Zobraziť přihlasovací formulár

Skrytý význam snov

  • Publikované:
Skrytý význam snov

V ľudských životoch existuje niekoľko nerozlúštených a možno dokonca aj nerozlúštiteľných záhad. Jednou z nich sú rozhodne naše sny, ich význam pre telo i pre dušu, ich interpretácia a vôbec nutnosť toho, či ich nejako interpretovať vlastne máme. Môžeme im prikladať akýkoľvek význam chceme, rovnako tak si o nich môžeme myslieť kde čo, ale pravda o nich zďaleka nie je jednoznačná. A nepomáha nám ani lekárska veda, ani biológia, ani psychológia.

Zatiaľ najviac a najucelenejšie nám doteraz sny objasnil zakladateľ hlbinnej psychoanalýzy Sigmund Freud. Či chceme, alebo nie, jeho prístup k interpretácii snov je doteraz vlastne neprekonaný. Dozvedeli sme sa veľa o tom, v akých fázach spánku človek sníva, že prerušovanie tejto REM fázy je pre nás nezdravé - ako fyzicky, tak psychicky.

  • Sny vlastne ochraňujú náš REM spánok. Sú totiž schopné veľmi pružne reagovať na to, čo sa deje v našom okolí. Napríklad si preležíme ruku, niečo nás zabolí, niečo ucítime, budeme počuť a tak podobne, zakomponujeme to do deja sna tak, aby sme sa nemuseli prebúdzať a aby hlavná dejová linka sna mohla plus mínus pokračovať.

Dva typy obsahu snov

Je to relatívne jednoduché, prvá linka toho, čo sa vo sne deje, je to, čo sa naozaj deje - udalosti, rozhovory, to, čo vidíme, čo prežívame. Proste sen ako príbeh, konkrétna manifestácia obsahu. Lenže tu máme ešte jeden obsah, a to je ten latentný, skrytý. Keď pridáme ku snu emócie, ktoré sme cítili, môžeme dostať príbeh úplne nový. Pre predstavu si vezmime sen, ktorý sa určite objavil aspoň raz za život u každého z nás (skôr ale rozhodne častejšie). Ocitli sme sa nahí na verejnosti. To sa môže dejovo prejaviť akokoľvek, v šatniach na bazéne, ako prednášajúci na prednáške, ako chodec na ulici... Skrytým významom ale je väčšinou strach z odhalenia, vystavenia sa, z toho, že by sme mali vyjaviť ostatným sami seba v tej najrýdzejšej podobe , strach zo zraniteľnosti, zosmiešnenie. Existujú ale aj iné prípady.

  • Sny o nahote na verejnosti sa mi snívali, nijako často (alebo som si ich nepamätala), ale sem tam sa jednoducho objavia. Bola som celkom prekvapená, že to má byť nejaký univerzálne nepríjemný sen. Mne to tak nejako bolo vždy jedno, bola som tam, bola som nahá, ale nijako mi to nevadilo, dokonca mi ani nevadilo, že sa na mňa ľudia pozerajú. Nie, že by som sa v tom ako vyžívala, ale doslova mi to bolo jedno. Potom, čo som si prečítala, čo to vlastne má znamenať, som sa za seba trošku hanbila, že som nejaký podvedomý exhibicionista, alebo čo. Je to už pár rokov, čo sme na tento sen narazili s priateľom. Obaja sme evidentne dosť váhali, ale nakoniec sme si navzájom priznali, že to pre nás pre oboch nie je žiadna nočná mora. Vtedy mi došlo, že na tom vlastne nič zlé nie je, pretože mi nevadí samú seba odhaliť, že som sama so sebou zmierená a viem, že robím maximum pre to, aby som zo seba mala dobrý pocit, ako po fyzickej, tak po psychickej stránke. A to, že to tak máme obaja, je myslím úplne perfektné.“Lada, 40

To, akú emocionálnu hodnotu majú naše sny, nám vypovedá o tom, čo vlastne znamenajú. Na jednej úrovni môžeme povedať, že mozog spracováva bezprostredné vnemy, potom vnemy z celého dňa, vyvoláva niektoré spomienky, ukazuje nám kontext a dáva dohromady zdanlivo nezlučiteľné udalosti, ľudí a veci z nášho života.

Sny, ktoré nedávajú zmysel

Určite ste sa niekedy ráno prebudili a povedali si, čo to sakra malo znamenať. To, čo nedáva vôbec zmysel, je nakoniec najlepším variantom na interpretáciu. Pretože sny môžeme brať len ako nezmyselne zamotaný uzol banálnych udalostí alebo zážitkov, naše podvedomie v nich používa princípy, ktorými stvárňuje to, čo nám vlastne chce povedať. Sú to predovšetkým tieto.

Premiestnenie, nahrádzanie. Je to jednoduché, vlastne jeden objekt nahradíme iným, zástupným. A tak sa môže stať, že nás vo sne nahnevá úplne nevinná udalosť alebo predmet, ktoré v skutočnosti ale nahrádzajú niečo iné.

Projekcia. Keďže sny sú vždy egocentrické a hráme v nich hlavnú úlohu, aj keď to tak nevyzerá, môžeme svoje vlastné pocity projektovať do niekoho iného. Napríklad sa nám zdá o človeku, ktorý nás vo sne nemá rád, ale v skutočnosti nemáme radi my jeho. A z nejakého dôvodu si to v reálnom svete nechceme priznať.

Symbolika. Tá sa veľmi ťažko interpretuje, hoci v priebehu rokov vznikli snáre a iné pokusy o univerzálne vysvetlenie symbolov v snoch. Freud sám potom videl skoro vo všetkom významy sexuálne, najžiarivejším príkladom sú cigarety a ich reprezentácia ustrnutia v tzv. orálnom štádiu vývoja.

Kondenzácia. Čiže zhustenie znamená minimalizáciu užitých symbolov v snoch, mnoho snových elementov sa môže prejaviť nakoniec v jednom obraze, ktorý slúži ako prevlek pre skutočný význam.

Racionalizácia. Vďaka nej môžeme vziať takmer nezmerné množstvo symbolov, objektov, ľudí a udalostí a dať ich dohromady do sna, ktorý má perfektne logický rámec a zdanlivo jasný, zrozumiteľný príbeh.

  • Či už sa na sny pozeráme, ako chceme, predstavujú pravdepodobne najbližší kontakt s našim vlastným podvedomím. A niekedy nie je zlé sa do nich ponoriť aj za bdelého stavu a pokúsiť sa o to vysvetliť si, čo by vlastne mohli znamenať.

Ako vy sami interpretujete svoje sny? Máte skúsenosti s tým, ako si ich pamätať? Prikladáte im nejaký význam? Mávate opakované sny, sny na pokračovanie? Podeľte sa s ostatnými o svoje názory a skúsenosti!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku