Zobraziť přihlasovací formulár

Nepodceňujte kaleráby

  • Publikované:
Nepodceňujte kaleráby

Táto zelenina asi nepatrí k tým najobľúbenejším, skôr k takým doplnkovým. Ale je to škoda. Pretože, hoci postráda kúzlo exotiky, zase obsahuje obrovské množstvo látok, ktoré nielen, že prispievajú k správnemu tráveniu alebo imunite, ale tiež napríklad bojujú proti rakovine. Hodia sa ako pri redukčnej diéte, tak pri diabete, pretože cukry v ňom obsiahnuté sú veľmi dobre znášané, chránia náš zrak a mnoho ďalšieho.

Kaleráb je celkom záhadná zelenina, pretože nikde vo voľnej prírode nenájdeme jeho divoký, nekultivovaný variant. Zato tých domácich máme pomerne dosť. Rané kaleráby sú tie fialové, na konci leta sa zase zberajú tie biele. Všetky ale obsahujú také množstvo zdraviu prospešných látok, že si zaslúžia našu pozornosť.

Kaleráb, latinsky Brassica oleracea alebo gongylodes je dvojročná zelenina, variant hlúbovej zeleniny kapustovej, a to, čo z neho konzumujeme, je nadzemná stonková hľuza. Patrí medzi hlúbovú zeleninu, ktorá je u nás konzumovaná v relatívne veľkom množstve, ale aj tak toho o jej čare vieme väčšinou málo. Len si prečítajte, aké poklady sa skrývajú v kapuste alebo napríklad v brokolici. A čo potom karfiol, vedeli ste, že sa dá využiť aj na sladko? Alebo že si z neho môžete urobiť „ryžu“ aj upiecť chleba?

Kaleráb na scéne

Pripravte sa, pretože zoznam toho, čo kaleráb obsahuje, bude dlhý. Z vitamínov sú najdôležitejšie zastúpené vitamínmi skupiny B (1, 2, 3, 5, 8, 9), veľa vitamínu C, ale aj významného antioxidantu vitamínu E, K a A, ďalej potom veľa minerálov, napríklad horčík, fosfor, železo, vápnik, mangán, draslík, zinok, jód, selén a síru. Zaujímať by nás mal ale aj významný podiel vlákniny, ale tiež, a to predovšetkým, silíc, teda éterických olejov.

  • Aj kvôli nim by kaleráby nemali konzumovať ľudia s problémami žalúdka alebo dvanástnika, resp. ich sliznicou.

Kaleráby obsahujú látku s názvom cholagogum, ktorá zvyšuje sekréciu žlče (čo sa hodí najmä v tehotenstve, kedy sa vyprázdňovanie žlčníka vplyvom hormónov spomaľuje). Ďalej potom obsahuje Indol-3-karbinol, čo je látka, ktorá má vplyv na obmedzenie rozvoja raných štádií rakoviny.

Kaleráby tak

  • Slúžia ako prevencia rakoviny
  • Podporujú krvotvorbu a cirkuláciu
  • Slúžia ako prevencia infekčných ochorení
  • Upravujú menštruačný cyklus
  • Upravujú metabolizmus a vyprázdňovanie
  • Pomáhajú s redukciou váhy
  • Stimulujú našu energiu
  • Regulujú krvný tlak
  • Slúžia ako prevencia chudokrvnosti
  • Chránia náš zrak
  • Posilňujú naše cievy
  • ...a mnoho ďalšieho.

Kaleráby majú v našej kuchyni nezastupiteľné miesto, či už len tak na chrumkanie, alebo čerstvé na chlebe s maslom. Veľmi obľúbená je tiež tepelná úprava a takzvaná „kalerábová kapusta“. Ak máte vlastné tipy, ako kaleráb spracovávať, určite sa podeľte s ostatnými čitateľmi!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku