Zobraziť přihlasovací formulár

Ranné zvyky, kvôli ktorým sa nás držia kilá

  • Publikované:
Ranné zvyky, kvôli ktorým sa nás držia kilá

Každý máme svoje ranné rituály. Väčšinu z nich sme si vytvorili tak, aby zodpovedali našim potrebám - boli čo najefektívnejšie. Vzhľadom na to, že ranné vstávanie za povinnosťami je pre väčšinu z nás pomerne nepríjemnou úlohou, sú naše ranné rituály vlastne niečo, na čo ani tak moc nemyslíme. Môžu byť ale dôvodom, prečo sa nás kilá držia a držia, aj keď hneď z domu vyrážame behať alebo do posilňovne. Čo teda ráno robíme zle, bez toho aby sme to vedeli?

Z postele do tmy. Ak si nechávame zatiahnuté závesy po celý čas nášho vstávania - umývame sa pri umelom svetle a prezliekame sa v tmavej spálni, naozaj si nepreukazujeme tú najlepšiu službu. Slnečné lúče sú dôležité na to, aby sme sa prirodzene zobudili a naštartovali svoj deň. Či chceme, alebo nie, predsa len sme živočíchy, ktorí sa riadia východom a západom slnka, svetlo a tma majú vplyv na naše hormonálne hladiny a hormóny ovplyvňujú v našom tele vlastne všetko.

Ráno na váhu. Áno, všeobecne platí, že by sme sa vážiť moc nemali a o stave svojho tela sa rozhodovali podľa toho, ako sa cítime, aké oblečenie je nám dobré a ako pohodlne sa nám hýbe. Avšak. Ak sa snažíme aktívne zhadzovať váhu, je naše povedomie o nej celkom užitočné - pretože vďaka tomu, že máme prehľad, môžeme cez deň korigovať svoje stravovacie návyky, pridať pár minút na bežiacom páse, poprípade sa rozhodnúť ísť z práce domov pešo miesto autobusom.

Preskočíme raňajky. Hoci je každý metabolizmus unikát, jedno majú spoločné. Ráno ich treba naštartovať. A to môžeme urobiť zdravým aj nezdravým spôsobom. Tými nezdravými spôsoby sú predovšetkým nikotín a kofeín... ony raňajky zložené z kávy síce metabolizmus naštartujú, ale úplne inak, než je žiaduce. Energiu nedodávame, len naše telo nútime spotrebovávať tú rezervnú - glykogén uložený v pečeni. Čo sa stane, keď prestaneme raňajkovať? Všetko o tom si môžete prečítať v našom minulom článku.

Nepostelieme si posteľ. Možno je to zvláštne, ale je to tak. Spojenie postlatia si postele s chudnutím je čisto psychologické, rozhodne nejde o to, že ukladaním perín spaľujeme nejaké enormné množstvo kalórií. Ide o to, že je to činnosť, ktorá v prvom rade zvyšuje príťažlivosť nášho miesta spánku - aj keď sa vám to zdá ako maličkosť, viac nás bude vždy lákať postlatá, než nepostlatá posteľ - a môže sa tak stať, že budeme chodiť spať skôr . Rovnako tak je to činnosť, ktorú ráno teoreticky robiť nemusíme. A preto, keď ju robíme, budeme sa cez deň cítiť viac energicky. Nad všetkými týmito dôvodmi môžeme mávnuť rukou, ale podvedomie je mocné a rozhodne nám to neuškodí.

Moc kávy, málo vody. Káva je jedným z našich najpodceňovanejších nepriateľov. Aj keď jej môžeme pričítať aj výhody, faktom je, že nás núti spaľovať energiu, ktorú vlastne nemáme, a bude nám neskôr chýbať (berie si vlastne energiu na dlh), zároveň pôsobí diureticky, takže nás odvodňuje. A čo naše telo potrebuje ráno po ôsmich hodinách, kedy neprijímalo nielen jedlo, ale ani vodu? No rozhodne nie vody ešte menej. Ráno potrebujeme naopak čo najväčšie množstvo vody, aby sme, ľudovo povedané, rozvírili hladiny, ktoré sa cez noc usadzovali, rozprúdiť krv, odplaviť toxíny, naštartovať metabolizmus. To nám hrnček kávy rozhodne nezaručí, zato pohár vody áno. A pokojne napríklad aj pollitrový. Aj dva.

Odďalujeme budík. Telo nám rozhodne nepoďakuje, keď ho zobudíme, necháme zaspať, zobudíme znova, necháme zaspať, zobudíme znova... a nakoniec zaspíme a začneme ráno v strese. Málo spánku často vedie k prejedaniu sa a naberaniu na váhe, to isté nám môže spôsobiť spánok prerušovaný. Telo na to, aby si oddýchlo, potrebuje upadnúť do fázy hlbokého spánku - čo na začiatku nášho spánku trvá okolo 90 minút, cyklus sa ale postupne skracuje a do tzv. REM fázy spánku sa dostávame rýchlejšie a rýchlejšie (preto sa nám najviac snov zdá zrána - sny totiž máme práve v REM fáze). Takže si môžeme celonočný odpočinok vlastne zničiť tým, že si ráno niekoľkokrát tú najdôležitejšiu fázu spánku prerušíme. A to dobrovoľne! Po odďaľovaní budíka môžeme vstávať veľmi unavení, rozospatí, protivní a bez energie. Aj keď sme predtým spali osem hodín.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku