Zobraziť přihlasovací formulár

Jahody patria aj na tvár. Prečo a ako?

  • Publikované:
Jahody patria aj na tvár. Prečo a ako?

Poďme si zopakovať, čo všetko vieme o jahodách. Snáď pre všetkých z nás je to „letné ovocie“. Chuť, ktorú máme spojenú s letom, prázdninami a slnkom. Samozrejme je to tiež ovocie plné prospešných látok, dodáva nášmu telu nielen osvieženie v horúcich letných dňoch, ale aj veľa vitamínov, minerálov a vlákniny. A tiež iných látok, ktoré nám môžu pomôcť zvnútra i zvonku. Pretože jahody môžu byť naprostým zázrakom pre našu pleť.

Jahody obsahujú mnoho látok, ktoré prospešne pôsobia na naše zdravie. Sú to napríklad látky zo skupiny flavonoidov, ako je trebárs kvercetín alebo antokyány, ktoré sú extrémne prospešné nášmu srdcu a celej obehovej sústave, znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia ako antioxidanty a spoločne s draslíkom posilňujú naše cievy a chránia nás tak napríklad pred krvnými zrazeninami, zmierňujú zápalové procesy v tele, regulujú vysoký krvný tlak. Vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny pomáhajú regulovať zažívanie, bojujú proti zápche (na rozdiel od týchto potravín!), majú napodiv nízky glykemický index, takže si toľko nezahrávajú s hladinou cukru v krvi a sú vhodné aj pre diabetikov. Tiež obsahujú veľa kyseliny listovej, takže sú vynikajúce, ak sa práve pokúšate otehotnieť.

Tým ale zoznam ich skvelých vlastností nekončí. Jahody obsahujú nálož vitamínov, ktoré môžeme využiť pri starostlivosti o našu pleť. Reč je predovšetkým o veľmi silných antioxidantoch - vitamínoch C a E. Jahody ale obsahujú kyselinu acetylsalicylovú, ktorá sa využíva pri liečbe akné, k starostlivosti o mastnú pleť a tiež ako vynikajúci „chemický peeling“ - zbavuje pleť odumretých buniek.

Jahody tiež vedia zjednotiť farbu pleti, bojujú proti pigmentovým škvrnám a iným farebným odchýlkam pleti. Zlepšujú jej kvalitu, vypínajú ju a zmierňujú prejavy akné.

  • Niektorí ľudia môžu trpieť alergiou na jahody. Jahodové masky rozhodne nepoužívajte, ak patríte medzi nich, alebo ak ste alergický na acylpyrín. To je totiž salicylát rovnako ako v jahodách obsiahnutá kyselina acetylsalicylová.

Maska na mastnú pleť

  • Rozmixované jahody
  • Jogurt
  • Lyžička medu

Naneste na vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť desať minút. Zmyte vlažnou vodou. Táto maska má skvelé výsledky predovšetkým na mastnej a problematickej pleti. Môžeme tiež použiť iba jahody s medom, ak sa chceme zamerať viac na boj s akné.

Maska na zjednotenie farby tváre

  • Jahody
  • Šťava z citróna alebo limetky (stačí jedna lyžička)

Rozmixujte (alebo poriadne roztlačte), naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Zmyte vlažnou vodou.

Zvláčňujúca a rozjasňujúca maska

  • Jahody
  • Kakaový prášok
  • Med

Najmä u tejto masky si dajte pozor, aby ste ju pred aplikáciou nezjedli, je totiž vynikajúca. Keď sa ale ovládnete a nanesiete na tvár, nechajte pôsobiť 15 minút a zmyte vlažnou až teplou vodou. Pleť bude krásne vyživená, mäkká a jemná.

Vyživujúca maska

  • Jahody
  • Ryžová múka

Ryža skrýva mnoho tajomstiev. Je to mimochodom starý japonský recept na večnú mladosť (dočítate sa v tomto článku). Keď si z ryžovej múky a jahôd pripravíte hutnú masku na tvár, naneste ju a nechajte 15 minút pôsobiť. Zmyte vlažnou vodou a kochajte sa krásou a rozžiarenosťou svojej pokožky.

Jahodový peeling

  • Jahody

Rozkrojte jahodu a plochou prechádzajte krúživými pohybmi po tvári - kyselina acetylsalicylová krásne zbaví pokožku odumretých buniek. Nechajte minútu pôsobiť a opláchnite - pokojne aj o trošku teplejšou ako vlažnou vodou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku