Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo nás bolia chodidlá

  • Publikované:
Prečo nás bolia chodidlá

Všetci nám odporúčajú aspoň tridsať minút chôdze denne. Je to zdravé, no nie? Pre náš kardiovaskulárny systém, pre naše svaly, náš metabolizmus a celkovo zdravie. Lenže čo chodidlá? Sú to najnamáhavejšie časti nášho tela a často trpia. A to predovšetkým u žien, pretože väčšina z nich, a to naprosto, nosí zlú veľkosť topánok, respektíve ich strih. Pretože topánky musia predsa byť predovšetkým pekné, nie pohodlné, no nie?

Podpätky, balerínky, topánky s úplne nedostatočnou podporou klenby, topánky moc úzke... znie vám to povedome? A dokonca vám nie je neznáma ani situácia, kedy niekto z vášho okolia navrhne, či by ste nešli na prechádzku. A vám sa zatmie pred očami, pretože viete, že vás budú bolieť nohy - či už si vezmete topánky akékoľvek.

Prvý krok k odstráneniu chronickej bolesti je zistiť, prečo ju vlastne máme a čo nám ju spôsobuje.

Otlaky a pľuzgiere. A hovoríme špeciálne o jednom, ktorý sa často vytvorí na mieste prvého kĺbu palca na nohe. Teda tam, kde potom vzniká takzvaný „vybočený palec“ (viac o tejto častej nepríjemnosti si môžete prečítať tu). Tento vzniká predovšetkým nesprávnou veľkosťou obuvi, ale paradoxne nie nevyhnutne šírkou. Vzhľadom na tlak, ktorý je na chodidlo vyvíjaný, sa noha v stoji trošku „rozpľaští“. Pamätáte si, ako nám rodičia skúšali veľkosť topánok tak, že sa medzi našu špičku a koniec topánky musel zmestiť ich palec? Tak to je presne preto. Aby mala noha dostatok miesta pre pohodlie aj v tom najväčšom záprahu.

Achillova šľacha. Nosíte často vysoké podpätky a/alebo veľa beháte? Potom vám hrozí zápal Achillovej šľachy. Podobne ako pri zápale šliach na päte, je šľacha podráždená a môže sa zapáliť. A dosť bolí. Ak trpíte artritídou alebo dnou, môže sa zápal vyvinúť tiež, ale nie je to ako príčina zas až tak časté. Riešenie je kľudový režim aspoň na mesiac a ľadovať pri akomkoľvek náznaku bolesti. Lekár tiež môže navrhnúť liečbu v podobe protizápalových liekov.

Kladivkové prsty. Niekedy sa stane, že sú svaly navrchu našich prstov na nohách silnejšie ako ostatné. To potom má za následok, že sa prsty akoby zdvihnú a ohnú v strednom kĺbe. Táto svalová nerovnováha potom môže mať za následok zlé držanie tela a s ním súvisiace problémy, ale aj prostý fakt, že prsty sú proste „vyššie“ a drú sa o topánky. Na kĺboch môžeme mať pľuzgiere a odreniny. Alfou a omegou ale budú vždy správne šité topánky, v ktorých budeme mať dostatok miesta. Použiť potom tiež môžeme špeciálne vložky, ktoré topánku zmäkčia. Kladivkové prsty sa dokonca, rovnako ako vybočený palec, dajú operovať.

Plantárna fasciitída. Ide o zápal šliach na dolnej časti chodidla, respektíve predovšetkým na päte. Spôsobuje ju preťaženie, často ju majú ľudia s nadváhou alebo aktívny bežci. Ak beháte, mali by ste sa o tom zmieniť svojmu lekárovi, aby vám bolesť pat mylne nediagnostikoval ako ostrohu. Tento zápal sa väčšinou nevyskytuje u detí a mladistvých, pretože majú veľmi rýchlu regeneráciu, ani u starších ľudí (tí zase väčšinou nevyvíja dostatočnú aktivitu). Týka sa predovšetkým skupiny pacientov okolo 40 - 65 rokov, zvlášť ak majú nejaké to kilo navyše. Šľachy nie sú toľko elastické a záťaž býva plná. A päty ju nesú na našom tele najviac. Riešením sú samozrejme masáže a preťahovanie ako chodidiel, tak lýtok (je potrebné zvýšiť prekrvenie), ďalšie na odporúčanie lekára.

Ploché nohy. Na chodidlách máme priečnu a pozdĺžnu klenbu. Ak sa jedna alebo obe zrútia, vzniká reťazec ďalších problémov. Veľmi často sa k nim človek „prepracuje“ veľkou záťažou chodidiel, nevhodnou obuvou, nadváhou a tak ďalej. Zrútením klenby stratí noha pružnosť a jej mäkké časti ochranu. A rovnako ako za kladivkové prsty, aj za ploché nohy je niekedy možné poďakovať rodičom, genetické dispozície pre ňu sú. Riešenie? Áno, správne. Správna obuv a ortopedické vložky. A samozrejme úprava váhy a všetko, čo vám odporučí lekár.

Mortonová noha. Mortonová neuralgia, Morton's neuroma, metatarzalgie... a tak ďalej. Keď sa začnú vyskytovať ťažkosti s klenbou, môže dôjsť k utlačeniu nervov. To potom má za následok brnenie pod prstami, väčšinou medzi tretím a štvrtým prstom na nohe. Príčinou vzniku je najčastejšie nosenie topánok, ktoré sú pre našu nohu príliš úzke. Na chodidle pri prstoch môžeme cítiť tiež opuchy, na pohmat je miesto bolestivé. A riešenie? Áno - opäť. Vhodná obuv, ortopedické vložky, miernejšia záťaž.

Na veľa problémov s chodidlami existuje rad efektívnych terapií. Od klasickej fyzioterapie, cez rázové vlny po tejpovanie (taping). A prečo ich riešiť? Pretože od chodidiel sa odvíja na našom tele všetko ďalšie. Deformované chodidlá majú vplyv na zmeny na chrbtici, držanie tela, bolesti svalov, kĺbov (napríklad i ramien).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku