktoré vyprchávajú najpomalšie, pokojne aj desiatky hodín (na rozdiel od „hlavy“ a „srdca“ parfumov, ktoré miznú oveľa rýchlejšie).

  • Prispôsobte aplikáciu koncentrácii vône. Ako sme už napísali vyššie, vône vo fľaštičkách majú rôzne modifikácie. Čím koncentrovanejší, tým dlhšie vydrží, respektíve tým dlhšie na vás budú voňať jej základné tóny. Vôňu môžete cez deň samozrejme obnovovať, ale dajte si pozor na jednu vec - to, že ju necítite vy, ešte neznamená, že ju necíti okolie. Čuch je hneď po hmate najadaptabilnejší zmysel a na akúkoľvek vôňu si proste zvyknete, keď ju máte stále doslova pod nosom.

  • Prispôsobte vôňu teplote. Teplo zaisťuje chemické reakcie, ktoré majú za následok samotnú vôňu. Preto je jasné, že čím je vonku teplejšie, tým menej parfumu by sme mali používať, respektíve neuškodí mať na leto svoju obľúbenú vôňu v nižšej koncentrácii.

Tip Mimibazara: Vďaka vôni sa môžete stať terčom napríklad pre osy, ktoré preferujú sladké vône, rôzne chrobáky, ktoré majú obľúbené tie pikantné, ale dokonca aj netopiere. Tie úplne milujú drevité vône.

 

  • Vyberajte parfumy tiež podľa typu pleti. Na suchej pleti vymizne parfum rýchlejšie ako na mastnej. Ak máte suchú kožu, určite ešte pred parfumom aplikujte hydratačný krém, ideálne bez vône alebo zo sady vášho parfumu.

  • Napríklad u žien je zaujímavé pozorovať, že parfum nevonia celý mesiac rovnako. Vplyv na to majú samozrejme hormóny a zmena ich hladiny v dôsledku menštruačného cyklu. O to by ešte ani tak nešlo, tieto zmeny sú prirodzené. Niektoré lieky, ale predovšetkým napríklad tehotenstvo, môžu zmeniť chemickú odpoveď vášho tela na parfum. Je možné, že v obdobiach, keď sa hladina hormónov vášho tela mení, budete musieť zmeniť tiež parfum.

  • Nedôverujte len svojmu nosu. Parfum časom nestráca na účinnosti, to len vy si na neho zvykáte. Správna vôňa vás sprevádza - príde do miestnosti aj ju opustí spoločne s vami. Okolie vašu vôňu vníma príjemne, ak je pre vás len ľahko povšimnutelná. Akonáhle sami sebe intenzívne voniate, je už to moc. Váš čuch môže strácať na efektivite tiež počas dňa, vplyvom rôznych zápalov dutín alebo tiež vekom.

  • Skladujte parfumy správne. Vplyvom svetla a tepla v nich totiž dochádza k reakciám, bez toho aby ste museli jediný raz otvoriť fľaštičku. Preto je pre parfumy ideálne tmavé a chladnejšie miesto, jedine tak nebudú strácať ani meniť svoju vôňu. Kúpeľňa tiež nemusí byť ideálnym miestom, drží sa v nej vlhkosť, ktorá sa môže dostať do fľaštičky, navyše počas kúpeľa alebo sprchovania dochádza k výkyvom teploty. Neotvorený parfum si svoju vôňu pri správnom skladovaní podrží minimálne jeden a pol roka, a to by na jeho minutie malo stačiť.

  • Natrite si na miesto, na ktoré budete chcieť aplikovať parfum, slabučkú vrstvu obyčajnej vazelíny. Parfum na ňu priľne, nebude dochádzať k toľkým chemickýcm reakciám s kožou a vôňa nebude tak rýchlo vyprchávať. Navyše si udržíte dlhšiu prítomnosť hlavy a srdca parfumu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku