Zobraziť přihlasovací formulár

Známa aj neznáma brokolica

  • Publikované:
Známa aj neznáma brokolica

Brokolica je pre mnohých z nás strašiakom z nášho detstva, rodičia nám ju nútili, pretože je zdravá (čo je pravda), ale nás jej chuť práve dvakrát neoslovovala. Tak sme si ju dali na zoznam potravín, ktoré, až dospejeme, tak ich jednoducho jesť nebudeme. Už ale dospelí sme - a k tomu patrí aj prehodnotenie tohto zoznamu. Navyše sme asi zeleninu vzali trošku viac na milosť a brokolicu, tú by sme mali priamo zbožňovať. Prečo?

Brokolica sa dá variť vo vode, v pare, dusiť, zapekať, mixovať a dokonca aj jesť surová. A vo všetkých stavoch chutí výborne... respektíve ako niečo medzi kalerábom a karfiolom. A niet divu, pretože s oboma týmito ďalšími druhmi je príbuzná, rovnako ako s kelom, kapustou alebo kelom kučeravým. Všetko sú to rastliny z rodiny kapustovitých, konkrétne z hlúbovej zeleniny zelenej.

Brokolica pochádza zo Stredomoria, najväčším jej exportérom je Taliansko, ale pestuje sa aj v Amerike a ďalších krajinách. Existuje jej veľa druhov (niektoré sú dokonca napríklad fialové - brokolica Miranda), ale tiež veľa foriem.

Výhoda brokolice je enormný obsah zdraviu prospešných látok (vitamínov, minerálov, esenciálnych kyselín, vlákniny) za minimálneho podielu kalórií. Je teda úplne skvelá tiež pri redukčných diétach. Aj keď najviac pripomína karfiol, jej zloženie je oveľa bohatšie a koncentrovanejšie. Obsahuje predovšetkým veľmi významné množstvo vitamínu C, beta-karoténu (teda provitamínu A), kyselinu listovú, horčík, vápnik, vitamíny E, K a H, mangán, železo, draslík... a veľa ďalšieho.

  • Brokolica obsahuje tiež látku sulforafan glukozinolát, ktorá redukuje produkciu enzýmov, ktoré vedú k rozvoju rakovinového bujnenia. Brokolica tak môže významne pomôcť ako prevencia rakoviny, najmä prsníka a prostaty. Rovnako tak táto látka bojuje s vysokým tlakom, je vynikajúca ako detoxikačný prostriedok, znižuje hladinu cholesterolu, rovnako tak je vhodná ako liečba zápalov žalúdka a žalúdočných vredov spôsobených baktériovým kmeňmi Helicobacter pylori, ktoré sú odolné proti antibiotikám.

Vďaka vitamínu K a vápniku sa nám bude zlepšovať hustota kostí, vitamíny obsiahnuté v brokolici sú silné antioxidanty, takže budeme vyzerať aj cítiť sa mladšie. Vysoký obsah vlákniny pomáha k správnemu zažívaniu, vyváženej mikroflóre našich čriev.

Brokolica nie sú len ružičky

Asi všetci vieme, že najradšej konzumujeme len koruny týchto miniatúrnych zelených stromčekov. Málokto ale vie, že môžeme konzumovať z brokolice oveľa viac.

  • Stonky / hlúbiky: Keď z nich okrájame najtvrdšiu vonkajšiu časť, zvyšok nakrájame na kocky a uvaríme domäkka.
  • Listy: Tie obsahujú z celej rastliny najviac beta-karoténu a vitamínu C. Môžeme ich spariť spoločne s ružicami aj konzumovať surové napríklad v šalátoch - sú ale mierne horkasté.

Aj brokolicové ružice môžeme jesť zasyrova. Pokojne len tak, alebo ako prísadu v šalátoch alebo smoothies.

  • Tip Mimibazara: Brokolica chutí skvele v kombinácii s muškátovým orieškom a strúhankovou krustou. Rovnako tak sa k nej hodí takmer akýkoľvek syr, huby alebo granátové jablko.

A ak sa chcete dozvedieť iné zaujímavosti o rodine hlúbovitých, písali sme aj o tom, že karfiol sa dá využiť ako dezert, alebo napríklad o tom, aké zázračné účinky má obyčajná kapusta.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku