Zobraziť přihlasovací formulár

Zabudnuté čaro jačmenných krúp

  • Publikované:
Zabudnuté čaro jačmenných krúp

Cestoviny, ryža, zemiaky. Poslednú dobu sme sa, čo sa týka príloh, zasekli na veľmi obmedzenom výbere. Síce máme veľa druhov ryže aj cestovín, ale to našej strave pestrosť nedodáva. Čo by sme ale povedali na to, že by sme si mohli dopriať prílohu, ktorá má o mnoho väčší obsah bielkovín, vysoký podiel vlákniny a takmer žiadny lepok? Ktorá je požehnaním pre naše zažívanie, znižuje cholesterol i krvný cukor, regeneruje a je extrémne výživná?

Znie to dobre, že áno? A rozhodne to nie je rozprávka. Reč je o krúpach, špeciálne o tých jačmenných - ale k tomu sa dostaneme neskôr. Čo to vlastne sú krúpy? Krúpy je súhrnný názov pre zrná obilnín bez ich obalov (alebo pseudoobilovin, ako je quinoa alebo pohánka. Ich výhodou je, že neobsahujú lepok, ako mnohé obilniny). Takže môžeme mať krúpy z ovsa, pšenice alebo jačmeňa, o ktorých bude v nasledujúcich riadkoch reč. Všeobecne je najväčšou výhodou krúp to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny (sú celozrnné), a ich využitie je veľmi široké. Aj keď sme na ne trošku pozabudli.

Jačmenné krúpy

Jačmenné krúpy môžeme nájsť pod rôznymi názvami, okrem iného tiež napríklad ako perlový jačmeň - prekladom z anglického „pearl barley“. V anglosaskom prostredí sú krúpy stále populárne, oveľa častejšie sa využívajú ako prísada do polievok a ragú, ako samostatná príloha alebo ako hlavná súčasť pokrmu.

  • Jačmenné krúpy sú extrémne výživné. Obsahujú samozrejme veľké množstvo sacharidov, ale nie lepku, toho len úplné minimum. Výhodou sú predovšetkým bielkoviny, ktorých obsahujú o poznanie viac ako ryža, a vláknina, vďaka ktorej sú krúpy ideálne ako strava udržujúca v chode a čistote náš zažívací trakt. Veľmi účinná potravina, ak trpíme zápchou.
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B a kremík, omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín, pôsobia protizápalovo aj pozitívne na našu kožu, vlasy aj nechty. Vďaka kremíka tiež podporujú regeneráciu väziva, rovnako tak pôsobia vďaka obsahu ďalších minerálov a vitamínov (E, železo, vápnik, selén, draslík) veľmi priaznivo na nervovú sústavu. Znižujú hladinu cholesterolu, upravujú hladinu cukru v krvi.
  • Sú skvelé na regeneráciu organizmu, vedia uvoľniť stuhnuté tkanivá, dokonca kombinácia obsiahnutých látok má isté protinádorové účinky.

Ako ich použiť?

Receptov na využitie jačmenných krúp je nespočetné množstvo. Môžete ich použiť do polievok namiesto rezancov, uvariť z nich kašu, kubu, šolet, pridávať do knedlí, zabíjačkových špecialít, šalátov, dokonca ich pripraviť na sladko. Rovnako tak z nich môžeme pripravovať odvar s regeneračnými účinkami, keď krúpy pomelieme, získame prášok, ktorý môžeme použiť aj ako vonkajší obklad na podráždenú alebo zapálenú pokožku.

  • Tip Mimibazara: Varenie krúp je trošku ošemetná vec. Potrebujú minimálne tridsať minút na to, aby zmäkli a boli pre nás stráviteľné - niektorí dokonca radia namočiť ich kvôli stráviteľnosti cez noc do vody. My odporúčame použiť ryžovar, ak máte. V ryžovare pripravíme krúpy rovnako jednoducho, ako ryžu, nemusíme ich pri varení strážiť - postupujeme rovnako, ako pri varení ryže (alebo bulguru) - na jednu odmerku krúp dve odmerky vody.
  • Tip Mimibazara: Jačmenné krúpy sú vynikajúcou potravina)ou pri redukčných, ale aj naberacích (svalových) diétach. Zasýtia na dlho, sú energeticky výživnejšie než ostatné prílohy a skvele upravujú trávenie, regulujú činnosť čriev a regenerujú tkanivá, podporujú detoxikáciu organizmu.

Ak hľadáte zdravé a vhodné ozvláštnenie svojho jedálnička, skúste siahnuť po tej najklasickejšej klasike a zaraďte jačmenné krúpy!

Ak vás zaujal recept na obrázku, môžete ho vyskúšať tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku