Zobraziť přihlasovací formulár

Konkrétne kroky ku šťastiu

  • Publikované:
Konkrétne kroky ku šťastiu

Hovorí sa, že šťastie je stav mysle, že sa jednoducho môžeme rozhodnúť cítiť sa dobre takmer za akýchkoľvek okolností. Takto silnú vôľu a schopnosť ovládať svoju vlastnú psychiku má ale naozaj málokto z nás. Pretože naše životné situácie, udalosti a často aj ľudia okolo nás rozhodne nebývajú podnetmi k tomu, aby sme sa cítili obzvlášť radostne. Niečo pravdy ale na tom rozhodnutie bude. Ako môžeme sami podporiť to, aby sme sa cítili šťastnejší?

Všetci sme si rovní, ale niektorí sú si rovnejší. Je to tak, nie každý máme východiskové podmienky, či už genetické, sociálne, finančné alebo týkajúce sa prakticky akéhokoľvek zázemia natoľko ideálne, aby sme sa mohli sústrediť len na to, čo nám robí radosť. A tak niekedy potrebujeme jednoducho návod, sled krokov, ktoré môžeme urobiť, aj keď sa všetko zdá beznádejné.

Čo všetko má na pocit šťastia vplyv?

Z veľkej väčšiny je to chémia v našom mozgu. Ak nás trápi jej akákoľvek nerovnováha, je možné, že nám môže pomôcť lekár alebo iný odborník. Ďalšou významnou zložkou sú naše vlastné činy, slová, to, čo vytvárame svojou vlastnou energiou. To, s kým sa bavíme, to, ako trávime voľný (i pracovný čas) a mnoho ďalšieho. A iba malá zložka nášho šťastia sú okolnosti, s ktorými nemôžeme nič robiť. Často je akcia veľmi ťažká, ale rozhodne nie nemožná.

Šťastie nie je len o úsmevoch

Je tiež o práci a úsilí, ktoré venujeme tomu, aby sme ho dosahovali. Pretože síce máme na šťastie právo, ale bez práce nie sú koláče. A tak mu musíme ísť naproti. Trebárs nasledujúcimi cestami.

  • Meditácia. Pozor, ak ste si predstavili hodiny v jednej polohe a astrálne cestovanie, nie je to to, čo máme na mysli. Meditácia totiž v dnešnom poňatí môže znamenať v podstate čokoľvek, pri čom dáme odpočinúť hlave, pri čom nájdeme kontakt a mier sami so sebou. Špeciálny článok tomu, čo meditácia môže znamenať aj pre úplných začiatočníkov, sme vám priniesli tu.
  • Pomáhajte ostatným. Je to pravdepodobne to najväčšie klišé, ale možno preto funguje. Nemusíte sa hneď zaregistrovať do charitatívnych organizácií a zúčastniť sa veľkých akcií, stačí si všímať - hovorme tomu päťminútové láskavosti. Pomôcť susedke s nákupom, zájsť darovať krv, podržať dvere, usmievať sa na predavačku. Čokoľvek, čo spríjemní deň ostatným, ale nás stojí naozaj napríklad len pár minút. Veľkorysosť nám naozaj pomáha cítiť sa lepšie.
  • Skráťte dochádzanie. Zarazila vás táto rada? Pozrite sa na to ale inak - koľko času denne strávite dochádzaním? V zápchach? Pochôdzkach? Je to doslova premárnený čas a všetci máme z premárneného času zlý pocit, hoci podvedome. Aj keby to malo znamenať sa presťahovať alebo nájsť si inú prácu... nie je výnimkou, že strávime v aute alebo prostriedkoch MHD aj niekoľko hodín denne len za nutnými pochôdzkami. A sú to hodiny, ktoré by sme mohli venovať čomukoľvek, čo nám robí dobre.
  • Zabudnite na veci. Kúpte si radšej čas. Momentálne svetom veľmi rezonuje pojem work-life balance. Čo to je? Je to rovnováha medzi naším pracovným a voľným časom. Každý má ideálnu hranicu inú, ale ak si ju nevšímate, môže sa stať, že budete sedieť v práci do večera, peňazí síce dosť, ale rodina, priatelia a koníčky zanedbané, navyše žiadny čas na to, ako peniaze minúť. A tak miesto zážitkov nakupujeme veci. Čo to skúsiť naopak? Alebo aspoň trebárs si dohodnúť so šéfmi náhradné voľno za nadčasy?
  • Skúste zistiť, za čo ste vďační. A každý deň si to pripomínať. Od maličkostí, ako že sa vám ráno podarili pekne namaľovať očné linky, po prácu alebo zdravé deti. Ale urobiť si každý večer zoznam toho, čo vám cez deň urobilo radosť, má svoje výhody. Príjemných vecí si začnete viac všímať, skôr si ich zapamätáte a lepšie prežijete.
  • Poriadne sa vyspite. Pretože odpočinok, hormóny a metabolizmus, to všetko má extrémny vplyv na našu náladu a psychický stav a nič z toho nefunguje dobre bez poriadneho spánku. Ako na kvalitný spánok sa dozviete tu.
  • Pozrite sa na nepriazeň osudu inak. Každá rana je lekcia. Dozvieme sa niečo nové o ľuďoch, o svete, o tom, ako to tu medzi nami funguje, ale hlavne o nás samotných, ako reagujeme, čo nám robí zle a ako by sme sa mali zamerať na prevenciu. Ak si nepriazeň osudu vyložíte ako možnosť sa niečo naučiť, vyšli ste zo situácie ako víťazi.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku