Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa prejavuje depresia u teenagerov?

  • Publikované:
Ako sa prejavuje depresia u teenagerov?

Ak už sme mali tú česť nejakého odchovať, asi náladových a často veľmi ťažko čitateľných a tajnostkárskych teenagerov poznáme. A vieme, že sú sami o sebe zvláštna skupina, keď dôjde na akúkoľvek diagnózu psychiky. Vďaka búrke hormónov a životným zmenám, zmenám názorov, okolností (napríklad zmena školy) jednoducho často nedokážeme odhadnúť, čo je naozaj vážny problém (samozrejme že všetko), a čo... časom prejde. Ale keď si začneme všímať nasledujúce symptómy, mali by sme spozornieť.

Mladí dospievajúci začínajú mať svoju hlavu a vymedzovať sa voči autoritám. Už toho zďaleka neprijmú toľko „len tak“. A rodičom budú chýbať tie malé deti, ktorými bývali. Aj preto sme vám nedávno priniesli článok Než sa z dieťaťa stane teenager, v ktorom sme písali, čo si užiť, než to bude nenávratne stratené v prepadlisku dejín. Napríklad ukladanie na spánok alebo fyzický kontakt.

No a potom je tu začiatok puberty. Na ten sa jednoducho pripraviť asi poriadne nedá, ale aj tak sme skúsili spísať taký malý návod pre všetkých rodičov „v očakávaní“. Všetko o tom, čo vlastne puberta pre naše dieťa znamená (a čo bude znamenať pre nás), si môžete prečítať v článku Ako zvládnuť bez úhony začiatok puberty.

Lenže sem tam sa môže niečo zvrtnúť. Niečo, čo môžeme dlho považovať za pubertálne preháňania, ale v skutočnosti je to vážny psychický problém. A áno, deti okolo puberty sú k psychickým problémom veľmi náchylné, sú citlivé a zraniteľné.

  • Sebanenávisť, sebapoškodenie, prílišná kritika seba samého
  • Migrény
  • Dlhé vyspávanie
  • Uplakanosť
  • Nedostatok energie
  • Držanie si odstupu od priateľov a rodiny
  • Zhoršenie známok
  • Zmeny váhy
  • Zmeny stravovacích návykov
  • Nevraživosť, nepriateľstvo
  • Jednoduchá podrážditelnosť
  • Beznádej, apatia
  • Problémy s normálnymi dennými úkonmi
  • Smútok

Znie vám to ako vlastne taký normálny pubertiak? Bohužiaľ, mnoho týchto symptómov môže zmiznúť za oponou hormónov. Ale, ako všetci rodičia vedia, všetko má svoje medze. Rozhodne je potrebné venovať pozornosť tomu, v akej miere sa jednotlivé symptómy prejavujú, a hlavne, či dochádza k ich zmenám. Je jasné, že keď náš pubertiak zostane v piatok v noci do tretej rána pri počítači, tak si pokojne v sobotu dopoludnie pospí. Všetky znaky depresie u mladých ľudí sú spojené s preťažením nervového systému (bolesti hlavy) a rozvírením hladiny hormónov, ktorá je už tak veľmi nestabilná.

Predstavte si, že škola je jeho práca (dospelý človek, ktorý bojuje s depresiami, svoju prácu veľmi často nezvláda tak, ako predtým mohol), vyhýbanie sa rodine a priateľom je v tomto veku vyložene podozrivé a fyzické prejavy môžu byť rôzne, ale väčšinou zahŕňajú práve spánok, jedlo a jeho konzumáciu (a zažívanie, u mladších detí, ktoré majú stres rôzneho pôvodu, môžeme veľmi často počuť, že ich bolí bruško). Spánok je pre ľudí s depresiou často jediný „únik“ z neznesiteľnej a bezvýchodiskovej reality - v tom sa dieťa od dospelého vôbec nelíši.

Bude pre nás veľká úloha držať svoje vlastné reakcie na uzde a snažiť sa byť čo najviac objektívni. Ale tiež milujúci a spravodliví, pozorní a všímaví. Je to ťažšie, než si vieme predstaviť, zvlášť keď v tomto veku náš potomok väčšinou moc nespolupracuje. Ak máme podozrenie, môžeme sa obrátiť na školu, na triedneho učiteľa, na výchovného poradcu a opýtať sa, či náhodou u nášho dieťaťa nepozorujú nejaké zmeny. Sú to odborníci, ktorí takýchto prípadov mohli vidieť už veľa, takže ich oko spoločne s našou láskou môže zachrániť kvalitu života nášho dieťaťa na roky a roky. A pretože pod lampou býva najväčšia tma, môže sa stať, že škola sa obráti na nás. Ale nesmieme to brať ako krivdu - nie sme o nič horší rodičia, keď nám niektoré veci cez každodenné starosti jednoducho uniknú. Dôležité je konať, akonáhle vieme. Nech už sa to dozvieme akokoľvek.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku