Zobraziť přihlasovací formulár

Ako (ne)liečiť opicu

  • Publikované:
Ako (ne)liečiť opicu

Sebezodpovednejšiemu človeku sa to jednoducho občas stane. Posedenie s rodinou, priateľmi, ale aj pokojný večer doma, alkohol, ktorý nesadne, a druhý deň by ste si najradšej vymenili telo s niekým iným. Známu opicu prežívame každý trošku inak, rovnako tak máme každý svoje recepty na to, ako sa jej zbaviť (alebo aspoň jej najhorších príznakov). Čo ale funguje naozaj? A čo je len mýtus? Čo robiť a čomu sa rozhodne vyhnúť, keď chcete, aby ste boli zase čo najrýchlejšie fit?


Jediný spôsob, ktorý vás opice nezbaví, ale rovno ju vylúči, je sa alkoholu vyhýbať. Druhým najspoľahlivejším je už pri jeho konzumácii ho čo najviac prekladať čistou vodou (ale rozhodne nie sladkými limonádami alebo džúsmi). Ak budete zodpovední už pri pití alkoholu, vyhnete sa nepríjemným stavom, ale ruku na srdce, komu sa to už aspoň raz nevymklo z rúk?


Existuje veľa rád a osvedčených trikov. Niektoré však nielen, že nepomáhajú, ale vyslovene škodia.


Čím si sa skazil, tým sa naprav. Určite ste to už počuli, možno aj skúšali. Na druhý deň po bujarom večierku si pomerne veľa ľudí dopraje znova... áno, alkohol. Ten síce pomôže, ale len krátkodobo, vlastne ním odďaľujete stav, keď sa vaše telo s jeho nadbytkom bude musieť vyrovnávať tak ako tak. Jedinou výnimkou je pivo, a to ešte nie tak úplne. Pivo nám môže pomôcť vďaka svojmu vysokému obsahu iónov, vitamínov a minerálov.


Iónové nápoje primárne určené pre športovcov sú dobrý nápad. Doplníte nielen tekutiny, ale aj minerály, ióny a vitamíny (na rozdiel od piva bez pridaného alkoholu) a v neposlednom rade aj cukry. Avšak môžete ušetriť, keď sa spoľahnete na obyčajnú vodu a jedlo.


Mastné raňajky. Dôvodom, prečo má mnoho ľudí po alkoholovom opojení chuť na fast food alebo niečo naozaj mastného a nezdravého je, že pri detoxikácii organizmu telo stráca všetky možné látky, vrátane soli. Tučné jedlá ale naopak ešte viac zaťažia náš tráviaci systém, ktorý už tak má čo robiť s prehreškami minulého dňa. Keďže potrebujeme do tela dostať čo najrýchlejšie najviac látok (ale bohužiaľ na nič moc zdravého zrovna chuť nemáme), je dobré sa prinútiť a dopriať telu cereálie alebo niečo podobne ľahko stráviteľného.


Káva. Tú väčšinou chceme a potrebujeme preto, že sme toho veľa nenaspali. Ale je to dvojsečné riešenie, káva síce dvíha tlak a môže tak pomôcť od bolenia hlavy, ale z úplne rovnakého dôvodu môže bolesť hlavy tiež spôsobovať. Je to vysoko individuálne, a či na vás káva pôsobí dobre alebo zle, to si budete musieť odskúšať. S väčšou pravdepodobnosťou vám káva pomôže v prípade, že ste vyknutí piť ju denne.


Lieky na bolesť. V domácej lekárničke ich určite pár máte a vziať si jednu dve tabletky na bolenie hlavy sa zdá ako dobrý nápad. Avšak áno, na bolesť hlavy, ktorá je jedným z najčastejších sprievodných efektov takýchto typov rán, pomôžu, ale zaťažujú žalúdok a pečeň, ktoré už teraz pracujú dosť nadčas. Ak to zvládnete bez práškov, budú vám vďačné.


Pohyb. Veľa škodlivých látok je možné z tela vypudiť tak, že ich jednoducho vypotíte. Problém je však výživový a hydratačný neporiadok, ktorý momentálne v tele máte. Preto je rozhodne lepšie zvládnuť ráno radšej odpočinkom a doplnením čo najviac vody a živín.


Sauna. Mohlo by sa zdať, že saunou sa vypotíte bez zbytočnej námahy. Ale pozor, námaha je pre potenie po večierku kľúčová. Dvíha totiž tlak, na rozdiel od sauny, kde horúčavou a potením môže dôjsť k jeho prudkému poklesu. A to môže byť dokonca až životu nebezpečné, nehľadiac k nedostatočnej hydratácii.


Spánok. Ak si môžete dovoliť ten luxus a „vyspať sa z toho“, urobte to. Akonáhle sa ráno zobudíte, poriadne sa napite a pokračujte v spaní, ako len dlho to pôjde. Telo má skvelú regeneračnú schopnosť, po dlhom spánku sa prebudíte nielen bez vážnych príznakov opice, ale s poctivým hladom, takže živiny doplníte s oveľa väčšou chuťou.


...voda. Tá je najlepšou prevenciou aj liekom. Keď už nemáte chuť ani myšlienky na nič iné, prinúťte sa piť vodu, koľko len zvládnete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku