Zobraziť přihlasovací formulár

4 spôsoby ako skrotiť chaotický rodinný život

  • Publikované:
4 spôsoby ako skrotiť chaotický rodinný život

Pripadá vám, že všetko, čo sa týka vašej rodiny a chodu domácnosti, nemá žiadny poriadok, chýbajú pravidlá a pravidelnosť? Určite v tom nie ste sami, ale je to pravdepodobne slabá útecha. Skúste nasledujúce rady, ako prekonať chaos a dosiahnuť to, aby všetko plynulo vo väčšom pokoji.

Zatiaľ čo na stránkach časopisov defilujú dokonalé upratané domácnosti, ktoré sú oázou pohody a v ktorých sa ľudia vrátane detí schádzajú pri rodinnom stole nad dokonalým jedlom, u vás to vyzerá inak? Môže to byť lepšie! Toto sú štyri osvedčené postupy, ako na to.

1. Dohodnite sa, kde majú veci svoje miesto

Je skľučujúce na to len pomyslieť, ale oplatí sa trvať na tom, že veci majú v domácnosti svoje miesto. Pretože ich tak ľahšie nájdete a zároveň to celej rodine pomôže udržiavať poriadok. Takže, rôzne papieriky s poznámkami patria na chladničku, nestačí ich pohodiť na komodu v obývacej izbe, špinavé oblečenie do košov v kúpeľni, topánky do políc v chodbe, hračky do príslušných krabíc a tak ďalej.

Je únavné to všetkým dookola stále opakovať, ale robte to, len si vyberte veci, ktoré vám lezú na nervy najviac a ostatné aj s ohľadom na svoje duševné zdravie vypustite. Každopádne na to skúste ísť po dobrom, bez zvyšovania hlasu a kriku.

2. Dajte svoje rodinne rytmus

Možno vás spojenie „denná rutina“ desí, ale pravda je, že keď sa aspoň niektoré súčasti rodinného života stanú samozrejmou rutinou, veľa vecí to uľahčí, pretože ubudne trecích plôch. Štruktúrujú totiž čas, ktorý sa bez toho niekedy vlečie. Vôbec nie je potrebné, aby ste mali pevne daný rozvrh hodinu po hodine - to by dokonca bolo kontraproduktívne, ale napríklad raňajky vo zvyčajnom čase a pevne daný čas na umývanie, večerné čítanie a odchod do postele sa rozhodne oplatí zaviesť.

Ak máte doma školou povinné dieťa, môžete mu pomôcť nájsť rytmus, v ktorom si bude po škole robiť úlohy - vychádzajte pri tom z toho, čo mu vyhovuje. Niektoré deti majú radšej, keď si môžu pohrať a oddýchnuť a úlohy bez odvrávania urobia tesne pred večerou, iné presne naopak. Podobná rutina navyše deťom dodáva pocit bezpečia, bez toho aby napríklad spochybňovali, že je čas ísť spať.

3. Zaveďte rodinné rituály

Denná rutina sú jedna vec, rodinné rituály iná, ktoré takisto stoja za to, aby ste ich zaviedli, ak už sa tak dávno nestalo. Môžu to byť ako každodenné drobné záležitosti, tak napríklad maznanie s deťmi po prebudení či rozprávanie o tom, čo sa komu cez deň stalo chvíľu pred večerou alebo rovno pri jedle. Veľmi obľúbeným rituálom je spoločné čítanie rodičov s deťmi pred spaním.

Vaši potomkovia si pravdepodobne obľúbia aj týždenné rituály, ako napríklad zvyk, že ich každý piatok po škole beriete do cukrárne na niečo dobré, hitom by sa mohol sať aj domáci filmový večer s popcornom. A potom samozrejme rituály pre zvláštne príležitosti, ako sú narodeniny alebo úspešné školské skúšky. Rituály posilňujú rodinné vzťahy a o to určite stojíte, pretože sa o ne budete môcť všetci oprieť, až vás zase bude zmáhať chaos.

4. Vykašlite sa na veci, ktoré nie sú dôležité

Nesnažte sa byť dokonalí a zvládnuť všetko. Možno ste toto rozhodnutie už párkrát urobili, ale stále vám to nedá. Ale občas si potrebujete oddýchnuť alebo znížiť svoje štandardy a je to úplne v poriadku - a rozhodne sa svet nezrúti len preto, že nebol v nedeľu obed s tromi chodmi, hoci to ako rodina milujete. Mali ste na víkend plány zahŕňajúce upratovanie a výlet, ale ste všetci zrelí akurát tak na pyjama day? Tak si ho doprajte.

(red)

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku