Zobraziť přihlasovací formulár

O čom sme si až doteraz mysleli, že je nezdravé?

  • Publikované:
O čom sme si až doteraz mysleli, že je nezdravé?

O množstve vecí, ktoré každý deň robíme, ale napriek tomu z nich máme obavy. Pretože nám hovorili, že to nie je zdravé. Hovorili nám to rodičia, starí rodičia, televízia, internet. A tak, pretože sa takýmto veciam vlastne skoro vyhnúť nemôžeme, si pestujeme predovšetkým zlý pocit. A veľmi často úplne zbytočne. Všetci vieme, že rovnako, ako sa skoro každý deň nové mýty objavujú, tak ich môžeme aj vyvracať! O čom teda máme často mylné predstavy?

Vajíčka. Vajíčka totiž zvyšujú cholesterol a sú pre naše srdce rovnako zlé, ako napríklad fajčenie cigariet. Áno, aj tomu veľa z nás verilo a možno ešte verí. Potom sme sa však dozvedeli, že existuje dobrý a zlý cholesterol, že jedno vajíčko denne dokonca znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a tiež že obsahuje neuveriteľné množstvo zdraviu prospešných látok, má vynikajúce vyživovacie vlastnosti a vôbec. Vajíčka sú dobré.

Po práci na pivo. Už sme počuli o výhodách pitia červeného vína. Ale piva? V skutočnosti je pivo pomerne zdravý nápoj (Čím nikoho nenavádzame, aby ho pil!). Má svoje pozitívne účinky predovšetkým na obličky, je plné minerálov aj vitamínov, slúži ako prirodzený iontový nápoj. Problémom je samozrejme obsiahnutý alkohol, ktorý má na naše telo účinky skôr devastačné.

Stres. Áno, stres je najväčší zabijak súčasnej doby. Ale človek nemá schopnosť ho cítiť len tak pre nič za nič. O tom, aké pozitívne stránky má stres, sme dokonca napísali špeciálny článok. Neveríte, že by stres mohol byť k niečomu dobrý? Ale áno, príroda to zariadila.

Nesprchovať sa. Každý deň by sme mali minimálne raz do sprchy alebo do vane, inak... inak vlastne čo? V skutočnosti časté umývanie zmýva z tela prirodzenú bakteriálnu bariéru, takzvaný ľudský mikrobiom. Ten nás chráni pred vonkajšími vplyvmi, posilňuje imunitu, dokonca ochraňuje srdce i zažívací trakt. Rovnako tak zmývame z tela ochrannú olejovú (mazovú) bariéru, ktorá chráni našu pokožku. A prehnanou hygienou si môžeme paradoxne zarobiť na veľa zdravotných problémov.

Antiperspiranty. Je to už pár rokov, čo sa rozšírila informácia, že antiperspiranty na báze hliníka nielen, že sú nezdravé, ale že dokonca spôsobujú rakovinu. Od tej doby sa tejto téme venovalo veľa odborníkov - s nepresvedčivými výsledkami. American Cancer Society zverejnila tvrdenie, že antiperspiranty zvlášť po holení, kedy je na koži drobné poranenie, môžu spôsobiť podráždenie, ale nebudú významným zdrojom rakovinotvorných látok. Dostali sa k nám tiež informácie, že antiperspiranty môžu spôsobovať obličkové kamene alebo dokonca Alzheimerovu chorobu. K tomuto sa zas okrem iného vyjadruje renomované americké médium WebMD. Tak ako tak ale nie je na škodu, ak sa obraciame k čo najprírodnejším spôsobom, ako nahradiť používanú kozmetiku.

Ohováranie, nadávky, sprosté slová. Ak nie sme vyložene zlí, sú to veci, ktoré majú hneď niekoľko pozitívnych stránok. Aj keď vieme, že „by sme nemali“. Okrem toho, že si jednoducho uľavíme, má toto „neprípustné správanie“ (ktoré rovnako všetci praktizujeme) mnoho spoločenských benefitov. Predovšetkým ide o vytváranie spojení, pocitov blízkosti, putá a „spolupáchateľstvá“. Keď zapátrate v pamäti a spomenieme si, keď sme počuli trebárs svoju mamičku, že zakliala ako kočiš, keď jej spadol hrniec na bosú nohu... určite si spomenieme na ten pocit radosti, že je vlastne tiež človek! A že to možno s tými pravidlami nebude zas až také horúce.

Sťažovanie. Verte, alebo nie, ale existujú dva typy sťažností. Ten prvý, zlý, uzatvára našu hlavu do problému, ostatní si o nás budú myslieť, že sme neschopní s problémom niečo robiť, len o ňom stále hovoríme. Proste nám situáciu len zhorší. Druhý spôsob sťažovania je produktívny a konštruktívny. Je to vlastne premýšľanie nahlas o možnostiach, ktoré máme. A keď je mu prítomná aj ďalšia osoba, je to niečo ako brainstorming. A takéto sťažnosti sú pre nás viac než dobré. Rovnako tak, ak sa neustále vraciame v reči k traumatizujúcej udalosti, môže byť rozprávanie o nej a o tom, ako sa s ňou vyrovnávame, súčasťou nášho procesu spamätania sa z nej.

  • Asi už ste správne rozpoznali, čo je kľúčom k tomu, či je niečo zdravé, alebo nie. V drvivej väčšine prípadov je to miera, s akou danú vec (ne)prevádzkujeme, jeme alebo prežívame. A keď je tá miera zdravá a spôsob rozumný, väčšinou si nemusíme robiť hlavu s tým, čo sme kedy kde počuli.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku