Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si zaistiť ničím nerušený spánok

  • Publikované:
Ako si zaistiť ničím nerušený spánok

Každý, kto viac či menej trpí nespavosťou, vie, ako môže nedostatok spánku ovplyvniť každý deň. Všetci vieme, že by sme mali spať denne aspoň 7 hodín, niekto potrebuje o trošku menej, niekto viac. Dostatok spánku je potrebný pre naše telo, pleť, zažívanie a tak ďalej. Ale hlavne je kvalitný spánok nutný pre zdravie našej psychiky. Čo robiť, keď spánok, ktorý by mal regenerovať, upokojiť, zmierňovať stres a úzkosti jednoducho neprichádza?

Ak riešite chronický nedostatok spánku, nevyspanosť ovplyvňuje vašu každodennú činnosť a produktivitu, trpíte zdravotnými ťažkosťami, cítite sa neustále strhane a o doružova vyspanej kráse nemôže byť reč, nevešajte hlavu. Existuje niekoľko trikov, ako si zvýšiť šance na neprerušovaný a pokojný spánok.

 

  • Pozor na obrazovky. Počítače, tablety, mobily, televízia, to všetko nás obklopuje väčšinou až do posledných minút pred spaním. Ale modré svetlo, ktoré sa zo všade prítomných obrazoviek šíri, ovplyvňuje produkciu melatonínu, takže sa nám horšie zaspáva. Ideálne by sme sa takémuto žiareniu nemali vystavovať aspoň jednu až dve hodiny pred spaním.

  • Čiernočierna tma. Akokoľvek zanedbateľný zdroj svetla v miestnosti, kde spíme, ovplyvňuje kvalitu nášho spánku. Dokonca aj svietiace číslice na budíku. V ideálnom prípade by ste po zhasnutí svetiel nemali vidieť ani ruku natiahnutú pred tvárou. Trebárs si kúpte ťažké závesy, odstráňte z miestnosti elektroniku a pred spaním sa ponorte do hlbokej tmy.

  • Zima je lepšia než teplo. Teplota izby, v ktorej spíte, by sa mala pohybovať maximálne okolo dvadsať stupňov, ideálne ešte menej. Zdá sa vám to málo? Je to ale logické - telo prirodzene reaguje na večerný pokles teploty a je pripravené ísť spať. A malý bonus: spanie v chlade zrýchľuje metabolizmus.

  • Nastavte si budík na dobrú noc. Pre mnoho ľudí je ťažké vzdať sa pohody neskorej noci, ktorá môže byť jedinou dennou dobou, ktorú máme vyhradenú len sami pre seba. Odkladanie spánku alebo nepravidelná doba odchodu do postele ale môže viesť k problémom so zaspávaním. Rovnako, ako si vaše telo po nejakej dobe zvykne na ranné vstávanie, zvykne si aj na večerné zaspávanie, skúste chodiť spať každý deň v stanovenú hodinu; telo si zvykne.

  • Vstávajte pravidelne. Bohužiaľ, mnoho ľudí, ktorí majú problémy so spánkom, majú buď nepravidelnú pracovnú dobu, alebo návyky k popoludňajším „šlofíčkom“ a prespatým víkendom. Je to rovnako, ako so zažívaním, telo sa riadi cyklami a rutina je dôležitá ako napríklad pre zažívanie, tak pre spánok.

  • Lieky sú až posledné riešenie. Vziať si prášok na spanie sa javí ako najjednoduchšia a najrýchlejšia pomoc pri dlhodobých problémoch so spánkom. Problém je v tom, že väčšinou je nespavosť symptóm, nie problém. Preto, aby sme ju zo svojho života odstránili, je potrebné siahnuť po komplexnejších riešeniach. Pôvodom nespavosti môžu byť rôzne úzkosti a stres, syndróm nepokojných nôh, depresia, môže mať psychosomatický pôvod, možností je veľa. V prípadoch vážnej a bežnú prevádzku ohrozujúcej nespavosti je vždy dobré poradiť sa s odborníkom, ktorý pravú príčinu nespavosti odhalí a pomôže liečiť.

  • Relaxujte. Doprajte si pred spaním čas na upokojenie tela i mysle. Skúste eliminovať zdroje stresu, vyčistiť si hlavu, pretiahnuť svaly. Zapátrajte a pokúste sa nájsť si pre seba ideálnu techniku akéjsi meditácie, ale aj prosté hlboké dýchanie a pretiahnutie svalov pred spaním pomôže telu sa dostatočne uvoľniť.

  • Nastavte si rituály. Ako sme už vyššie spomenuli, telo funguje v cykloch, ktoré mu diktuje príroda, ale aj my sami. Naučte telo, že je potrebné ísť spať - nájdite si rituály, ktoré oddelia deň od noci. Vypiť šálku čaju, vyčistiť si zuby a dvadsať minút si nerušene čítať. Znie to dobre? Predovšetkým každodenným opakovaním takýchto činností dáte telu signál, že za chvíľu bude spať. A to neprerušovane, výdatne a každý deň.

Zažívate tiež problémy s nespavosťou? Ako ju riešite? A čo robíte, keď podmienky jednoducho ísť spať nedovoľujú? Pomáha vám nejaký trik? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku