Zobraziť přihlasovací formulár

Je lepšie mydlo alebo dezinfekčný gél? Návod na domácu výrobu

  • Publikované:
Je lepšie mydlo alebo dezinfekčný gél? Návod na domácu výrobu

Je to stále tá najlepšia rada, ako sa môžete vy alebo vaša rodina chrániť pred koronavírusom. Umývajte si ruky a umývajte si ich správne. Má to zmysel obzvlášť, keď musíte cestovať do práce, k lekárovi alebo keď vodíte deti do škôlky alebo idete na nákupy. Ideálne je mať so sebou neustále fľaštičku s dezinfekciou. Tá je síce vypredaná, ale máme pre vás návod na domácu výrobu.

Mnoho ľudí si myslí, že gélová dezinfekcia z lekárne je účinnejšia než mydlo, ale tak to úplne nie je. Je to skôr núdzové riešenie pre situácie, kedy si nemôžete umyť ruky vodou a mydlom. To je totiž pri správnom použití rozhodne efektívnejšie, pretože zahubí viac choroboplodných zárodkov.

Ale na druhú stranu, jej používanie má rozhodne zmysel a je to lepšie, než si ruky neumyť vôbec a odkladať to až na dobu, kedy budete pri umývadle.

Je chybou myslieť si, že si stačí ruky umývať napríklad len pred jedlom alebo po príchode domov. Schválne sa niekedy zamerajte na to, koľkokrát si aj nevedomky siahnete na tvár, na ústa, do oka, oblizne si prst. Deti sú v tomto ohľade ešte oveľa výkonnejšie a zabrániť im v tom je prakticky nemožné.

Preto, keď napríklad idete MHD, umyte si po vystúpení ruky dezinfekciou. Nie je to prehnaná hystéria.

Návod na domácu výrobu dezinfekcie

Nasledujúci návod na domácu výrobu dezinfekcie zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia.

Do vhodnej uzatvárateľnej nádoby (napríklad do PET fľaše) nalejte alkohol či izopropanol, pridajte peroxid vodíka a následne glycerol. Ten z odmernej nádoby do fľaše vypláchnite časťou vody a dolejte vodou na liter. Rýchlo utiahnite uzáver, aby sa alkohol neodparoval, a začnite obsah dôkladne premiešavať. Výslednú zmes môžete preliať do menších fľaštičiek, ktoré vždy rýchlo uzavrite. Konečné zloženie: Etanol 80% (izopropanol 75%), glycerol 1,45%, peroxid vodíka 0,125%, zvyšok voda.

Etanol bežne nezoženiete, predáva sa s kolkom, ale izopropanol je v bežnej ponuke internetových obchodov rovnako ako glycerol. Peroxid vodíka kúpite v lekárni. Snažte sa pri výrobe dodržiavať absolútnu čistotu.

Návod na správne umývanie rúk

  1. Nikdy nezabudnite na mydlo.

  2. Po príchode k umývadlu si poriadne namydlite ruky.

  3. Pravú dlaň trite cez ľavý chrbát ruky s prepletenými prstami a obrátene.

  4. Dôkladne umyte obidva palca.

  5. Nezabudnite na kožu medzi prstami, hornú oblasť ruky, oblasť nechtov a zápästia.

  6. Mydlite ruky dlaňou o dlaň s prepletenými prstami.

  7. Pomocou koncov prstov umyte dlane.

  8. Ruky opláchnite vodou.

  9. A usušte. Uterákom, ktorý sa často mení. A na verejných toaletách nepoužívajte sušiaky, tie môžu skôr rozširovať nebezpečný aerosól plný choroboplodných zárodkov.

V šírení nákazy majú zabrániť aj štátom nariadené opatrenia, ako je napríklad zatvorenie škôl a školských zariadení, zatvorenie barov, voľnočasových zariadení, obmedzená prevádzka obchodných centier...

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku